Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English
ΗΧΗΤΙΚΕΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΕΣ
Γνωστικά Πεδία (Οδηγία 2005/36/ΕΚ): Αρχιτεκτονική Σύνθεση/Δημιουργία, Εσωτερικό Περιβάλλον, Κανονισμοί-Νομοθεσία.
Γενικές ικανότητες (βάσει παραρτήματος διπλώματος): Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών, Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις, Λήψη αποφάσεων, Αυτόνομη εργασία, Ομαδική εργασία, Εργασία σε διεθνές περιβάλλον, Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον, Παράγωγή νέων ερευνητικών ιδεών, Σχεδιασμός και διαχείριση έργων, Σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην πολυπολιτισμικότητα, Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον, Επίδειξη κοινωνικής, επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας και ευαισθησίας σε θέματα φύλου, Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής, Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης.

 

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

[Γνώση, Εφαρμογή, Ανάλυση, Σύνθεση]

 

Με το τέλος του μαθήματος  οι φοιτητές /-ριες θα είναι σε θέση :

-         να κάνουν ακουστική μελέτη ενός κτιρίου

-         μελετήσουν τον χρόνο αντήχησης σύμφωνα με τη φόρμουλα του Sabine / Eyringενός κλειστού χώρου (συντελεστής ηχοαπορροφησης, ισοδύναμη ηχοαπορροφητική επιφάνεια)

-         να μελετηθούν τα κριτήρια ηχομόνωσης στον αερόφερτο και κτυπογενή  θορύβου (DnT,wκαι LnT,w)

-         να επιλέγουν τα οικοδομικά υλικά σύμφωνα με τις ακουστικές τους ιδιότητες (AlphaSabine, δείκτης ηχομείωσης  Rw)

-         να Σχεδιάζουν την ακουστική διόρθωση ενός κλειστού χώρου.

-         να Σχεδιάζουν τις  κατασκευαστικές  λεπτομέρειες της εφαρμογής των ακουστικών υλικών στο έργο τους.

-         γράψουν μια επιστημονική μελέτη για να παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της μελέτης

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Αυτό το μάθημα ασχολείται με την διάδοση του ήχου σε κλειστούς χώρους. Παρουσιάζει τις ακουστικές συνέπειες που μπορεί να έχουν οι επιλογές που κάνει ο αρχιτέκτονας κατά την σύνθεση και κατασκευή ενός κτιρίου. Χωρίζεται σε 2 μέρη:

·        Ακουστική αιθουσών. Στο μάθημα θα θιχτούν οι έννοιες του χρόνου αντήχησης μίας αίθουσας, του συντελεστή aw (alpha Sabine) ενός υλικού, της ισοδύναμης επιφάνειας ηχοαπορρόφησης, κτλ. Θα παρουσιαστούν οι αρχές της γεωμετρικής ακουστικής, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν εύκολα από τους αρχιτέκτονες, όπως επίσης και παραδείγματα συχνών εφαρμογών όπως θέατρα, αίθουσες συναυλιών αλλά και μεγάλοι κλειστοί δημόσιοι χώροι (κολυμβητήρια, γυμναστήρια, εστιατόρια, κτλ.).

·        Ακουστική του κτιρίου. Σε αυτό το μέρος του μαθήματος θα θιχτούν τα θέματα της ακουστικής μόνωσης μεταξύ των διαφόρων χώρων ενός κτιρίου. Θα παρουσιαστούν οι έννοιες του σταθμισμένου δείκτη ηχομείωσης Rw, της μόνωσης σε αερόφερτο ήχο και σε κτυπογενή ήχο μαζί με τις αντίστοιχες κατασκευαστικές λεπτομέρειες.

Επιπλέον αυτών των τεχνικών δεδομένων, θα παρουσιαστούν και ποιοτικές έννοιες όπως η θεωρία των 3 ανέσεων και τα ηχητικά εφέ. Αυτές οι έννοιες αποτελούν τα εργαλεία τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην σύνθεση της ηχητικής ατμόσφαιρας ενός αρχιτεκτονικού χώρου. Οι φοιτητές θα έχουν την δυνατότητα να εφαρμόσουν το σύνολο αυτών των περιεχομένων μέσα από δύο project, το οποίο θα διεξάγουν ανά ομάδα.

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Επιλογές Συγγραμμάτων:

Βιβλίο [9623]: Ακουστική και Κτιριακές Εφαρμογές, Ευθυμιάτος Διονύσιος Λεπτομέρειες

Βιβλίο [77110362]: Ακουστικός σχεδιασμός χώρων, 3η έκδοση, Τσινίκας Νίκος Λεπτομέρειες

Ακουστική – αρχές & Εφαρμογές – Σπυρίδων Ι. Λουτριδής -  Εκδ. Τζιολα, 653p.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

BERANEK L : Music, acoustic and architecture . New York. J. WILEY,1962, 580p.

Sonic Experience: A Guide To Everyday Sounds (Paperback) by Jean-Francois Augoyard (Editor), Henry Torgue (Editor), McGill-Queen's University Press. Montreal. 2006.