Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English
Η ΕΙΚΟΝΑ ΩΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
Γενικές ικανότητες (βάσει παραρτήματος διπλώματος): Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών, Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις, Λήψη αποφάσεων, Αυτόνομη εργασία, Ομαδική εργασία, Παράγωγή νέων ερευνητικών ιδεών, Σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην πολυπολιτισμικότητα, Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον, Επίδειξη κοινωνικής, επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας και ευαισθησίας σε θέματα φύλου, Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής, Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης.

 

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Το μάθημα εξοικειώνει τους φοιτητές με τη δυναμική σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στην σύγχρονη πόλη και στις εικόνες της, και εξετάζει την πολυεπίπεδη λειτουργία της εικόνας στη γενικότερη συγκρότηση της πολιτιστικής ταυτότητας. Οι σκοποί του μαθήματος αναζητούνται μέσα από την κατανόηση παραδειγματικών έργων από την Ιστορία της Τέχνης, των εμφανίσεων των εξαφανίσεων και των νοηματοδοτήσεων των μορφών  μέσα από την κατασκευαστική διαδικασία και την διαρκή αλληλεπίδραση τους με το αστικό περιβάλλον. Οι εικόνες που εκφράζουν τη σύγχρονη ζωή παράγονται ως πολιτισμικό προϊόν και το μάθημα αυτό αποσαφηνίζει μέσω μοντέλων τις διαδικασίες και τα στάδια της παραγωγής τους. Είναι ένα κατά βάση εργαστηριακό μάθημα, ένα πειραματικό εργαστήριο όπου παράγονται καλλιτεχνικά δοκίμια και αναπτύσσεται συνοπτικά θεωρητικός λόγος γύρω από τα φαινόμενα της αστικής κουλτούρας. Στο μάθημα εξετάζονται τα θέματα της συνύπαρξης, της μετακίνησης, του συντονισμού, των ρήξεων, της επικοινωνίας, των ωσμώσεων, των κατασκευών, της κλίμακας, και του δημόσιου χώρου, όπως αυτά εμφανίζονται στο επίπεδο των μορφών.
Μαθησιακός στόχος είναι η ανάπτυξη μιας δυναμικής εικαστικής  σκέψης και μεθοδολογίας γύρω από τα θέματα των αναπαραστάσεων στο σύγχρονο αστικό τοπίο.  

 

Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι  φοιτητές και φοιτήτριες:

·     Θα έχουν βαθύτερη γνώση των στοιχείων που συνθέτουν την εικόνα της πόλης.

·     Θα έχουν κατανοήσει τις απαιτούμενες συνάψεις και μεταφορές ανάμεσα στις ανάγκες, στις ιδεολογίες, και στις μορφές.

·     Θα έχουν εμβαθύνει στη φύση των εικόνων και θα μπορούν να διακρίνουν την εργαλειάκη λειτουργία τους.

·     Θα έχουν την δυνατότητα να προσεγγίζουν δημιουργικά τα αστικά προβλήματα έχοντας στη διάθεση τους τεχνικές σφαιρικής θεώρησης των θεμάτων των αναπαραστάσεων.

·     Θα έχουν γνωρίσει πληρέστερα το έργο διακεκριμένων καλλιτεχνών του 20ου αιώνα.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Το μάθημα είναι εργαστηριακό με στοιχεία θεωρίας και αποτελείται από διαλέξεις με στοχευμένη παρουσίαση οπτικού υλικού. Εκτός από το εργαστήριο περιλαμβάνει διαλέξεις, συζήτηση, και σχολιασμό  συγκεκριμένων ζητημάτων από τους φοιτητές.

Στη πορεία του μαθήματος ερευνάται ο χειρισμός των μορφών και των νοημάτων τους κατά την δημιουργική διαδικασία. Η μικρή αυτή έρευνα δεν περιορίζεται στις αισθητικά χαρακτηριστικά των μορφών, αλλά συνεξετάζει την επίδραση της Ιστορίας και των συλλογικών μύθων και συμβόλων..

Οι φοιτητές χειρίζονται βασικά εικαστικά υλικά και ψηφιακές τεχνολογίες και ερευνούν για νέα πεδία επαφής τους. Αναλύονται έργα και αναφορές σε έργα από την Ιστορία της μοντέρνας και σύγχρονης Τέχνης με έμφαση στις κομβικές μορφές του σύγχρονου πολιτισμού.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Η ωμότητα των πραγμάτων, David Sylvester

Τέχνη και Οπτική Αντίληψη, RudolfArnheim

Το άγνωστο αριστούργημα, Honore de Balzac

Τα παπούτσια του Van Gogh, συλλογικό

Ταημερολόγια1898-1918, Paul Klee

CITY, Alecandro Barrico

Μοιάζει με άνθρωπο, Θανάσης Μουτσόπουλος