Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English
ΟΠΛΙΣΜΕΝΟ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ
ΤΕ0113, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΕΙΔΙΚΟΥ ΥΠΟΒΑΘΡΟΥ
Υποχρεωτικό στο 4ο εξαμ., ECTS: 4
Γνωστικά Πεδία (Οδηγία 2005/36/ΕΚ): Στατική Κατασκευών, Οικοδομική Τεχνολογία, Κανονισμοί-Νομοθεσία.
Γενικές ικανότητες (βάσει παραρτήματος διπλώματος): Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών, Λήψη αποφάσεων, Αυτόνομη εργασία, Ομαδική εργασία, Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον, Σχεδιασμός και διαχείριση έργων, Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον, Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής, Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης.

 

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

[Ανάλυση, Σύνθεση, Αξιολόγηση]

Το μάθημα εισάγει τους φοιτητές και τις φοιτήτριες στην κατανόηση των βασικών αρχών σχεδιασμού των κατασκευών με χρήση της τεχνολογίας του οπλισμένου σκυροδέματος, ώστε μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος να  είναι σε θέση:

-         Να επιλέγουν την ποιότητα του σκυροδέματος που θα χρησιμοποιηθεί σε μια κατασκευή Ο.Σ. λαμβάνοντας υπόψη  την επίδραση των συνιστώντων υλικών του σκυροδέματος (αδρανή, τσιμέντο και νερό) στην μηχανική του συμπεριφορά και ανθεκτικότητα.

-         Να διαχειρίζονται τις διαδικασίες επίβλεψης που αφορούν τη σκυροδέτηση του φέροντα οργανισμού ενός κτιρίου από οπλισμένο σκυρόδεμα (παραγγελία υλικού, διάστρωση, συντήρηση).

-         Να γνωρίζουν και να κατανοούν τα κανονιστικά πλαίσια που διέπουν τις κατασκευές οπλισμένου σκυροδέματος.

-         Να διαβάζουν τους ξυλοτύπους και τα σχέδια οπλισμών ενός κτιρίου από οπλισμένο σκυρόδεμα.

-         Να κατανοούν τις βασικές αρχές μόρφωσης του Φέροντα Οργανισμού ενός κτιρίου από οπλισμένο σκυρόδεμα και την  επίδρασή τους στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του κτιρίου σε κάτοψη και τομή.

-         Να διακρίνουν τα βασικά πλεονεκτήματα της χρήσης της τεχνολογίας Ο.Σ. σε μια αρχιτεκτονική λύση και να συγκρίνουν αρχιτεκτονικές λύσεις με χρήση διαφόρων τεχνολογιών.

-         Να επικοινωνούν με άλλες ειδικότητες μηχανικών για την παραγωγή (σχεδιασμό και υλοποίηση) ενός κτιριακού έργου.

-         Να αποφασίζουν τη βέλτιστη αρχιτεκτονική λύση μετά από συνεργασία και αμφίδρομη αλληλεπίδραση με τον πολιτικό μηχανικό του έργου.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Το περιεχόμενο του μαθήματος περιλαμβάνει:

  • Εισαγωγικές γνώσεις
  • Το σκυρόδεμα ως υλικό. Από το άοπλο στο οπλισμένο σκυρόδεμα.
  • Αρχές σχεδιασμού κατασκευών από Οπλισμένο Σκυρόδεμα
  • Φέροντας οργανισμός και οργανισμός πλήρωσης. Φορτία και στηρίξεις. Δράσεις – αντοχές και αντιστάσεις (πιθανοτική αντιμετώπιση ασφαλείας). Οριακές καταστάσεις σχεδιασμού και ανίσωση ασφαλείας (Οριακή Κατάσταση Λειτουργικότητας / Οριακή Κατάσταση Αστοχίας). Ο ρόλος των υλικών.
  • Υλικά Ο.Σ.
  • Στοιχεία τεχνολογίας υλικών. Μηχανική συμπεριφορά συνιστώντων υλικών. Συμβατικές απαιτήσεις αντοχών σκυροδέματος και χάλυβα.
  • Διάκριση επιμέρους φορέων – Ονοματολογία – Στατική λειτουργία
  • Γραμμικοί φορείς (δοκοί, υποστυλώματα)
  • Επιφανειακοί φορείς (πλάκες, συστήματα πλακών)
  • Διαμόρφωση – αποτύπωση Φέροντα Οργανισμού. Κατασκευαστικά σχέδια.
  • Εντοπισμός στατικού συστήματος (επιμέρους φορείς, στηρίξεις). Προσομοιώματα. Δράσεις για καμπτοδιατμητική επιπόνηση. Εσωτερικά μεγέθη και αντοχές διατομών.
  • Προδιαστασιολόγηση πλακών, δοκών, υποστυλωμάτων.
  • Διαστασιολόγηση γραμμικών φορέων σε καμπτοδιατμητική επιπόνηση – Διάταξη οπλισμών.
  • Αμφιέρειστες και συνεχείς δοκοί, υποστυλώματα.
  • Διαστασιολόγηση επιφανειακών φορέων (πλακών) σε καμπτοδιατμητική επιπόνηση.  Διάταξη οπλισμών.
  • Κατασκευαστικές διατάξεις ισχυόντων κανονιστικών πλαισίων. Αγκυρώσεις οπλισμών. Αντισεισμικές απαιτήσεις.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 ·        Πενέλης Γ., Στυλιανίδης Κ., Κάππος Α., Ιγνατάκης Γ. (2008). Κατασκευές από Οπλισμένο Σκυρόδεμα σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς Ο/Σ & αντισεισμικών κατασκευών, εκδ. Αϊβαζή.

·        Γκρος Γ. (2004) Οπλισμένο σκυρόδεμα κατά τον Ελληνικό Κανονισμό 2000 - Σύγκριση με τον Ευρωκώδικα 2 και το DIN 1045/2001, εκδ. Συμμετρία.

·        Πανταλέων Ελ. (2010). Ωπλισμένο Σκυρόδεμα, εκδ. Φούντας.

·        Κωνσταντινίδης Απ. (2008) “Αντισεισμικά κτίρια από οπλισμένο σκυρόδεμα, Τόμος Α : Η Τέχνη της Κατασκευής και η Μελέτη Εφαρμογής, εκδ. π-SYSTEMS INTERNATIONAL A.E., Αθήνα.

·        Κωνσταντινίδης Απ. (1994). Εφαρμογές Οπλισμένου Σκυροδέματος, Τόμος Α, εκδ. Αγγ. Κωνσταντινίδου, Αθήνα.

·        Κωνσταντινίδης Απ. (1996). Εφαρμογές Οπλισμένου Σκυροδέματος, Τόμος Β, εκδ. Αγγ. Κωνσταντινίδου, Αθήνα.

·        Leonhardt, F. και Monning Ε. (1975). Ολόσωμες Κατασκευές - Τόμος 3ος : Η Τέχνη του Οπλισμού, εκδ. Μ. Γκιούρδα.

·        Τουλιάτος Π. (2001). Αρχιτεκτονική και σεισμός, Σημειώσεις μαθήματος 6ου εξαμήνου, ΕΜΠ.