Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ V-VII Ζ - ΔΙΑΜΟΝΗ - ΑΠΟΑΝΑΠΤΥΞΗ: ΑΠΟ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΖΩΗ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ
ΑΣ1807, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ, ΕΙΔΙΚΟΥ ΥΠΟΒΑΘΡΟΥ, ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ
Αρχ. Σύνθεση Υποχρεωτική με επιλογή στο εξαμ. 7, 9, ECTS: 12
Γνωστικά Πεδία (Οδηγία 2005/36/ΕΚ): Αρχιτεκτονική Σύνθεση/Δημιουργία, Ένταξη στο Δομημένο Περιβάλλον, Κοινωνική Διάσταση του Σχεδιασμού.
Γενικές ικανότητες (βάσει παραρτήματος διπλώματος): Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών, Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις, Λήψη αποφάσεων, Αυτόνομη εργασία, Ομαδική εργασία, Εργασία σε διεθνές περιβάλλον, Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον, Παράγωγή νέων ερευνητικών ιδεών, Σχεδιασμός και διαχείριση έργων, Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον, Επίδειξη κοινωνικής, επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας και ευαισθησίας σε θέματα φύλου, Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής, Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης.

ΔΙΑΜΟΝΗ - ΑΠΟΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΖΩΗ

 

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

[Ανάλυση, Σύνθεση, Αξιολόγηση]

Το αντικείμενο του εργαστηρίου είναι η εμπλοκή με και η διερεύνηση των απαιτήσεων ενός πολυπλόκου οργανογράμματος λειτουργιών και των συνοδών χωρικών-κοινωνικών σχέσεων που διεγείρουν και υποστηρίζουν. Η στοχαστική διερεύνηση, η διαλεύκανση και η σχεδιαστική επίλυση και τακτοποίησή τους. Η απόκτηση επαρκούς δεξιότητας στην διαπραγμάτευση των πολλαπλών και πλεγμένων ιδιοτήτων ενός χώρου συγκράτησης και διάθεσης πληροφοριών και περιεχομένων που αφορούν την σκέψη και τις πρακτικές για τον χώρο, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, την συλλογική κατοίκηση (CoHousing), την οικονομία (Απο-ανάπτυξη, κάθετες καλλιέργειες) και την πολιτική οικολογία. Η αποσαφήνιση και η διαπραγμάτευση της συμπαγούς σχέσης με το εγγύς περιβάλλον, φυσικό και ανθρωπογενές, αλλά και με το ειδικό αστικό πεδίο. Η επίλυση, τέλος, και ο εξοπλισμός του τελειωμένου κτιρίου-θύλακα και ελκυστή σχέσεων, με την ποικιλία των αντικείμενων της εσωτερικής και εξωτερικής επίπλωσης και των ειδικών και γενικών εξοπλισμών του (ενεργειακή αυτονομία, μηδενικό οικολογικό αποτύπωμα).

 

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Στην διάρκεια του εξαμήνου παρέχονται στους φοιτητές και τις φοιτήτριες στοιχεία και βασικές αρχές στοχαστικών-πολιτικών σχέσεων από τις ερευνητικές-επιστημονικές περιοχές της Πολιτικής Οικολογίας (Μηδενικό οικολογικό αποτύπωμα, Εξοικονόμηση ενέργειας, Ενεργειακή αυτονομία), της θεωρίας για την Απο-Ανάπτυξη (Κυκλική Οικονομία, Κύκλος τροφής, Απορρίμματα, Επανάχρηση), την θεωρία και τις πρακτικές της Συλλογικής Κατοίκησης (CoHousing) και την ήπια τεχνολογία των καθέτων καλλιεργειών. Ο σχεδιασμός του/των κτιρίου/κτιρίων εξελίσσεται σε ερευνητική διαδικασία αναζήτησης ιδεωδών πλήρων σχέσεων χώρων και πολιτικών εκφράσεων. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες εξοικειώνονται με τον τρόπο και τις μεθόδους μεταφοράς πολιτικών θεσμικών ζητημάτων στο λειτουργικό περιεχόμενο του προγράμματος του/των κτιριου-ων αλλά και με τις κρίσιμες τεχνικές αποφάσεις της ασφαλούς λειτουργίας σύνθετων κτιρίων. Η κριτική διαπραγμάτευση της ερευνητικής διαδικασίας οργανώνεται και παρακολουθείται με συζητήσεις, διαγράμματα, σκίτσα, προπλάσματα. Ολοκληρώνεται με τυπικό CADσχεδιασμό και προπλάσματα σε ενδεδειγμένες κλίμακες.    

 

 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θα πρέπει να παραδώσουν ένα πλήρες σχεδιαστικό και θεωρητικό υπόβαθρο (διερευνητικά σχέδια χωρικών και λειτουργικών σχέσεων και μορφολογίας, όψεις, τομες, κατοψεις, 3Dδείγματα, αναλυτικό κείμενο περιγραφής της ιδέας και της μορφοποίησής της, προπλάσματα.) στο τέλος του εξαμήνου.

Θα ληφθούν υπόψιν η συμμετοχή και η επιτόπου εργασία στο εργαστήριο, η ευρηματικότητα των συνθετικών χειρισμών και των επιλογών, η σχεδιαστική επάρκεια, ο στοχαστικός εξτρεμισμός και η ευελιξία επί των αιτημάτων του κτιριολογικού.

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

11 κείμενα για την ΑΠΟΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΕΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ

ΤΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

http://fragilemag.gr/kallis-degrowth-vocabulary/

UmbertoEcoΤο όνομα του ρόδου, 1986,

Sakamoto, T. and Ferré, A.2003, “Sendai Mediatheque”

Kubo, M and Prát, R. 2005, “Seattle Public Library”, ACTAR

GA Contemporary Architecture,2006: LIBRARY, EDITA Tokyo

Francesco Della Casa, 2010, The Rolex Learning Center

ΕΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ, 2013, Ιορδάνης Στυλίδης

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Umberto Eco, Το όνομα του ρόδου, 1986, Ελληνικά Γράμματα

Sakamoto, T. and Ferré, A.(eds.) 2003, “Sendai Mediatheque”, ACTAR

Kubo, M and Prát, R. (eds), 2005, “Seattle Public Library”, ACTAR

GA Contemporary Architecture, 2006, Issue 03: LIBRARY, EDITA Tokyo

Francesco Della Casa, 2010, The Rolex Learning Center, ACTAR

ΕΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ, 2013, Ιορδάνης Στυλίδης

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ

θυλακας, διαμονή, συλλογικότητα, απο-αναπτυξη