Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English
PRÊT-À-PLIER
Γνωστικά Πεδία (Οδηγία 2005/36/ΕΚ): Αρχιτεκτονική Σύνθεση/Δημιουργία.
Γενικές ικανότητες (βάσει παραρτήματος διπλώματος): Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών, Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις, Λήψη αποφάσεων, Αυτόνομη εργασία, Ομαδική εργασία, Εργασία σε διεθνές περιβάλλον, Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον, Παράγωγή νέων ερευνητικών ιδεών, Σχεδιασμός και διαχείριση έργων, Σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην πολυπολιτισμικότητα, Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον, Επίδειξη κοινωνικής, επαγγελματικής και ηθικής υπευθυνότητας και ευαισθησίας σε θέματα φύλου, Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής, Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης.


 

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

[Ανάλυση, Σύνθεση]

Το μάθημα διερευνά την αρχιτεκτονική του ενδύματος όπως αυτή μπορεί να προσδιορίζεται σήμερα στα πλαίσια των ελαφρών κι εφήμερων κατασκευών που συνδυάζουν τη ψηφιακή κατασκευή με την υλικότητα μιας οικολογικής συνείδησης και τις πρακτικές μιας κυκλικής οικονομίας.

Με την ολοκλήρωση του μαθήματος  οι  φοιτητές και φοιτήτριες:

·   Θα έχουν κατανοήσει σύγχρονες θεωρίες που επικαιροποιούν τη διαχρονική σχέση ανάμεσα στην αρχαία τέχνη της υφαντουργίας και την αρχιτεκτονική

·   Θα είναι σε θέση να σχεδιάσουν, να  κατασκευάσουν και να παρουσιάσουν ένα σκηνικό ένδυμα

·   Θα έχουν την ικανότητα να εφαρμόσουν μεθόδους ψηφιακής κατασκευής μέσω αναπτυγμάτων

·   Θα έχουν επαυξήσει σημαντικά τις δεξιότητες τους στην κατασκευή προπλασμάτων πλήρους κλίμακας.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Διερευνάται η αρχιτεκτονική επιφάνεια ως μεταβλητή, ευέλικτη, προσαρμοστική και διαδραστική οντότητα. Αυτό το νέο είδος βαθμονόμησης που επικεντρώνεται σε μια μικροσκοπική αναδιάρθρωση της υφής της προς το εύπλαστο και κινητικό, αναβαπτίζει και επικαιροποιεί τη διαχρονική σχέση ανάμεσα στην αρχαία τέχνη της υφαντουργίας και την αρχιτεκτονική. Ζητείται ο σχεδιασμός και η κατασκευή ενός σκηνικού ενδύματος από χαρτί σε κλίμακα 1:1.

Όσοι φοιτητές και φοιτήτριες ολοκληρώσουν με επιτυχία  το μάθημα έχουν τη δυνατότητα να  παρουσιάσουν τα ενδύματα στη δράση «Νέα Παραλία-Νέα Πασαρέλα» που διοργανώνει η ομάδα «Οι Φίλοι της Νέας Παραλίας»στη Θεσσαλονίκη.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Η αξιολόγηση των φοιτητών είναι συνισταμένη της γενικής δραστηριότητας και συμμετοχής στο μάθημα και της βαθμολογίας τους στην εργασία. Για την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος φοιτητές και φοιτήτριες εκπονούν μία ατομική ή ομαδική εργασία την οποία και παρουσιάζουν δημόσια.

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

PEKRIDOU-GORECKIANASTASIA(2008)Η ΜΟΔΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, Εκδόσεις Δ.Ν.Παπαδήμα

Σύγγραμμα https://service.eudoxus.gr/search/#a/id:59365251/0

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Agathidis, A & Schillig, G (eds) (2010) Performative Geometries. Amsterdam: BIS Publishers
  • Blaisse, P. (2009) Inside Outside Reveiling. Rotterdam: NAi Publishers
  • Garcia, Μ. (2006) Architextiles. AD. Volume 76, Issue 6. Wiley
  • Krüger, S. (2009) Textile Architecture | Textile Architektur.Jovis
  • Pekridou-GoreckiA.(2008)Η Μοδα Στην Αρχαια Ελλαδα, Εκδόσεις Δ.Ν.Παπαδήμα
  • Semper, G. (1862, 2004)  Style in the Technical and tectonic Arts; or Practical Aesthetics. Getty Publications
  • Vyzoviti, S. (2011) Soft Shells-Porous and Deployable Architectural Screens. Amsterdam: BIS Publishers

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ

αρχιτεκτονική και ένδυμα, ψηφιακή κατασκευή