Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΙV-VI Γ: Μονή Στροφάδων
ΑΣ1503, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ, ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ
Αρχ. Σύνθεση Υποχρεωτική με επιλογή στο εξαμ. 6, 8, ECTS: 12
Γνωστικά Πεδία (Οδηγία 2005/36/ΕΚ): Αρχιτεκτονική Σύνθεση/Δημιουργία, Ιστορία και Θεωρία, Κοινωνική Διάσταση του Σχεδιασμού, Οργάνωση Προμελέτης.
Γενικές ικανότητες (βάσει παραρτήματος διπλώματος): Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών, Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις, Λήψη αποφάσεων, Αυτόνομη εργασία, Ομαδική εργασία, Εργασία σε διεθνές περιβάλλον, Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον, Παράγωγή νέων ερευνητικών ιδεών, Σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην πολυπολιτισμικότητα, Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον, Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης.

Μονή_Στροφάδων

 

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

[Ανάλυση, Σύνθεση, Αξιολόγηση]

Ο σχεδιασμός δομών κλειστής συλλογικής συμβίωσης. Η προσεκτική αναγνώριση αυτών των περιβαλλόντων, η κατανόηση των ειδικών συνθηκών που ισχύουν μόνο εκεί, καθώς και η επιλογή του τόπου της πρότασης είναι σημαντικοί και θα γίνουν από κοινού με τον διδάσκοντα. Η μελέτη και ο σχεδιασμός,  κτιριακών εγκαταστάσεων κλειστής συμβίωσης. Η παραδειγματική διερεύνηση και ανάγνωση τέτοιων δομών . Η συγκρότηση προγράμματος και εν συνεχεία η διατύπωση σχεδιαστικής πρότασης.

Ως μαθησιακό αποτέλεσμα θα είναι να διερευνήσει τις δυνατότητες ενός σύγχρονου περιβάλλοντος που θα φιλοξενεί και θα ενεργοποιεί μια ειδική ομαδική ζωή.

Με το τέλος του μαθήματος  οι φοιτητές /-ριες θα είναι σε θέση: Να κατανοούν  να αναγνωρίζουν να αναζητούν να αναλύουν και να συνθέτουν δεδομένα και πληροφορίες με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών. Να Προσαρμόζουν σε νέες συνθήκες και καταστάσεις μέσω λήψης αποφάσεων, αυτόνομης εργασίας, ομαδικής εργασίας, παράγωγής νέων ερευνητικών ιδεών, Να παράγουν χωρικές προτάσεις πολυπαραγοντικών απαιτήσεων. Να διατύπωνουν δομές και κατασκευαστικές επιλύσεις συμπλοκών χωρικών προβλημάτων.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

H μελέτη και ο σχεδιασμός, νέων κτιριακών εγκαταστάσεων μιας σύγχρονης ορθόδοξης μοναστικής κοινότητας στο νησί των Στροφάδων στο Ιόνιο πέλαγος.

Θα μελετήσουμε παραδείγματα από τη γέννηση και οργάνωση του χριστιανικού μοναχισμού και αναχωρητισμού καθώς και μοναστικές δομές από την ιστορία αλλά και μέσα από σύγχρονα παραδείγματα.

Σκοπός η συγκρότηση προγράμματος και η διατύπωση σχεδιαστικής πρότασης ενός σύγχρονου περιβάλλοντος διαβίωσης και εξυπηρέτησης των μοναχών στα πλαίσια μιας δομής κλειστής κατοίκησης και συλλογικής συμβίωσης .

Η πρόταση θα περιλαμβάνει χώρους λατρείας, διαβίωσης, διατροφής, φιλοξενίας, μελέτης, εργασίας και  υποδοχής, συνεύρεσης, συνύπαρξης και απομόνωσης του κάτοικου, μοναχού ή κοσμικού επισκέπτη και προσκυνητή.

Στη διάρκεια του εξαμήνου θα μελετηθεί το ζήτημα των κλειστών δομών συλλογικής κατοίκησης . Τα θέματα που θα απασχολήσουν τους φοιτητές είναι:

  • Συγκρότηση πρότασης  προγράμματος σύμφωνα με τις ανάγκες της επιλεχθείσας δομής αλλά και των συγκυριών του τόπου και του περιβάλλοντος τους, ιστορικό, συμβολικό, υλικό, πνευματικό, κοινωνικό.
  • Διατύπωση σχεδιαστικής πρότασης ενός σύγχρονου περιβάλλοντος που θα φιλοξενεί και θα ενεργοποιεί μια ειδική ομαδική ζωή.
  • Έμφαση στην κοινή ζωή και στην αισθητική της υλικότητας της πρότασης και πως αυτή αξιολογείτε από τους χρήστες.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

 

Οι φοιτητές και φοιτήτριες εκπονούν μία ομαδική η ατομική εργασία η οποία αξιολογείται με βάση τα:

·        Προσχέδια και διαδικασία παραγωγής της λύσης

·        Μακέτες εργασίας

·        Σχέδια της λύσης

·        Τελική μακέτα

Η αξιολόγηση των φοιτητών γίνεται ως συνάρτηση της συμμετοχής τους στο μάθημα κατά τη διάρκεια του εξαμήνου και της τελικής τους εργασίας.

  

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 

Christian Monasticism, David Knowles, MacGraw-Hill Book Co, 1969

Τα Ελληνικά μοναστήρια σαν αρχιτεκτονικές συνθέσεις, Κωνσταντίνος Σ. Παπαιωάννου, Ερμής, 2007

Architecture and Silence, Christos P. Kakalis, Routledge, 2020

ΙστορίατηςΚατοικίας, Wolfram Hoepfner, University Studio Press, 2005