Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English

Χώρος εκπαίδευσης στην έκφραση στο δήμο ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ.

μουσική - χορός - εικαστικά - θέατρο - κινηματογράφος – πολυμέσα

 

 Μελετήθηκε και σχεδιάστηκε κτίριο για την εκπαίδευση νέων/νεανίδων και ενηλίκων στην έκφραση. Οργανώθηκαν πολλαπλοί χώροι συνδεδεμένοι και απομονωμένοι σύμφωνα με τις ημερήσιες ή εποχιακές ανάγκες για την δημοτική επιχείρηση Πολιτισμού, Αναψυχής, Ψυχαγωγίας. Το οικόπεδο έχει εμβαδόν 847 τ.μ. Κύριοι περιορισμοί που όρισαν την κατεύθυνση της μελέτης ήταν οι ισχύοντες όροι δόμησης και οι κλιματικές συνθήκες στην περιοχή.

 Η κάτοψη κάθε επιπέδου οργανώνεται - συγκρατείται σε τρείς πυρήνες λειτουργιών που επιτρέπουν τόσο την ανεμπόδιστη κίνηση όσο και τον ευχερή αποκλεισμό χώρων διδασκαλίας - παρουσιάσεων με συρόμενες διαχωριστικές επιφάνειες. Η πλαστική - αισθητική μελέτη του κελύφους είναι αποτέλεσμα της απόφασης να προστατευτεί το κτίριο από την υπερθέρμανση, άρα την άσκοπη κατανάλωση ενέργειας, ακολουθώντας την πρόταση - οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα των κτιρίων. Το κτίριο περιστρέφεται κατά 4 μοίρες ώστε η στενή κεκλιμένη πλευρά της στέγης να σκοπεύει κατευθείαν τον νότο για την ανώτερη δυνατή συγκομιδή ενέργειας από τον ήλιο. Ο δομικός σκελετός, όπως φαίνεται στις κατόψεις, διατρέχει το κτίριο καθ’ ύψος χωρίς στρέψη.

 Ο εξωτερικός χώρος που περιβάλλει το κτίριο έτυχε ιδιαίτερης μελέτης ώστε ορισμένες δημόσιες δραστηριότητες (συναυλίες, ομιλίες, προβολές) να παρακολουθούνται από μεγαλύτερο κοινό ανεμπόδιστα. Η φύτευση ενισχύθηκε ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποδώσει συστάδες σκιερών θυλάκων που να επιτρέπουν την παραμονή κατα την διάρκεια των θερμών ημερών αλλά και της έντονης ηλιοφάνειας, ανεξαρτήτως εποχής.

 Στο εσωτερικό του κτιρίου μελετήθηκαν-προτείνονται ξύλινες ηχο-απορροφητικές επιφάνειες για την μείωση της επιστροφής ήχου κατά τα μαθήματα - δοκιμές μουσικής. Η αμφικλινής στέγη παραλαμβάνει μια σειρά ήπιων τεχνολογικών συστημάτων για την παθητική τροφοδοσία των εσωτερικών χώρων με φως από τον ήλιο. Τα καθιστικά και οι επιπλώσεις αλλά και ο φωτισμός, στο εσωτερικό και το εξωτερικό χώρο συναυλιών - διαλέξεων σχεδιάστηκαν, μορφές και αριθμός, ώστε να προσελκύουν συνέχεια, ημέρα και νύχτα, τους/τις κατοίκους των γύρων κατοικιών αλλά και της συνοικίας, ως προέκταση των αυλών τους. 

Επιβλέπων: Στυλίδης Ιορδάνης

Αριθμός Αναφοράς: 858