Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English

Επιβλέποντες: Λυκουριώτη Ίρις, Φιλιππιτζής Δημήτρης

Αριθμός Αναφοράς: 462

 

Επιβλέπουσα: Λυκουριώτη Ίρις

Αριθμός Αναφοράς: 436

 

Επιβλέπουσα: Γαβρήλου Έβελυν

Αριθμός Αναφοράς: 468

 

Τα data center είναι ειδικευμένα περιβάλλοντα διαχείρισης υπολογιστικών συστημάτων. Καλύπτουν με αξιόπιστο τρόπο όλες τις λειτουργικές ανάγκες των συστημάτων αυτών, όπως ηλεκτρολογικές υποδομές, ψύξη συστημάτων, δικτυακή υποδομή, διαρκή διασύνδεση (uplink), φυσική ασφάλεια, πυρασφάλεια κλπ.

Παλαιότερα, τα data center δημιουργούνταν για να καλύψουν τις ανάγκες μιας συγκεκριμένης εταιρείας ή δημόσιου οργανισμού. Η διάδοση των υπολογιστών και του διαδικτύου δημιουργεί μια διαρκή ανάγκη απρόσκοπτης πρόσβασης σε υπολογιστική ισχύ και αποθηκευτικό χώρο. Η ανάγκη αυτή ανατρέπει τη σχέση ιδιοκτησίας - χρήσης που ίσχυε και τα νέα data center είναι συνήθως γενικής χρήσης παρέχοντας υπηρεσίες υποδομών πληροφορικής μέσω διαδικτύου (cloud services).

Εκτιμάται ότι το 2007 ο τομέας τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών (Information and Communication Technologies ICT) ήταν υπεύθυνος για το 2% περίπου των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, με τα data center να ευθύνονται για το 14 % του αποτυπώματος των ICT.

Η κατανάλωση ενέργειας είναι ένα καθοριστικό μέγεθος για τα data center. Αποφάσεις κατά τη διαδικασία σχεδιασμού ενός datacenter όπως το μέγεθος, η θέση, η μορφή του κτηρίου, ο εξοπλισμός κλπ, λαμβάνονται κατά κύριο λόγο βάση του ενεργειακού τους αντίκτυπου.

Ζητούμενο της διπλωματικής εργασίας είναι ο σχεδιασμός ενός κτηρίου που να στεγάσει ένα data center μεγάλης κλίμακας καλύπτοντας ταυτόχρονα μια σειρά από δευτερεύουσες υποστηρικτικές λειτουργίες. Το data center θα στεγάσει πλέγμα υπολογιστικών συστημάτων για τη δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης εικονικών server προς υπενοικίαση μέσω διαδικτύου. Ο σχεδιασμός λαμβάνει υπόψιν του τις ανάγκες επεκτασιμότητας, αξιοπιστίας και ασφάλειας ενός data center επιπέδου 3, σύμφωνα με το πρότυπο TIA-942. Ιδιαίτερη μέριμνα δίνεται στην βελτιστοποίηση της ενεργειακής του αποδοτικότητας μέσα από την εκμετάλλευση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του οικοπέδου που επιλέγεται.

Επιβλέπων: Παπαδόπουλος Σπύρος

Αριθμός Αναφοράς: 471

 


Η πόλη του Ηρακλείου αν και είχε πάντα ένα παραλιακό μέτωπο το οποίο εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα, είχε γυρίσει την πλάτη της προς αυτό. Για πολλά χρόνια ήταν από τις μοναδικές παραθαλάσσιες πόλεις της Ελλάδας οι οποίες δεν είχαν συμπεριλάβει καθόλου το παραλιακό τους μέτωπο στον αστικό ιστό τους. Με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες η εικόνα αυτή άρχισε να αλλάζει για το Ηράκλειο, με ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι της παραλιακής διαδρομής να εντάσσεται πλέον στην καθημερινότητα του πολίτη και η πόλη γύρισε, σταδιακά, το μέτωπό της προς τη θάλασσα. Η αλλαγή αυτή, αν και σημαντική, έγινε σε ένα μέρος μόνο του μετώπου. Γι’ αυτό το λόγο κάποιες περιοχές της πόλης εξακολουθούν να έχουν ανεκμετάλλευτη την παραλιακή τους ζώνη, αλλά η ανάγκη για την αξιοποίησή της παραμένει, με τους κατοίκους των περιοχών αυτών να το ζητούν επιτακτικά. Μία τέτοια περιοχή είναι και αυτή της Νέας Αλικαρνασσού, στο ανατολικό όριο του δήμου Ηρακλείου, στην περιοχή αεροδρομίου, όπως είναι ευρύτερα γνωστή. Η παρούσα διπλωματική εργασία μελετά τον χώρο στον οποίο στεγάζονται οι εγκαταστάσεις του Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου και μέχρι την παραλιακή ζώνη της Νέας Αλικαρνασσού. Έχοντας ως δεδομένο την μελλοντική μετεγκατάσταση του Διεθνούς Αερολιμένα, γίνεται μία μελέτη ανάπλασης όλης της περιοχής αυτής με σκοπό ο, μέχρι τώρα εκτός ορίων, χώρος να δοθεί στην πόλη. Με αφορμή την τοποθέτηση μίας πίστας Formula 1 στην περιοχή, τοποθετούνται χρήσεις στον χώρο που θα ικανοποιούν τον τουρισμό του μηχανοκίνητου αθλητισμού, αλλά και ο διάλογος της πίστας με την πόλη δίνει αφορμή για μία νέα διαμόρφωση της παραλιακής ζώνης, η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται σε καθημερινή βάση από όλες τις ηλικιακές ομάδες των κατοίκων της πόλης, αλλά και των τουριστών.

Επιβλέποντες: Γαβρήλου Έβελυν, Τροβά Βάσω

Αριθμός Αναφοράς: 463

 

Επιβλέποντες: Κοτιώνης Ζήσης, Παπαδημητρίου Μαρία

Αριθμός Αναφοράς: 444

 

Στόχος του πρότζεκτ είναι η δημιουργία ενός δικτύου μουσείων με αναπτυξιακό για διάφορες πόλεις χαρακτήρα. Σε αυτό συμμετέχουν περιφερειακές Ευρωπαϊκές πόλεις που ανήκουν σε ένα δίκτυο φθηνών αεροπορικών αερογραμμών. Στόχο αποτελεί η φιλοξενία περιοδικών εκθέσεων σημαντικών μουσείων του κόσμου και η πλαισίωση τους από ένα κέντρο μουσειακού και παιδαγωγικού χαρακτήρα που συνδέεται με την τοπική παραγωγικότητα, την ιστορία της και την παράδοση της. Ως case study επιλέγεται ο Βόλος, η υφαντική τέχνη και η κλωστοϋφαντουργία, που αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα στην περιοχή κατά τον 19ο και 20ο αι.

Επιβλέπουσα: Λυκουριώτη Ίρις

Αριθμός Αναφοράς: 464

 

Mechs:  Όρος που προέρχεται από το αγγλικό “mechanical” (μηχανικός). Χρησιμοποιείται ευρέως στα έργα απιστημονικής φατνασίας για να περιγράψει τα γιγάντια ρομπότ που ελέγχονται από ανθρώπους στο εσωτερικό τους.

Η αρχική ιδέα ήταν ένα εγχείρημα σχεδιασμού μιας μονάδας κατοίκισης για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Στην συνέχεια εξελήχθηκε σε μια πρόταση για ένα οικιστικό μοντέλο βασισμένο στις ιδέες των κινημάτων των απολεοδομιστών και των μεταβολιστών.

Κεντρική ιδέα των απολεοδομιστών ήταν ότι απέρριπταν συνολικά την λογική της πόλης, οποιαδήποτε μορφή της, τη θεωρούσαν ένα ακόμη κατάλοιπο της καπιταλιστικής κοινωνίας και πρότειναν ένα μοντέλο στο οποίο δεν θα υπάρχει ουσιαστικά καμία διάκριση μεταξύ του αστικού και μη χώρου, μεταξύ της πόλης και της υπαίθρου. Ταυτόχρονα συνήθιζαν να χωρίζουν τις πόλεις που σχεδίαζαν σε επιμέρους πυρήνες ή ζώνες λειτουργιών.

Για τους μεταβολιστές το κτίριο είναι ένα ατελείωτο προϊόν, το οποίο μπορεί και πρέπει να προσαρμόζεται στις εκάστοτε ανάγκες. Δεν είναι ένα έργο τέχνης που δεν πρέπει να το αγγίξεις, μην τυχόν και το χαλάσεις. Ένα κτίριο πρέπει να εκτεθεί, να αλλάξει, πρέπει να βρίσκει τον δρόμο να εντάσσεται στις διαφορετικές, κατά καιρούς, συνθήκες. Έτσι το κτίριο αποτελείται από ένα σύνολο μονάδων. Αλλάζοντας τον συνδυασμό τους μπορεί να προκύψει ένα νέο κτίριο για να καλύψει νέες ανάγκες. Κατά τις πρώτες προσεγγίσεις τους οι δομές αυτές ξεκίνησαν ως κυβοειδή δέντρα: οι μονάδες κατοικίας, τα ¨φύλλα¨ αναπτύσσονται από τα ¨κλαδιά¨ που συνδέονται στο βασικό ¨κορμό¨. Καθώς τα ¨δέντρα¨ αναπτύσσονταν και εξαπλώνονταν, θα σχημάτιζαν ένα αλληλοσυνδεόμενο ¨δάσος¨, που θα επέκτεινε το διαθέσιμο χώρο για την κοινωνία από κάτω.

Το αποτέλεσμα της εργασίας, βασισμένο στις παραπάνω αρχές, είναι μια προσπάθεια προς μια πόλη που θ’ ακροβατεί πάνω στις ανάγκες των κατοίκων της. Που θα μπορεί δυναμικά να μεταβάλλεται για την μεγαλύτερη δυνατή πλήρωσή τους.

Επιβλέπων: Κοτιώνης Ζήσης

Αριθμός Αναφοράς: 467