Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English

Επιβλέπων: Καναρέλης Θεοκλής

Αριθμός Αναφοράς: 432

 

Επιβλέπων: Καναρέλης Θεοκλής

Αριθμός Αναφοράς: 451

 

Επιβλέπων: Καναρέλης Θεοκλής

Αριθμός Αναφοράς: 450

 

Κινούμενη γη.  Έτσι κάπως θα μπορούσε να περιγραφεί το γυαλί. Αμμώδες έδαφος , πεύκα, εκτάσεις αλσυλίων.

Το τοπίο κινείται, ανασκάπτεται, αναδιαμορφώνεται. Για 150 χρόνια η μεταλλευτική εταιρεία σμιλεύει τη νήσο γυαλί. Η διαρκής αυτή μεταβολή   εμπεριέχεται στο τοπίο, στα όρια του νησιού, την κουλτούρα του, στη ζωή των λιγοστών κατοίκων του.

Η σύμβαση της εταιρείας με το δήμο Νισύρου, στον οποίο ανήκει το Γυαλί, λήγει σε 15 χρόνια. Η εξόρυξη έρχεται αντιμέτωπη με την ιστορία του τόπου, καθώς τα όριά της συναντούν ένα νεολιθικό οικισμό. Μέχρι να συμβεί αυτό αλλά και αφού σταματήσουν οι εξορυκτικές δραστηριότητες, και με σκοπό την ανάδειξη αυτού του γεωλογικά και μορφολογικά μοναδικού τόπου, θα ακολουθήσουμε ορισμένες στρατηγικές μιας ιδιαίτερης κατοίκησης, μιας διαφορετικής  ενεργοποίησης της νήσου Γυαλί. Η προτεινόμενη επέμβαση στοχεύει στην ενεργοποίηση του νησιού με τρόπο παραγωγικό, την οικονομική ανάπτυξή ­του και την ένταξή του στον τουριστικό χάρτη ως τόπο προορισμού.

Η ιδιαίτερη γεωμορφολογία του γυαλιού προσελκύει επιστήμονες από όλη την ελλάδα και τον κόσμο, καθώς συνδυάζει γεωλογικό, ιστορικό,  αρχαιολογικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον. Δημιουργείται γιαυτό το λόγο ένα ερευνητικό διεπιστημονικό κέντρο, το οποίο καλύπτει έρευνες που αφορούν στο Γυαλί και τα Δωδεκάνησα γενικότερα. Επιπλέον η εδαφική  σύσταση του νησιού ευνοεί καλλιέργειες καθώς η ελαφρόπετρα συγκρατεί όση υγρασία χρειάζεται ώστε να ελαχιστοποιείται η ανάγκη για άρδευση. Έτσι, καλλιεργούνται αμπελώνες, οι οποίοι λειτουργούν σε συνδυασμό με οινοποιείο.

Η επέμβαση τοποθετείται στο λαιμό του νησιού, σε άξονα ο οποίος το διαιρεί σε δύο τμήματα και αποτελεί γραμμική συνέχεια του λιμενοβραχίονα. Η γραμμική αντιμετώπιση, εκτός μιας αυστηρής τομής σε ένα τοπίο το οποίο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς εκ των έσω, ακολουθεί την επίσης γραμμική διαδικασία παραγωγής της οινοποίησης αλλα και της επιστημονικής ερευνας. Ο άξονας τέμνεται από τρεις πορείες-δρόμους οι οποίοι οριοθετούν διαφορετικές λειτουργίες πάνω στην πορεία του επισκέπτη.

Παράλληλα, επανασχεδιάζεται ένας οικισμός στο παλίο λιμάνι των ψαράδων, ο οποίος πρόκειται να καλύπτει τις ανάγκες των εργαζομένων του λατομείου, του ερευνητικού κέντρου και του οινοποιείου. Η διαμονή των επισκεπτών διασφαλίζεται με την τοποθέτηση μικρών ξενώνων οι οποίοι μπορούν να τοποθετούνται ή να αφαιρούνται αναλόγως με τις ανάκες που προκύπτουν κοντά στις πλατφόρμες άρδευσης των αμπελώνων, όπου βρίσκονται χώροι υγειινής.

Κατα την περιήγηση γύρω από το υπαίθριο ορυχείο επιτρέπεται στους επισκέπτες να ανακαλύψουν νέες οπτικές σε ένα τοπίο που έχει αλλάξει ριζικά από την εξόρυξη. Το τουριστικό ενδιαφέρον του νησιού εντείνουν οι επιλεγμένες διαδρομές οι οποίες οδηγούν τον επισκέπτη σε σημεία ταξινομημένα και ομαδοποιημένα αναλόγως με το είδος του ενδιαφέροντος που παρουσιάζουν.

Επιβλέπων: Παπαδόπουλος Σπύρος

Αριθμός Αναφοράς: 426

 

Επιβλέπουσα: Λυκουριώτη Ίρις

Αριθμός Αναφοράς: 452

 

Στόχος της διπλωματικής είναι η δημιουργία ενός βιοκλιματικού οικισμού στη περιοχή  των Αγ. Αποστόλων της Ρόδου.

Το υψόμετρο στην περιοχή κλιμακώνεται μεταξύ των 126 – 135 μέτρων από την θάλασσα. Ο προσανατολισμοί της πλατείας είναι νοτιοδυτικός. Αυτό μας επιβάλλει την κατανομή των κατοικιών ανάλογα με τις υψομετρικές καμπύλες σε τοξωτή διεύθυνση.

Ο οικισμός ορίζεται από τον περιφερειακό δρόμο και τέμνεται σε δυο τμήματα από έναν κεντρικό άξονα. Η κίνηση των κατοικιών γίνεται μέσω της πεζοδρόμησης, κάθετα στον οικισμό. Ανά διαστήματα παρέχεται η δυνατότητα στάσης και διημέρευσης με το τοπίο. Στο κατώτερο σημείο υπάρχει ένα διαμήκες στέγαστρο. Το ίδιο παρατηρείται και στη χάραξη πλατείας στο ανώτερο επίπεδο του οικισμού. Η ανισομερής διάταξη της δίνει την δυνατότητα στέγασης ενός τμήματος αυτής και ταυτόχρονης πρόσβασης σε βατό δώμα. Με αυτό το τρόπο το στέγαστρο μετατρέπεται σε τεχνητό παρατηρητήριο.

Ο οικισμός χωρίζεται σε τέσσερις ζώνες:

Στην πρώτη και δεύτερη τοποθετούνται κατοικίες  100 τ.μ. για τετραμελείς οικογένειες με δυο δωμάτια. Στην τρίτη ζώνη τοποθετούνται κατοικίες 120 τ.μ. για τετραμελείς οικογένειες με δυο δωμάτια. Στην τέταρτη και χαμηλότερη ζώνη, κατοικίες 55 τ.μ. για ηλικιωμένους.

Στην αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του οικισμού , λάβαμε υπόψη την δημιουργία γειτονιών και αυτό επιτυγχάνεται με τις τέσσερις ζώνες που δημιουργούνται, όπως και πιο συγκεκριμένα με την ένωση ορισμένων εξ αυτών με την πρόβλεψη κοινόχρηστων υπαίθριων χώρων. Οι αποστάσεις μεταξύ των κατοικιών είναι τέτοιες ώστε να επιτρέπεται στις κατοικίες η αξιοποίηση των ηλιακών κερδών. Τα σπίτια δεν σκιάζουν το ένα το άλλο καθ’ όλη την διάρκεια του έτους αφού η απόσταση του ενός από το άλλο είναι τουλάχιστον διπλάσια του ύψους τους.  Σε αυτό συνεισφέρει και το ανισόπεδο οικόπεδο του οικισμού.  Η δεντροφύτευση λειτουργεί και σαν ανεμοθραύστης στους βορεινούς, δυτικούς και ανατολικούς ανέμους προσφέροντας την απαιτούμενη ανεμοπροστασία. (τα δέντρα που έχουν φυτευτεί στην βορινή πλευρά είναι αειθαλή ώστε να παρέχουν ανεμοπροστασία καθ’ όλη την διάρκεια του έτους και ειδικά τους χειμερινούς μήνες). Επίσης η δεντροφύτευση συνεισφέρει στην δημιουργία του κατάλληλου μικροκλίματος της περιοχής.

Επιβλέπων: Αδαμάκης Kώστας

Αριθμός Αναφοράς: 475

 

Επιβλέπων: Τριανταφυλλίδης Γεώργιος

Αριθμός Αναφοράς: 438

 

Θέμα της διπλωματικής μας εργασίας είναι ο σχεδιασμός  ενός σύγχρονου καταλύματος  της μονής του Άγιου Σάββα του ηγιασμένου, για την εξυπηρέτηση των μοναχών, όταν χρειάζεται  να μείνουν στην πόλη των Ιεροσολύμων , για υποθέσεις της μονής ή για λόγους υγείας  και γραφειοκρατίας.

Το Μοναστήρι ή αναφερόμενο και ως Λαύρα  , ιδρυμένο από τον Άγιο Σάββα τον Ηγιασμένο, λειτουργεί αδιάκοπα εδώ και 1500 περίπου χρόνια στην έρημο της Ιουδαίας στην Παλαιστίνη.  Θεωρείται από τα σημαντικότερα προσκυνήματα του Ορθόδοξου Χριστιανισμού.

Το Μετόχι αναφέρεται σε οικόπεδο ή αγρόκτημα  που ανήκει σε μοναστήρι (μετόχι μοναστηριού), μέσα στο οποίο βρίσκεται συνήθως μικρό παρεκκλήσιο και κατοικία για τους μοναχούς που καλλιεργούν το συγκεκριμένο αγρόκτημα. Το «Μετόχιον», στην εκκλησιαστική ορολογία, αποτελεί παράρτημα της Μονής στην οποία ανήκει, ακόμα και αν διαμένουν μόνιμα σε αυτό αρκετοί μοναχοί.

Το μετόχι της διπλωματικής εργασίας  χρησιμεύει και ως ενδιάμεσος χώρος φιλοξενίας προσκυνητών της Μονής από όλο τον κόσμο.  Οι περισσότεροι μη Άραβες επισκέπτες έρχονται από το αεροδρόμιο του Τελ-Αβίβ και χρειάζεται να διανυκτερεύσουν πρόχειρα  μιας και τα σύνορα προς τα Παλαιστινιακά εδάφη δεν είναι συνεχώς ανοικτά.  Ο ναός αφιερωμένος στον Άγιο Σάββα λειτουργεί και ως ενοριακός. Το μετόχι αναπτύσσεται  μέσα από ένα σύστημα αύλειων  χώρων. Ο καιρός της Παλαιστίνης ευνοεί την ύπαρξη και την ανάπτυξη τέτοιου είδους αρχιτεκτονικής παράδοσης. Η διάταξη των ιδιωτικών  χώρων ανάπαυσης βρίσκεται προστατευμένη  από τους χώρους λατρείας και υποδοχής του κοινού. Η λύση φιλοδοξεί  να απομονώσει συμβολικά τον κάτοικο, μοναχό ή κοσμικό επισκέπτη από τον εφήμερο προσκυνητή χωρίς να αποκλείει εντελώς την συνεύρεση και την συνύπαρξή τους.

Επιβλέπων: Καναρέλης Θεοκλής

Αριθμός Αναφοράς: 428