Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English

Η διπλωματική αυτή εργασία προσπαθεί να επέμβει στο  κενό που δημιούργησαν η  κλίμακα και οι αυξημένες ανάγκες ενός μεγάλου νεκροταφείου στο κέντρο της πόλης. Ο χώρος στο οποίο αναπτύσσεται η επέμβαση βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το Α' Κοιμητήριο Αθηνών επί της οδού Ηλιουπόλεως, στη σημερινή θέση ενός μικρού συνοικιακού πάρκου. Ο χώρος αυτός επιλέγεται , κατά κύριο λόγο, εξαιτίας της πλεονεκτικής του εγγύτητας με το Α' Κοιμητήριο.

Οι εγκαταστάσεις υποστήριξης, ο ναός, η αγορά και το νεκροταφείο τοποθετούνται βάσει ενός  τελετουργικού άξονα, ο οποίος ορίζεται από μια υπερβολική σκάλα και έναν υπόστεγο χώρο. Με την κλίση του προσπαθεί  ελαφρώς να αυτονομηθεί από το περιβάλλον του. Σε αυτό συντελεί και η σύνθεση καθ' ύψος των χρήσεων, η οποία κρύβει και εμφανίζει επιλεκτικά στιγμές της τελετής στη πόλη.

Η μικρή αγορά αποτελείται από μαγαζιά τα οποία σχετίζονται με τις ταφικές τελετές και που μέχρι σήμερα βρίσκονται έξω από το κοιμητήριο, στην ευρύτερη περιοχή. Ο ναός, στο κεντρικό κομμάτι της σύνθεσης, λειτουργεί ως το μεταβατικό στοιχείο από την αγορά στο νεκροταφείο και αντίστροφα, ενώ λειτουργεί και ως ενοριακός. Στο τέλος της πορείας βρίσκεται ένας στεγασμένος χώρος με κρήνες. Όλος ο χώρος έξω από τη πορεία χρησιμοποιείται ως επέκταση των χώρων ταφής.

Επιβλέπων: Καναρέλης Θεοκλής

Αριθμός Αναφοράς: 479

 

Επιβλέπουσα: Βροντίση Μαρία

Αριθμός Αναφοράς: 442

 

Επιβλέποντες: Τροβά Βάσω, Φιλιππιτζής Δημήτρης

Αριθμός Αναφοράς: 460

 

Η αρχιτεκτονική στο μέλλον, σύμφωνα με το Yona Friedman, θα αποτελεί μέσο της ικανοποίησης της ανάγκης για ψυχαγωγία του πλήθους και της δημόσιας ζωής. Οι δομές κατοίκησης θα αποτελούν πλέον σκελετούς που θα «γεμίζουν» με οτιδήποτε ο κάτοικος προσδοκά, αποτελώντας ένα δοχείο επιθυμιών και τέρψης των αισθήσεων. Η ευχαρίστηση πολλαπλασιάζεται κάθε φορά που ένα νέο όριο ξεπερνιέται και ένα νέο χωρικό συμβάν δημιουργείται. Οι νόμοι της φύσης «καταρρίπτονται» διαρκώς και μια νέα υπερ-φύση γεννιέται.

Για το λόγο αυτό επιλέχθηκε η διώρυγα της Κορίνθου, ένα μεταβατικό τοπίο, όπου φυσική τοπογραφία και ανθρώπινη παρέμβαση έχουν αναμιχθεί τόσο, ώστε με την πάροδο των χρόνων κανείς να μην μπορεί να διαχωρίσει φυσικό και τεχνητό στοιχείο. Θεωρείται από τους πολυπλοκότερους από γεωλογική και τεκτονική άποψη χώρους, μιας και παρατηρούνται απότομες αλλαγές τόσο στην οριζόντια όσο και στην κατακόρυφη διεύθυνση, ενώ ουσιαστικά τη διάνοιξή της, εισάγεται η έννοια της κατακόρυφης διεύθυνσης στον τοπίο του Ισθμού.

Με τη δημιουργία της νέας εθνικής οδού, η κατακόρυφη διεύθυνση του τοπίου γίνεται ελάχιστα αντιληπτή από τους διερχόμενους. Η πρόταση που παρουσιάζεται τείνει να πολλαπλασιάσει την κατακόρυφη διεύθυνση του χώρου. Δημιουργείται έτσι, ένα χωρικό σύμπλεγμα όπου ο ένοικος βρίσκεται σε μια κατάσταση, στην οποία συμπιέζεται ανάμεσα σε γη και νερό, αιωρούμενος στο κενό. Μέσα σε μια αλληλουχία κατακόρυφων τοιχείων - ένα αιωρούμενο φράγμα -  προσομοιάζονται οι συνθήκες του περιβάλλοντα χώρου. Ταυτόχρονα βρισκόμενος ανάμεσα στα τοιχεία ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται πια το τοπίο μέσα από «κάδρα», ενώ συναντά λουτρικές εγκαταστάσεις και χώρους φιλοξενίας για 100 περίπου άτομα. Στο σύμπλεγμα λουτρών που κατασκευάζεται, ενσωματώνονται δωμάτια αισθητηριακής απομόνωσης που ενισχύουν την αλλοίωση των αισθήσεων μέσα από την αντιστροφή της βαρύτητας.

Επιβλέπων: Πανηγύρης Κωστής

Αριθμός Αναφοράς: 466

 

Επιβλέπουσα: Λυκουριώτη Ίρις

Αριθμός Αναφοράς: 454

 

Επιβλέποντες: Γαβρήλου Έβελυν, Ωραιόπουλος Φίλιππος

Αριθμός Αναφοράς: 440

 

Η παρούσα διπλωματική εργασία διαπραγματεύεται τη δημιουργία εγκαταστάσεων φιλοξενίας νέων στην περιοχή του τελωνείου στο Βόλο, όπου υπάρχει ήδη στροφή ενδιαφέροντος στην περιοχή για την ανάπλασή της.Η πόλη του Βόλου αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης τουριστών και ειδικότερα το λιμάνι του Βόλου αποτελεί κομβικό σημείο επικοινωνίας της εμπορικής και τουριστικής δραστηριότητας.

Στο επίκεντρο μελέτης μας υπήρξε η σχέση μεταξύ της θάλασσας και της στεριάς, του παλιού με το καινούργιο, του κατοίκου με τον επισκέπτη. Η εφήμερη παρουσία της βάρκας και οι δραστηριότητες που παράγει, γίνονται η γενεσιουργός δομή για την επαναδιαπραγμάτευση μιας τουριστικής μονάδας και ενός ολόκληρου συστήματος που συνθέτεται στα όρια της πόλης και της θάλασσας με φόντο την ατμόσφαιρα του λιμανιού.

Με κατεύθυνση το σεβασμό στην υφιστάμενη κατάσταση, γίνεται επανάχρηση των διατηρητέων αποθηκών, με κοινόχρηστες χρήσεις, όπως χώροι πολιτισμού, εστίασης και ψυχαγωγίας.

Στο συγκρότημα προτείνεται η δημιουργία μιας νέας κατασκευής για την εξυπηρέτηση του χώρου υποδοχής των επισκεπτών, η οποία αποτελεί την αρχή για την εξάπλωση ενός πλωτού συστήματος που υποδέχεται τις μονάδες φιλοξενίας. Ως μονάδα επιλέγεται το containerδιατηρώντας το ύφος του λιμανιού μέσω της υλικότητας και της στοίβαξής του.

Χαρακτηριστικό επίσης, της σύνθεσης αποτελεί  η ανεμπόδιστη προσβασιμότητα στο χώρο με τη δημιουργία πλατείας ανοιχτή προς το κοινό. Στις σχεδιαστικές αρχές εντάχθηκαν και θέματα περιβαλλοντολογικού σχεδιασμού με κατεύθυνση την εξοικονόμηση ενέργειας και την επίτευξη θερμικής άνεσης των χώρων.

Πρόθεσή μας είναι η εγκατάσταση αυτή να αποτελεί μια δυναμική παρέμβαση στον αστικό ιστό,  στην οποία οι κάτοικοί της μέσα από τη διαμονή, τη συμμετοχή τους σε αυτό το τοπίο θα έχουν τη δυνατότητα να ζουν στο τοπίο της μνήμης και γεννούν νέες δράσεις.

Επιβλέπων: Αδαμάκης Kώστας

Αριθμός Αναφοράς: 423

 

Επιβλέπων: Αδαμάκης Kώστας

Αριθμός Αναφοράς: 459