Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English
ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ
ΘΚ0706, ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ,
Επιλογής στο εξαμ. 5, 7, ECTS: 3

 

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Το μάθημα της Διαθεματικής, επιστημολογικά θα αποπειραθεί με συστηματικό και εξειδικευμένο τρόπο να εμβαθύνει στις διαδικασίες έρευνας  με βάση τις διεπιστημονικές σχέσεις ανάμεσα σε διαφορετικά γνωστικά πεδία, όπως παρουσιάζονται στα αντικείμενα των διδακτορικών διατριβών ( περίπου 35). Κυρίως θα στηριχθεί στην ποιητική μεταφορά, η οποία θα θέσει τις προϋποθέσεις για την ενδεχόμενη μεταφορά γνωστικών στοιχείων από ένα γνωστικό πεδίο σε ένα άλλο, ώστε να δοθεί η δυνατότητα έρευνας πολλαπλών γνωστικών εκδοχών στα διαφορετικά αντικείμενα των ερευνητών. Ειδικότερα φέτος αυτού του τύπου η ποιητική μεταφορά θα αφορά τη μεθοδολογία που χρησιμοποιεί ο κάθε υποψήφιος διδάκτορας, στη δική του γνωστική περιοχή. Ασφαλώς κάτι τέτοιο δεν συνεπάγεται τη γενική μεθοδολογία της κάθε γνωστικής περιοχής, αλλά την εξειδικευμένη χρήση της στο συγκεκριμένο αντικείμενο στο οποίο δουλεύει ο κάθε υποψήφιος.

Πρακτικά το τρίωρο μάθημα θα περιέχει την παρουσίαση των υποψηφίων διδακτόρων (συνήθως τριών), τη διεξοδική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων από υποψήφιους, φοιτητές, παρευρισκόμενους διδάσκοντες και προσκεκλημένους επιστήμονες και καλλιτέχνες. Στόχος μιας τέτοιας ανταλλαγής θα είναι η εύρεση του γνωστικού κοινού νήματος, το οποίο θα καθίσταται ένα είδος γνωστικού οχήματος για την μεταφορά της γνωστικής διαφοράς ανάμεσα στις διαφορετικές θεματικές. Αυτή η διαδικασία ενδεχομένως να δώσει τη δυνατότητα οι διαφορετικές θεματικές να αποκτούν νέες απόψεις που δεν ήταν γνωστές ως τώρα. Μια τέτοια επιστημολογική διαδικασία  υπαινίσσεται από τους γενικούς τίτλους των διαφορετικών παρουσιάσεων της κάθε βδομάδας. Στο πλαίσιο αυτό, το περιεχόμενο της κάθε παρουσίασης από τις διατριβές θα συνίσταται: από το γενικό conceptτης κάθε διατριβής (ενδεχομένως την διάρθρωση των κεφαλαίων), κυρίως την αναλυτική παρουσίαση της μεθοδολογίας, που ακολουθεί η διατριβή και ενδεχομένως ένα παράδειγμα εφαρμογής της σε θεωρητικό ή πρακτικό επίπεδο.

Οι φοιτητές, που θα παίρνουν ενεργά μέρος με ερωτήσεις και ανταλλαγή απόψεων, από τη μεριά τους, θα πρέπει να αποφασίσουν να επεξεργαστούν με ένα κριτικό τρόπο ένα βιβλίο της επιλογής τους (πιθανόν του ερευνητικού τους), το οποίο θα παρουσιάσουν σε ένα κείμενο 2χιλ. λέξεων στο τέλος του εξαμήνου. Εν τέλει ένα τέτοιου είδους μάθημα, όπου θα συναντιέται ο ερευνητής (υποψήφιος διδάκτορας) και ο φοιτητής (υποψήφιος ερευνητής) θα μπορεί να προάγει την έρευνα και τις διαδικασίες παραγωγής της, ενώ συγχρόνως θα μπορεί να διαχέει την παραγόμενη έρευνα από το μεταπτυχιακό (επίπεδο διδακτορικού) στο προπτυχιακό επίπεδο.

Το μάθημα της Διαθεματικής θα γίνεται κάθε Τέταρτη 15.00-18.00 στην αίθουσα Γ, ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ.

Eπιμέλεια- διδασκαλία
Φ. Ωραιόπουλος
Ομότιμος καθηγητής