Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English
DIS.SECTIONS: ακτογραμμή
ΑΣ1309, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ,
Επιλογής στο εξαμ. 6, 8, ECTS: 3

ακτογραμμή - coastline

Η γραμμή που χωρίζει την ξηρά από τη θάλασσα

 

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Η ελληνική ακτογραμμή έχει μήκος περίπου 16000χλμ. Είναι μια γραμμή δαντελωτή που όσο κανείς την 'πλησιάζει' αντιλαμβάνεται τη συνθετότητα του σχήματος και των ιδιοτήτων της. Η αλλαγή της κλίμακας παρατήρησης, συνεχώς μας μετατοπίζει από την ακτογραμμή, στην ακτή, στην παραλία με καθέναν από τους τόπους αυτούς να αναδύει διαφορετικά ζητήματα προς μελέτη. Το βλέμμα μετατοπίζεται από μια αφ' υψηλού θέαση, στο έδαφος και το νερό, καθώς και στη μεταξύ τους σχέση.

Στόχος του μαθήματος είναι η κριτική επανεκτίμιση της έννοιας της ακτογραμμής τόσο μέσω αναλυτικών προσεγγίσεων (παρατήρηση, καταγραφή, σύγκριση, ερμηνεία) όσο και συνθετικών παρεμβάσεων.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Προτείνεται η μελέτη και εμβάθυνση στην έννοια της 'ακτογραμμής' σε διαφορετικές κλίμακες προκειμένου να κατανοηθούν οι σύνθετες ιδιότητες και χαρακτηριστικά που αυτή φέρει.

Ως ακτογραμμή ορίζεται η γραμμή εκείνη που διαχωρίζει την ξηρά από τη θάλασσα. Το όριο αυτό δεν μελετάται απλώς ως μια οριακή στιγμή, αλλά  παρουσιάζεται ως μια διευρυμένη χωρική και χρονική συνθήκη. Παράλληλα, αποτελεί πυκνωτή πολιτισμικών και κοινωνικών νοημάτων.

Μεθοδολογία, Προτεινόμενα Μέσα Μελέτης

Βασικό προτεινόμενο εργαλείο για τη μελέτη αυτή είναι η τομή.

Καλείστε να επιλέξετε ένα απόσπασμα θάλασσας-γης, μια ακτογραμμή, τεκμηριώνοντας την πράξη αυτή καταρχήν σε σχέση με τα προσωπικά σας ενδιαφέροντα κι εν συνεχεία σε σχέση με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ίδιου του τόπου-τοπίου.

Ζητούνται διαγράμματα αφαίρεσης, επεξεργασίας και μετασχηματισμού των ιδιοτήτων του, προκειμένου να έρθουν στο φως οι κανόνες, ποιότητες, έννοιες κλπ. που το διέπουν.

Η ‘αλληλεπίδραση’ με το σύνολο του παραχθέντος αναλυτικού υλικού αποσκοπεί στη διατύπωση ενός προγράμματος μικρής κλίμακας, που μας θέτει αντιμέτωπους με ζητήματα σωματικότητας, απόλαυσης κλπ. αλλά και στρατηγικής διαχείρισης του ορίου μεταξύ στεριάς και θάλασσας.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Το μάθημα αναπτύσσεται με διαλέξεις και παρουσιάσεις των εργασιών καθ' όλη τη διάρκεια του εξαμήνου. Αξιολογείται η διαδικασία, η εξέλιξη και η τεκμηρίωση της στρατηγικής σχεδιασμού, καθώς και η παραγωγή του τελικού αποτελέσματος.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Εικόνες

http://domaingang.com/domain-news/trip-view-explore-greek-coastlines-browser/

Neri & Hu Design and Research Office, «100 χαρακτικά: Ταξίδι εντός», Σανγκάη συνεργάτες: Aleksandra Duka, Xu Dan, Anna Siu, Nellie Yang