Παρουσίαση βασικών αρχών σχεδιασμού κτιρίων και χώρων με χρησιμοποίηση των τοπικών κλιματικών συνθηκών. Ο στόχος είναι η επίτευξη άνεσης με ελαχιστοποίηση χρήσης πόρων από το περιβάλλον. Το μάθημα χωρίζεται σε τρείς ενότητες που σχετίζονται με το περιβάλλον, τα υλικά και το κτίριο.
Παρουσίαση της ανάγκης για κτίρια «φιλικά προς το περιβάλλον» λόγω της εντεινόμενης υποβάθμισης του περιβάλλοντος, μέσω της διαχρονικής ανάπτυξης των αρχών του βιοκλιματικού σχεδιασμού, όπως προκύπτουν από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική σε διάφορα κλίματα, καθώς και των νέων τεχνολογιών που εφαρμόζονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Το μάθημα περιλαμβάνει διαλέξεις με βάση θεωρία και εφαρμοσμένα παραδείγματα για τα εξής θέματα: Σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα και ανάγκη για βιοκλιματικό σχεδιασμό. Περιβαλλοντική θεώρηση διεθνούς αρχιτεκτονικής. Θερμική άνεση. Δροσισμός. Σκιασμός - ηλιοπροστασία όψεων. Φυσικός φωτισμός Περιεχόμενα: Κλιματική ανάλυση, αστικό περιβάλλον,τοπογραφία, θερμική-οπτική και ακουστική άνεση, ποιότητα αέρα εσωτερικών χώρων, κτιριακό κέλυφος, αρχές και στρατηγικές ρύθμισης του εσωτερικού κτιριακού περιβάλλοντος με φυσικούς τρόπους ( προσανατολισμός και μορφή κτιρίου, ηλιακή γεωμετρία, χρήση ηλιακών χαρτών- σκίασης, παθητική θέρμανση, φυσικός δροσισμός, φυσικός φωτισμός), οικολογική ποιότητα και κτιριακά υλικά, οικοδομικά απόβλητα.
Προτείνονται δύο βιβλία:
- Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική , Ε. Ανδρεαδάκη-Χρονάκη
- Οικολογική Δόμηση, Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα 2001, Επιμέλεια ΔΙΠΕ-ΥΠΕΧΩΔΕ,Μ. Σανταμούρης, Ν. Κλειτσίκας, Κ. Λαζαρίδη, Ε. Ευγενίου, Α. Τσαγκρασούλης, Π. Γαβρηίλ, Δ. Τσαντίλης, Μ. Μοδινός.