Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English
ΜΟΝΟΘΕΣΙΟ ΚΑΘΙΣΜΑ - ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ: Σύγχρονες καλλιτεχνικές πρακτικές: σύνδεση τέχνης και αρχιτεκτονικής
Γνωστικά Πεδία (Οδηγία 2005/36/ΕΚ): , Ιστορία και Θεωρία, Καλές Τέχνες.
Γενικές ικανότητες (βάσει παραρτήματος διπλώματος): Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών, Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις, Ομαδική εργασία, Παράγωγή νέων ερευνητικών ιδεών, Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης.

Η ηθοποιός Όλια Λαζαρίδου και η  σκηνοθέτις Σύλβια Λιούλιου  θα είναι καλεσμένες στο μάθημα για να εμπλουτίσουν με την θεατρική εμπειρία τους τη διαδικασία της κατανόησης του κειμένου. 

 

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

[, Γνώση, Κατανόηση, Εφαρμογή, Ανάλυση, Σύνθεση, Αξιολόγηση]

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

 Στο μάθημα αυτό του χειμερινού εξαμήνου 2016-2017 θα ασχοληθούμε με το σκηνικό χώρο του έργου του Σάμιουελ Μπέκετ “Ευτυχισμένες Μέρες”. 

Ο Μπέκετ  αποτελεί έναν από τους  μεγαλύτερους θεατρικούς συγγραφείς που έχει επηρεάσει με το έργο του όλη τη σύγχρονη δραματουργία. τα έργα του διακρίνονται για την ιδιαίτερη χρήση του λόγου καθώς και την παραδοξότητα της χρήσης του σκηνικού χώρου. Στο έργο Ευτυχισμένες μέρες  περιγράφει τη θέση στην οποία κάθεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου η κεντρική ηρωίδα. Η Γουίνη βρίσκεται ενταφιασμένη στο κέντρο ενός λόφου 

 Το μάθημα χωρίζεται σε δύο ενότητες

1η Ενότητα 

στην πρώτη ενότητα θα γίνει η ανάγνωση και η κατανόηση του έργου και του τρόπου περιγραφής και οργάνωσης του σκηνικού χώρου με βάση τις λεπτομερείς οδηγίες του συγγραφέα. 

2η Ενότητα

Στη δεύτερη ενότητα θα επιχειρήσουμε να υλοποιήσουμε τις εκδοχές του σκηνικού χώρου με κύριο άξονα τη θέση / κάθισμα στην οποία βρίσκεται η κεντρική ηρωίδα. 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

 Στο τέλος των δύο ενοτήτων οι φοιτητές καλούνται να καταθέσουν μια μακέτα 40 επί 40 του σκηνικού χώρου καθώς και δισδιάστατα σχέδια με τις κατασκευαστικές λεπτομέρειες. 

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 http://issuu.com/mariapaps/docs/happy_days?workerAddress=ec2-54-197-26-90.compute-1.amazonaws.com

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

James Knowlson, Σάμουελ Μπέκετ: Η Κατάρα της Δόξας, Scripta, Αθήνα 2001

Νάσος Δετζώρτζης, Πέντε Κείμενα του Samuel Beckett στα Ελληνικά, Εκδόσεις Γαβριηλίδης, Αθήνα 1995

Σάμουελ Μπέκετ, Ποιήματα Συνοδευόμενα από Σαχλοκουβέντες, Εκδόσεις Ερατώ, Αθήνα 1989

Σάμουελ Μπέκετ, Περιμένοντας τον Γκοντό, Εκδόσεις Ύψιλον, Αθήνα 1994

Σάμουελ Μπέκετ, Τέλος του Παιχνιδιού, Εκδόσεις Ύψιλον, Αθήνα 2000