Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English
ΔΟΜΗΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ - ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ I
ΤΕ0101, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,
Υποχρεωτικό στο 3ο εξαμ., ECTS: 4

 

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

· Στο συγκεκριμένο μάθημα οι φοιτητές της Αρχιτεκτονικής έρχονται σε επαφή με τα οικοδομικά υλικά και τις μεθόδους κατασκευής.
· Τα αρχιτεκτονικά μνημεία- σταθμοί της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς διατηρήθηκαν στον χρόνο, επειδή οι δημιουργοί τους, ήταν άριστοι γνώστες της οικοδομικής τέχνης, ξεπερνώντας πολλές φορές τα όρια και τις δυνατότητες της τεχνολογίας της εποχής τους. Η ανώνυμη ελληνική αρχιτεκτονική , η οποία έγινε γνωστή και αποδεκτή διεθνώς είχε σαν βασικό της γνώρισμα την κλίμακα, τον σεβασμό της φύσης και του περιβάλλοντος, το κλίμα και την απλή, ποιοτική και λειτουργική κατασκευή.
· Στόχος και κεντρική φιλοσοφία του μαθήματος της οικοδομικής είναι πλην της καθαρά επιστημονικής γνώσης των υλικών και μεθόδων κατασκευής να πείσει τους σπουδαστές ότι οι ιδέες τους και το έργο τους πρέπει να μπορούν να υλοποιηθούν. Για να συμβεί αυτό πρέπει ο φέρων οργανισμός και η δομική και κατασκευαστική οργάνωση του Κτιρίου να μελετηθούν και αποφασισθούν, παράλληλα με την επεξεργασία της ιδέας και την αρχιτεκτονική επίλυση του θέματος, αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι της.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

· Το μάθημα εξυπηρετείται σε τέσσερις βασικούς άξονες:
Α) Θεωρητική προσέγγιση, του γνωστικού αντικειμένου υπό την μορφήν διαλέξεων ήτοι: φέρων οργανισμός, θεμελίωση, εξωτερικό περίβλημα (μονώσεις- τοιχοποιίες, δώματα, στέγες, εξωτερ. κουφώματα, επενδύσεις), εσωτερικό περίβλημα (τοιχοποιίες, εσωτερ. Κουφώματα, πατώματα, δάπεδα, ψευδοροφές, ξηρά δόμηση, επενδύσεις εσωτερ. Χώρων), περιβάλλων χώρος (περιφράξεις, πέργκολες). Το μάθημα γίνεται με σύστημα P.P και παρουσίαση μεγάλου αριθμού παραδειγμάτων στην σχετική θεματολογία από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Β) Επισκέψεις σε εργοτάξια, σε τακτά χρονικά διαστήματα, ούτως ώστε οι σπουδαστές να έρθουν σε επαφή με την πράξη και τον χώρο παραγωγής του τεχνικού έργου.
Γ) Ασκήσεις αποτυπώσεων. Συνήθως επιλέγεται ένα μικρό θέμα ( στέγαστρο- σκάλα- μικρή κατοικία), όπου αναλύεται από τους διδάσκοντες ο τρόπος και η μεθοδολογία προσέγγισης της διαδικασίας της αποτυπώσης.
Δ) Σχεδιαστική άσκηση εξαμήνου. Συνήθως περιλαμβάνει μικρή διώροφη κατοικία και ζητείται η πλήρης αναπαράσταση στην γενική κατασκευαστική κλίμακα (1:50), καθώς και η δομική της οργάνωση (φέρων οργανισμός), υποχρεωτικά από οπλ. Σκυρόδεμα. Η επεξεργασία της άσκησης γίνεται σε ομάδες των δύο ατόμων.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Περιλαμβάνει την παρουσίαση των ασκήσεων (αποτύπωση και θέμα εξαμήνου) από τους σπουδαστές των ομάδων και εξέταση με ερωτήσεις από τους διδάσκοντες σχετικές με τον τρόπο αντιμετώπισης και επίλυσης των διαφόρων σχεδιαστικών και κατασκευαστικών προβλημάτων. Στην αξιολόγηση λαμβάνεται υπ’ όψιν η ποιότητα και πληρότητα των γενικών κατασκευαστικών σχεδίων, η γενική αρχιτεκτονική σύλληψη και η συνολική παρουσία και το ενδιαφέρον των σπουδαστών κατά την διάρκεια των μαθημάτων.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

- Σημειώσεις Οικοδομικής: Κ. Αδαμάκης
                                           Η. Ψαρρέας
                                           Δ. Φιλιππιτζής

- Θέματα Οικοδομικής Ε.Μ.Π: Μ. Καλογέρας
                                               Χ. Κιρπότιν
                                               Γ. Μακρής
                                                Ι. Παπαϊωάννου
                                               Σ. Ραυτόπουλος
                                               Μ. Τζιτζάς
                                               Π. Τουλιάτος

- Δομική Τεχνολογία (Υλικά και εφαρμογές) : Σωτήρης Κούκης
- Οικοδομική Τεχνολογία: Άγγελος Ζαχαριάδης
- Αρχιτεκτονική Τεχνολογία : Νίκος Τσινίκας
- Πηλιορείτικη Οικοδομία: Γιάννης Κίζης
- Εισαγωγή στην Αρχιτεκτονική Τεχνολογία: PetSilver/ willMcLean/ PasonWhitsett- Μετάφραση Παναγιώτης Βασιλάτος
- Προστασία Κτιρίων: Χρήστος Γ. Αθανασόπουλος ( Θερμομόνωση- ηχομόνωση- ηχοπροστασία)
- Τεχνολογία Δομικών υλικών :Αντωνίου Α.Λεγάκι
- Κατασκευή Κτιρίων (Σύνθεση και Τεχνολογία) : Χρήστος Γ. Αθανασόπουλος
- Περιοδικό «Κτίριο»
- Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική : Λένα Μάντζιου