Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English
ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΩΡΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
ΘΚ0710, ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ,
Επιλογής στο εξαμ. 6, 8, ECTS: 3

 

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Αντικείμενο του μαθήματος είναι οι μεταβολές που αφορούν το δημόσιο χώρο, η αρχιτεκτονική, η τέχνη και η διαπλοκή τους από τον 20ο στον 21ο αιώνα: το πέρασμα από τον κάτοικο στον πολίτη και η επίδραση της «αλλαγής δομής της δημοσιότητας».Το μάθημα επιχειρεί να φωτίσει το επιστημολογικό και θεωρητικό έδαφος πάνω στο οποίο νέες αναλυτικές δυνατότητες πιο εναρμονισμένες με τις πολιτικές πτυχές της αρχιτεκτονικής, μπορούν να αναπτυχθούν προς την κατεύθυνση μιας ριζικής κοινωνικής διαμόρφωσης. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη κατανόηση της πολυπλοκότητας των παγκοσμιοποιημένων αρχιτεκτονικών πρακτικών, εστιάζοντας σε ένα κοινωνικό μετασχηματισμό που εξετάζει το άνισο χάσμα μεταξύ του τοπικού και του παγκόσμιου, του Βορρά και του Νότου, των έμφυλων ταυτοτήτων, ιδιωτικού και δημόσιου και των διπόλων που κατασκευάζουν την αντίληψή μας για την πολιτική του χώρου. Ζητήματα, φύλου, καλλιτεχνικών και αρχιτεκτονικών διεκδικήσεων, οι συμβάσεις και πρακτικές που ορίζουν την έννοια του δημόσιου χώρου και διάφορες τεχνολογίες του εαυτού, αποτελούν εργαλεία για να εξετάσουμε την αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική θεωρία στο διευρυμένο πολιτικό πεδίο, εκκινώντας από τις αρχές του 20ου και φτάνοντας στην αυγή του 21ου αιώνα.  Η προσέγγιση του μαθήματος δεν δίνει προβάδισμα στο δημόσιο έναντι του ιδιωτικού χώρου, στη μεγάλη έναντι της μικρής κλίμακας. Eξετάζει, όλες τις όψεις της αρχιτεκτονικής και καλλιτεχνικής σκέψης και πράξης και πέραν των Ευρωκεντρικών θεωρήσεων και δυτικών παραδειγμάτων, καθώς και τις σύγχρονες μετατοπίσεις της αρχιτεκτονικής, της τέχνης και της πολεοδομίας προς τα διεπιστημονικά πεδία της κριτικής γεωγραφίας, της ανθρωπολογίας, των κοινωνικών και πολιτικών επιστημών.

Στο μάθημα θα δοθεί λίστα σχετικών κειμένων τα οποία οι φοιτητές θα μελετήσουν και θα παρουσιάσουν στα πλαίσια της θεωρητικής υποστήριξης του δικού τους τελικού πρότζεκτ.