Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English
ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
ΤΕ0311, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,
Επιλογής στο εξαμ. 7, 9, ECTS: 3

 

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Οι ιδέες αφορούν κάθε εκδήλωση της ανθρώπινης δραστηριότητας και είναι το πρώτο επίπεδο προβληματισμού. Για την αρχιτεκτονική, η ιδέα είναι η κινητήρια-κατευθυντήρια δύναμη. Είναι ο συγκερασμός επιθυμιών και πεποιθήσεων, η ορμή των οποίων προσανατολίζει τις σκέψεις, οδηγεί το μυαλό, την ψυχή και το ένστικτο του αρχιτέκτονα. Η υλοποίηση των ιδεών, αποτελεί το τελευταίο βήμα στη διαδικασία της νόησης.

Η υλικότητα ίσως τα τελευταία χρόνια να έχει υποτιμηθεί-ισοπεδωθεί, μέσα από την πυκνή ομίχλη που καλύπτει το "άμορφο" δομημένο τοπίο που βιώνουμε. Η διεθνής πραγματικότητα αναζητά νέες εντυπωσιακές φόρμες με υπερστατικούς φορείς και νέες εφαρμογές ενώ πολλές αρχές δόμησης παραμένουν οι ίδιες όσο και αν αλλάζουν τα υλικά, οι κοινωνικές συνθήκες και οι ατομικές απαιτήσεις.

Ο αρχιτέκτονας είναι αυτός που καλείται να συμπλέξει τα πολλά κομμάτια του τεχνικού έργου σε ένα αρμονικό σύνολο. Είναι υπεύθυνος για την ενσωμάτωση των Η/Μ και στατικών υποδομών στη συνολικότητα της αισθητικής των χώρων.

Η επίβλεψη είναι η διαδικασία συνεργασίαςσυμμετοχής και συναίνεσης με αυτούς που υλοποιούν το έργο και συγκερασμός των αυτονόητων φυσικών λειτουργιών με τις πολύπλοκες σύγχρονες Η/Μ ανάγκες.

Η κατασκευή απαιτεί την υπερβατικότητα της μελέτης-ιδέας και της μελέτης εφαρμογής, προβλέποντας υλικά και μεθόδους κατασκευής αρμονικά συνάδοντα με την αρχική ιδέα.