Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΙΙΙ-V Γ: Ανακατασκευές του εδάφους
ΑΣ1404, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ, ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ
Αρχ. Σύνθεση Υποχρεωτική με επιλογή στο εξαμ. 5, 7, ECTS: 12
Γνωστικά Πεδία (Οδηγία 2005/36/ΕΚ): Αρχιτεκτονική Σύνθεση/Δημιουργία, Ένταξη στο Δομημένο Περιβάλλον, Κοινωνική Διάσταση του Σχεδιασμού.
Γενικές ικανότητες (βάσει παραρτήματος διπλώματος): Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών, Λήψη αποφάσεων, Ομαδική εργασία, Παράγωγή νέων ερευνητικών ιδεών, Σχεδιασμός και διαχείριση έργων, Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον, Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης.

ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ

Το Μουσείο του Ταρσανά και του Ζωγράφου του

 

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

[Γνώση, Κατανόηση, Εφαρμογή, Σύνθεση]

Η αρχιτεκτονική που δουλεύει με το έδαφος είναι υποχρεωμένη να επεξεργάζεται μια μετάβαση: από το φυσικό στο κατασκευασμένο, από το άμορφο στο εύτακτο, από το άγριο στο εξημερωμένο. Η αντιπαράθεση αυτή πρέπει να παραμείνει στο τελικό αποτέλεσμα ενεργή, χωρίς μια οριστική επιβολή.

Το μάθημα ασχολείται με τον σχεδιασμό υπαίθριων χώρων που είναι σε εκκρεμότητα, χώρων διφορούμενων και μεταιχμιακών. Σε τέτοιους χώρους, ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός καλείται να ανασύρει τις ενυπάρχουσες εντάσεις, τα ίχνη και τις διασυνδέσεις ενός τόπου και να τις μεταβολίσει σε μια νέα συγκρότηση, στη μορφή ενός νέου τοπίου πρωτόγνωρου και ταυτόχρονα οικείου.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Πεδίο της ανακατασκευής είναι η άδεια παράκτια έκταση στα Πευκάκια του Βόλου, δίπλα στον παλιό ταρσανά του Χριστόπουλου. Το σημείο, αυτό με προνομιακή θέα στο λιμάνι του Βόλου και στο Πήλιο και κοντά στα μνημεία της αρχαίας Δημητριάδας, θα πρέπει να γίνει επισκέψιμο αποκτώντας μια ιδιαίτερη αρχιτεκτονική ταυτότητα συναρτημένη με τις παραμέτρους του τοπίου.

Κεντρικό στοιχείο των διαμορφώσεων και πόλος έλξης θα είναι ένα μικρό μουσείο παραδοσιακής ναυπηγικής. Το “Μουσείο του Ταρσανά και του Ζωγράφου του” θα φιλοξενεί, πέραν των άλλων, συλλογή έργων του λαϊκού ζωγράφου Νικόλαου Χριστόπουλου (1880-1967), παλιού ιδιοκτήτη του ομώνυμου ταρσανά. Τα μόνιμα εκθέματα του μουσείου θα απαρτίζονται από μικρά ξύλινα σκαριά, προπλάσματα, εξαρτήματα σκαφών, ναυπηγικά εργαλεία, ξύλινους οδηγούς (χνάρια), κλπ. Το μουσείο (1000-1500 μ2)  θα περιλαμβάνει επίσης μικρή αίθουσα προβολών-ομιλιών και εργαστήριο συντήρησης εκθεμάτων.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Κριτήρια της αξιολόγησης είναι η πληρότητα, ευαισθησία και παραστατική δύναμη των σχεδιαστικών προτάσεων που θα εκπονηθούν στη διάρκεια του μαθήματος. Η εστίαση στη μικρή κλίμακα θα απαιτήσει ιδιαίτερη προσοχή στην επεξεργασία και υποβλητική απόδοση της υλικότητας των παρεμβάσεων.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ο Ταρσανάς και ο ζωγράφος, Εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Η ιστορία των καραβομαραγκών

Ξυλοναυπηγική: ιστορική αναδρομή και μέθοδοι κατασκευής