Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English

Επιβλέπων: - do not delete

Αριθμός Αναφοράς: 484

 

Επιβλέπουσα: Γαβρήλου Έβελυν

Αριθμός Αναφοράς: 521

 

    Η βελτίωση των συνθηκών άνεσης με όλες τις παραμέτρους που περιλαμβάνουν, αλλά ιδιαιτέρως τον τομέα της ακουστικής, με την εφαρμογή μιας και μόνο χωρικής επέμβασης είναι η κεντρική επιδίωξη αυτής της διπλωματικής εργασίας. Η open plan αίθουσα στο Πατάρι του Μεταπτυχιακού Τμήματος στο κτίριο της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι ο βασικός χώρος μελέτης και επεξεργασίας, όπου η προγενέστερη ερευνητική εργασία με τίτλο “Acoustic / Parametric / Origamic Design for Open Plan Spaces” εφαρμόζεται και εξελίσσεται συνθετικά μέσα από μια λογική «απογύμνωσης» του χώρου από τις προβληματικές του (ακουστική, φωτισμός, θέρμανση, ψύξη κ.α.). Το πέτασμα οροφής και οι μικρότερες επιδαπέδιες υποδιαιρέσεις κινήθηκαν στα πλαίσια των πτυχώσεων και του παραμετρικού σχεδιασμού για τη διαμόρφωση της τελικής του μορφής και λειτουργίας, με βασική τη σύνθεση του παραμετρικού εργαλείου που περιλαμβάνει ολόκληρη τη διαδικασία πραγμάτωσης της σχεδιαστικής ιδέας, από τη μορφολογία μέχρι την υλικότητα και τον έλεγχο της κατασκευής. Η αντιμετώπιση του κάθε προβλήματος ξεχωριστά, η προσαρμογή της επέμβασης στο χώρο και τα σενάρια χρήσης του, η βελτίωση της ήδη υπάρχουσας κατάστασης με όσο το δυνατόν απλές και υλοποιήσιμες δομές τόσο μορφολογικά-σχεδιαστικά όσο και κατασκευαστικά είναι στοιχεία που από μόνα τους επιχείρησαν να διαμορφώσουν το παραγόμενο μοντέλο και ταυτόχρονα να το αξιολογήσουν ως προς τη χρησιμότητα και την αποτελεσματικότητά του, χρησιμοποιώντας και τα κατάλληλα εργαλεία και ψηφιακά προγράμματα. Παράλληλα, το όλο εγχείρημα συμπληρώνεται από μια πρόταση προτυποποίησης της ιδέας, ως μια παράμετρο περαιτέρω εξέλιξης μιας ειδικευμένης σχεδιαστικής πρότασης, όπου συνοδεύεται από το αντίστοιχο παραμετρικό εργαλείο με όλα τα στάδια παραγωγής του μοντέλου και ακολουθεί τις ίδιες προοπτικές και στόχους στα πλαίσια μιας ακόμη πιο απλουστευμένης εκδοχής.

Επιβλέπουσα: Βυζοβίτη Σοφία

Αριθμός Αναφοράς: 503

 

Το θέμα της διπλωματικής  τοποθετείται στην περιοχή του ανατολικού Πηλίου και συγκεκριμένα στο επίνειο της Ζαγοράς, το Χορευτό. Πρόκειται για ένα δημόσιο οικόπεδο εκτός σχεδίου πόλης 17500 τμ. και βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του Χορευτού. Τα περασμένα χρόνια χρησιμοποιούνταν ως camping αλλά, τελευταία,  παραμένει ανενεργό.

Στο χώρο ενδιαφέροντός μας, τοποθετούνται ξύλινες κατοικίες οι οποίες, στην πλειοψηφία τους, οργανώνονται σε γειτονιές. Επίσης, στο χώρο των σκηνών, υπάρχουν αποτυπώματα στο έδαφος έτσι ώστε να αποφευχθεί η άναρχη τοποθέτηση των σκηνών. Δύο μίνι μάρκετ κάνουν την εμφάνισή τους. Το ένα εξυπηρετεί, κυρίως, τους χρήστες του κάμπινγκ ενώ το άλλο βρίσκεται στην είσοδο και μπορεί να εξυπηρετεί και τους απλούς επισκέπτες της κατασκήνωσης. Τέσσερις τουαλέτες είναι τοποθετημένες σε καίρια σημεία έτσι ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμες από οποιοδήποτε σημείο μέσα στο κάμπινγκ. Παράλληλα, το εστιατόριο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να καλύπτει τις ανάγκες της πλειονότητας των παρευρισκομένων στο κάμπινγκ. Η ύπαρξη παραλιακού μετώπου επιβάλλει το σχεδιασμό ενός υπαίθριου αναψυκτηρίου τόσο για τους λουόμενους όσο και για τους κατασκηνωτές. Ο σχεδιασμός ενός αμφιθεατρικού χώρου ευνοεί την οργάνωση συναυλιών και παραστάσεων όχι αποκλειστικά για τους χρήστες του κάμπινγκ αλλά και της ευρύτερης περιοχής καθώς η χωρητικότητα ξεπερνά τον προβλεπόμενο αριθμό κατασκηνωτών. Κατά την είσοδο του κάμπινγκ, υπάρχει χώρος για τον ναυαγοσώστη καθώς και ιατρείο για τις ανάγκες του κάμπινγκ. Τέλος, όλα αυτά συνδέονται με μία διαδρομή η οποία ξεκινάει από τα πλατώματα έμπροσθεν του αμφιθεάτρου, διακλαδώνεται και καταλήγει στις κατοικίες, στο χώρο για μπάρμπεκιου και στην παιδική χαρά. Στο πίσω μέρος του οικοπέδου, υπάρχει χώρος στάθμευσης.

Επιβλέποντες: Γαβρήλου Έβελυν, Φιλιππιτζής Δημήτρης

Αριθμός Αναφοράς: 527

 

Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί η αναδιαμόρφωση της προβλήτας Ι του λιμένα του Βόλου. Το έδαφος της προβλήτας, ως ένα σύνθετο πεδίο δυνάμεων μετασχηματισμού, μορφοποιείται προκειμένου να παραλάβει μια ποικιλία χώρων και προγραμμάτων. Με κύρια πρόθεση την ολοκλήρωση του ενιαίου μετώπου προς τη θάλασσα, δημιουργείται ένα νέο έδαφος το οποίο ανασηκώνεται στα 10 μέτρα διαμορφώνοντας μια νέα τεχνητή προβλήτα. Κάτω από το νέο αυτό έδαφος τοποθετούνται οι λειτουργίες ενός υπερ-σταθμού που συγκεντρώνει τα ζωτικής σημασίας μέσα μαζικής μεταφοράς (ακτοπλοΐα, κρουαζιέρα, υδροπλάνο, ΚΤΕΛ) τόσο για τον πληθυσμό του Βόλου όσο και για την ανάπτυξη του τουρισμού. Με αυτόν τον τρόπο η οριζόντια επιφάνεια της προβλήτας νοείται ως ένα είδος αστικής υποδομής, που αποτελεί το οργανωτικό υπόστρωμα όλων των συστημάτων και λειτουργιών που παραλαμβάνει. Η ανάγλυφη διαμόρφωσης της «υπερυψωμένης» προκυμαίας πέρα από τις λειτουργίες του σταθμού, επιχειρεί να οργανώσει ενότητες ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων στο ανώτερο επίπεδο, προσφέροντας ένα νέο δημόσιο χώρο και επιτυγχάνοντας διαφορετικές χωρικές και οπτικές συνδέσεις με την πόλη. Τέλος, η διατήρηση και επανάχρηση του κτιρίου του Σιλό ως ξενοδοχειακή μονάδα αποτελεί βασικό άξονα της πρότασης, καθώς συνίσταται ως σημείο αναφοράς όχι μόνο για την προβλήτα Ι αλλά και για ολόκληρη την πόλη του Βόλου αναδεικνύοντάς το ως επιβλητικό ορόσημο που αποκαλύπτει τις βιομηχανικές καταβολές της πόλης κατά την ακμή της. 

Επιβλέπουσα: Γαβρήλου Έβελυν

Αριθμός Αναφοράς: 520

 

Σε αυτή την διπλωματική εργασία προτείνεται η δημιουργία τριών κτιριακών συγκροτημάτων για την αναβάθμιση του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Βορείων Σποράδων. Πιο συγκεκριμένα προκειταί για τον σχεδιασμό ενός Κέντρου Θαλάσσιας Γνώσης και ένος Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών στο νησί της Περιστέρας και την πρόταση μίας ξενοδοχειακής μονάδας που θα καλύπτει τις ανάγκες για φιλοξενία των επισκεπτών της περιοχής.

Στόχος  του Κέντρου Θαλάσσιας γνώσης είναι να ενημερώνει και να επιμορφώνει για θέματα που αφορούν το θαλάσσιο περιβάλλον, να προκαλεί το σεβασμό και την αλληλεγγύη προς το μοναδικό κόσμο της Μεσογείου και να εμπνέει μικρούς και μεγάλους να ευαισθητοποιούνται και να κινητοποιούνται για θέματα που αφορούν το υγιές μέλλον του θαλασσίου περιβάλλοντος καθώς και ναοργανώνει διάφορα επιμορφωτικά προγράμματα και σεμινάρια ώστε να προκαλεί νέα ερεθίσματα στο κοινό και να βελτιώνει την εκπαίδευση.

Στόχος του Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών είναι η διεξαγωγή επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας της θαλάσσιας βιολογίας, η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον με σκοπό την εξερεύνηση του υδάτινου κόσμου, η βελτιστοποίηση της απόδοσης της υδατοκαλλιέργειας και της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων καθώς και η οργάνωση δράσεων για την καλύτερη κατανόηση, προσομοίωση και πρόβλεψη των λειτουργιών των υδάτινων συστημάτων και των μεταβολών που οφείλονται σε ανθρωπογενείς δραστηριότητες.

Επιβλέπων: Παπαδόπουλος Λόης-Θεολόγος

Αριθμός Αναφοράς: 494

 

Υπό το πρίσμα της δυναμικής που μπορεί να αποκτήσει ένα παιχνίδι ως σύμβολο πολιτισμών που φέρει στοχευμένα μηνύματα και προθέσεις, θα μπορούσε, κατάλληλα διαμορφωμένο, να λειτουργήσει ως μηχανισμός αντίληψης, κριτικής και μεταβολής της κοινωνίας.

Αρχικά, μέσα από την εμπειρική ενασχόληση και μελέτη διαφορετικών παιχνιδιών και την έρευνα σχετικής βιβλιογραφίας για τον τρόπο που λειτουργούν και αναπτύσσονται οι κοινωνίες σήμερα αλλά και κατά το παρελθόν, καθώς και μέσα από τη διερεύνηση διαφορετικών προτάσων, υπό μορφή ουτοπικών μοντέλων, ανιχνεύουμε και συγκεντρώνουμε εκείνες τις έννοιες που χρήζουν επεξεργασίας και μελέτης ώστε να ενσωματωθούν κατάλληλα στη συνέχεια της διαδικασίας και τελικά στο ίδιο το παιχνίδι που αποτελεί το τελικό προϊόν της παρούσας εργασίας.

Στη συνέχεια, οι προαναφερθήσες έννοιες, αποτέλεσαν τη βάση δημιουργίας και επεξεργασίας μιας σειράς διαγραμμάτων, υπό μορφή σχεδίων, ηχοτοπίων, παραμυθιών και πειραματισμών πάνω στο παιχνίδι και εντέλει η συγχώνευση και συμπύκνωσή τους, συντέλεσαν στη δημιουργία του τελικού παιχνιδιού

Επτά μονάδες με εξαγωνική βάση, φέρουν ένα κομμάτι του εννοιολογικού υπόβαθρου που αναφέρθηκε προηγουμέως, όχι μόνο στη μορφή αλλά και στον τρόπο που συνδέονται μεταξύ τους. Έπειτα, εμπλουτίζονται από τους κανόνες του παιχνιδιού που σκοπεύουν στη συνεργασία και τη συνεχή εναλλαγή των παικτών στους ρόλους που τους προσδίδει το παιχνίδι.

Τέλος, η εισαγωγή τριών σεναρίων ολοκληρώνει την πρόθεση, ενισχύωντας διαδοχικά τη συμμετοχή του παίχτη όχι μόνο στη διαδικασία παιχνιδιού αλλά και την ίδια την κατασκευή του.

Επιβλέποντες: Γαβρήλου Έβελυν, Λυκουριώτη Ίρις

Αριθμός Αναφοράς: 495

 

T.E.F.K. House

Tidy               τακτικός/τακτοποιημένος

Energetic     ενεργητικός/ενεργός

Flowing        ροϊκός

Kinetic          κινητικός/κινούμενος

 

Το T.E.F.K. House είναι μια κατοικία περίπου 20 τ.μ σχεδιασμένη για να φιλοξενεί ένα χρήστη ή ζευγάρι­­. Συνδιάζοντας την κινητική αρχιτεκτονική και την αρχιτεκτονική  της αναδίπλωσης, οι κινούμενοι τοίχοι χρησιμοποιούνται ως αποθηκευτικός χώρος του εξοπλισμού της κατοικίας και ο ελεύθερος χώρος αποκτά πολλαπλές χρήσεις.

Οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να λειτουργεί η κατοικία αλλά και ιδιότητες της κατοικίας κ του χρήστη του Τ.Ε.F.K. House είναι τα ίδια τα αρχικά του. Το να είσαι τακτικός, ενεργητικός και όχι παθητικός χρήστης, κινητικός, κινούμενος και με συνεχή ροή στο χώρο.

Με την αποθήκευση όλων των αντικειμένων στις κινούμενες μονάδες-τοίχους-ντουλάπες γίνεται χρήση ουσιαστικά μιας κατοικίας πολλών χώρων-δωματίων σε μόλις ένα δωμάτιο.

Τα σταθερά στοιχεία είναι το μπάνιο κ η κουζίνα. Η τραπεζαρία, το καθιστικό-γραφείο, η κρεβατοκάμαρα και η ντουλάπα είναι κινητά.

Επιβλέπων: Πανηγύρης Κωστής

Αριθμός Αναφοράς: 511