Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English

Το πλήθος είναι μία μη αναγώγιμη πολλαπλότητα. Η Υπερπλασία [όρος δανεισμένος από την παθολογία] είναι μία υποδομή που διατίθεται στο πλήθος, αφήνεται στις πρακτικές του, δέχεται τις υλικές και προγραμματικές παρεμβάσεις του. Είναι μία μη ομοιογενής σύνθεση τόπων, έτοιμη να παραλάβει την ετερογένεια των μοναδικοτήτων και των συσχετισμών που θα δημιουργηθούν.

Τα ''κοινά'' είναι οι συλλογικοί φυσικοί και πολιτισμικοί πόροι που το πλήθος διαχειρίζεται με συμμετοχικές πρακτικές. Η υποδομή είναι ένα αστικό κοινό. Ο κοινός αυτός τόπος δύναται να περιλάβει ενδεχόμενους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους και προγράμματα, υπερβαίνοντας το δίπολο μεταξύ δημόσιου - ιδιωτικού χωρίς να το καταργεί.

Η ενδεχομενικότητα είναι η μη πράξη, η εν δυνάμει πραγματοποιήσιμη, που αποτελεί στοιχείο της μη κανονικότητας. Είναι, το “άλλο”, το απρόβλεπτο, το αναπάντεχο, το αποτέλεσμα εκτός των μηχανισμών του συστήματος. Η υποδομή, έχει τη δυνατότητα να παραλάβει εντός της, ενδεχόμενες αστικές συνθήκες, που θα διαμορφωθούν μέσα από τις επιθυμίες, τις ανάγκες και τις απρόβλεπτες συμπεριφορές του πλήθους. Οι ενδεχομενικότητες αυτές δεν δύνανται να προβλεφθούν ή να προσχεδιαστούν, αλλά είναι αποτέλεσμα των παράδοξων μηχανισμών της ευφυΐας του πλήθους.

Η Υπερπλασία τοποθετείται συμβολικά στην πλατεία Πανεπιστημίου στην πόλη του Βόλου. Αποτελείται από οριζόντια και κάθετα στοιχεία που δημιουργούν ένα τρισδιάστατο πλέγμα. Στερημένη προδιαγραφών και λειτουργικών/συμβολικών φορτίσεων αποτελεί μια σάρκα κενών χώρων, έτοιμη να ενσωματώσει αφηγήσεις και ανατροπές, συγκρούσεις και συμβιώσεις. Έτοιμη να παραλάβει ενδεχόμενες συνθήκες προγραμματικής πλήρωσης, που ανταποκρίνονται στο φαντασιακό του πλήθους, και όλες τις δικτυακές και αμφίσημες σχέσεις που αυτό δημιουργεί. Τελικά, ίσως είναι ένα ''κοινωνικό πειραματικό εργαστήρι'', που επιτρέπει εντός του, την αναπαραγωγή όλων εκείνων των εκδηλώσεων  που συγκροτούν το πλήθος.

Επιβλέπων: Κοτιώνης Ζήσης

Αριθμός Αναφοράς: 571

 

Επιβλέπων: Μανωλίδης Κωνσταντίνος

Αριθμός Αναφοράς: 613

 

 Η περιοχή επιλέχθηκε λόγω της σχέσης της με το συγκρότημα της Πολυτεχνικής Σχολής. Το οικόπεδο βρίσκεται επί της οδού Αθηνών στα σύνορα με την περιοχή της Νεάπολης και των Παλαιών.

 Σκοπός της συγκεκριμένης μελέτης είναι η περεταίρω αναβάθμιση  και  ανάπτυξη  της περιοχής  των Παλαιών  και της Νεάπολης συνδυάζοντας χρήσεις τόσο για τους φοιτητές όσο και για τους κατοίκους αυτών των δυο συνοικιών. Η πόλη του Βόλου φιλοξένει κάθε χρονο έναν μεγάλο αριθμό φοιτητών και η φοιτητική εστία που υπάρχει έχει την δυνατότητα να φιλοξένει μονό 40 φοιτητές.Η ιδέα βασίζεται στην δημιουργία ενός χώρου που θα προσφέρει στους φοιτητές έκτος από χώρους κατοικίας και άλλες εμπορικές χρήσεις προσβάσιμες από όλους.

 Βασική επιδίωξη ήταν οι φοιτητικές εστίες να έχουν προσανατολισμό στον χείμαρρο Κραυσίδωνα ώστε τα δωμάτια να έχουν την βέλτιστη δυνατή θέα καθώς επίσης να είναι προσανατολισμένα στην πιο «ήσυχη» πλευρά του οικοπέδου. Οι πτέρυγες των δωματίων ενώνονται μεταξύ τους  ακoλουθώντας τις γραμμές του οικόπεδου και σε συνδυασμό με τα βοηθητικά κτίρια «αγκαλιάζουν» το οικόπεδο δημιουργώντας εσωτερικά δύο αίθρια-ελεύθερους χώρους (πρασίνου ,εκτόνωσης, συγκέντρωσης).

 Το πρώτο βοηθητικό κτίριο, στην όψη της Λεωφόρου Αθηνών, όπου τοποθετούνται κυρίως εμπορικές χρήσεις (καταστήματα, γραφεία κτλ.) για την προσέλκυση και την άμεση πρόσβαση του κοινού, καθώς και κάποιες χρήσεις οι όποιες εξυπηρετούν κυρίως τους φοιτητές όπως πλυντήρια, βιβλιοπωλείο και ένα εστιατόριο. Το δεύτερο βοηθητικό κτήριο, στη γωνία Χέυδεν και Αλαμάνας του οικοπέδου, χωροθετούνται χρήσεις που αφορούν μόνο τους φοιτητές, όπως κυλικείο, playroomκαι βεράντα-χώρο συγκέντρωσης ο οποίος στεγάζεται από τμήμα της οροφής του κτιρίου και έτσι ενοποιούνται μορφολογικά.

 Κάθε δωμάτιο της εστίας έχει διαστάσεις 6,5μ x3,5μ και θα περιλαμβάνει:

  • Ένα μικρό w.cμε νιπτήρα, λεκάνη και ντουζιέρα
  • Μια κουζίνα με  νεροχύτη και μικρό κουζινάκι όπως και ένα τραπέζι με δυο καρέκλες
  • Ένα κρεβάτι
  • Μια ντουλάπα
  • Έναν μικρό χώρο για μελέτη με ένα γραφείο και μια καρεκλά

Επιβλέπων: Μανωλίδης Κωνσταντίνος

Αριθμός Αναφοράς: 599