Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English

Η ερευνητική ιδέα προσπαθεί να προσεγγίσει την έννοια μιας διαφορετικής μορφής κατοίκησης στο τοπίο των ελληνικών νησιών. Επιχειρείται η γεωμετρικοποίηση του τοπίου μέσα από το σχηματισμό των ορυγμάτων και τον επαναπροσδιορισμό της πεζούλας. Τα ορύγματα οριοθετούν τις διαδρομές ενώ παράλληλα λαμβάνουν και την κατοίκηση. Δημιουργείται μία κίνηση που ελεύθερα ο περιπατητής- διαμένοντας αντικρίζει εξετάζει το τοπίο- περιβάλλον έχοντας για κτήριο γύρω του ένα τοπίο ζωντανό. Στόχος είναι η αναδιάταξη του τοπίου με τέτοιο τρόπο ώστε να παραλάβει τις λειτουργίες. Το μονοπάτι συντελεί την διαδρομή στην οποία κυριαρχεί η φύση, τα σημεία εποπτείας αλλά και η κατοίκηση. Η έρευνα εξίσου πραγματεύεται την έννοια του αναστρέψιμου. Το χαράκωμα είναι μη αναστρέψιμη παρέμβαση και τα προγράμματα μέσα σε αυτή η αναστρέψιμη, δηλαδή η προσθήκη αυτή μπορεί να αφαιρεθεί. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται το ίχνος της πορείας.

Τα ορύγματα βρίσκονται σε κοιλάδα μικρού κολπίσκου ανάμεσα στην περιοχή Μοναστήρι και στους Αγ. Αναργύρους. Απαρτίζονται από τρείς βασικούς άξονες-σχισμές οι οποίες έχουν διαφορετική γεωμετρία και είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους. Η πρώτη σχισμή τοποθετείται στην καρδιά της κοιλάδας στην οποία υπάρχει ποιμνιοστάσιο και οινοποιείο. Η δεύτερη και η τρίτη σχισμή έχουν παρόμοιες λειτουργίες με βασική αυτή της κατοίκησης. Συνολικά διαθέτουν 22 δωμάτια. Σε αυτές λαμβάνουν χώρα οι κοινωνικές δράσεις. Πέρα από τις κύριες λειτουργίες υπάρχουν και οι δευτερεύουσες βοηθητικές (πλυσταριό, κουζίνα, ντους, δεξαμενή για το ποίμνιο), οι οποίες τοποθετούνται στα πλοκάμια επεκτάσεις των ορυγμάτων. Τα πλοκάμια ενισχύουν την διαδικασία βύθισης μέσα στην γη και εκ νέου ανάδυσης στην επιφάνεια.

Το πρωτόγονο τοπίο είναι το κυρίαρχο στοιχείο μέσα στο οποίο κρύβονται οχυρώνονται άνθρωποι και σύγχρονα ετερόκλητα προγράμματα. Σε αυτό το τοπίο ο παραθεριστής προσπαθεί να κυριαρχήσει να προστατευτεί και να αυτονομηθεί.
 

Επιβλέποντες: Πανηγύρης Κωστής, Τσαγκρασούλης Aριστείδης

Αριθμός Αναφοράς: 584

 

Στην παρούσα διπλωματική εργασία ερευνάται η σχέση των ερειπίων σε συνδυασμό με το δασικό τοπίο μέσα από το βλέμμα του επισκέπτη. Μέσω της ανάλυσης του τοπίου αλλά και μέσα από την ιστορία των Βασιλικών Κτημάτων δημιουργούνται προτεινόμενες διαδρομές μέσα από τις οποίες ο περιπατητής έρχεται σε επαφή τόσο με την ιστορία των κτημάτων όσο και με την ομορφιά του δασικού τοπίου. Πιο συγκεκριμένα, προτείνονται 6 διαδρομές, τρεις από δυο διαφορετικές εισόδους με διαβαθμίσεις στο επίπεδο δυσκολίας τους.

Στη συνέχεια έγινε μια προσπάθεια ήπιας επέμβασης στο τοπίο, τοποθετώντας ξύλινες κατασκευές κατά μήκος των διαδρομών, οι οποίες θα διευκολύνουν την πεζοπορία των επισκεπτών, ενισχύοντας παράλληλα τη χρήση της αναψυχής και μετατρέποντας τον επισκέπτη από απλό παρατηρητή σε ενεργό χρήστη. Πιο συγκεκριμένα, σχεδιάζεται μια κατασκευή για φαγητό και ξεκούραση, μια υποδομή για τουαλέτες  η οποία συλλέγει το νερό της βροχής, μια βρύση η οποία λειτουργεί με το ίδιο σύστημα των τουαλετών, μια παιδική χαρά και ένα παρατηρητήριο. Προτείνονται επίσης άλλες τρεις κατασκευές, μια κατασκευή για πουλιά η οποία έχει στόχο την παρατήρηση των πτηνών του δρυμού από τους επισκέπτες, μια κατασκευή με καθίσματα και μια μια κατασκευή για πληροφορίες οι οποίες όμως δεν σχεδιάστηκαν αναλυτικά.

Όπως τα φύλλα πέφτουν στο έδαφος, έτσι επιφάνειες πέφτουν στο έδαφος των κτημάτων, χωρίς να το επηρεάζουν ή να το μεταβάλλουν. Καθώς πέφτουν κάθε επιφάνεια χωρίζεται σε λωρίδες διαφόρων μεγεθών οι οποίες αρχίζουν και σηκώνονται και να μεταβάλλουν το σχήμα τους δημιουργώντας έτσι από κλειστούς χώρους μέχρι καθίσματα. Επιπλέον, οι λωρίδες αυτές προσαρμόζονται ανάλογα με την τοποθεσία των δέντρων γύρω τους, προσπαθώντας να τα πλησιάσουν. Δημιουργείται έτσι ένας διάλογος μεταξύ του τεχνητού και του φυσικού στοιχείου.

Επιβλέπουσα: Τροβά Βάσω

Αριθμός Αναφοράς: 588

 

 

Αφορμή για το θέμα αυτής της διπλωματικής εργασίας αποτέλεσε η δραστηριότητα των ποδηλατικών γύρων οινογνωσίας, και πιο συγκεκριμένα αυτών που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή της Ορεινής Κορινθίας. Η γνωριμία με το θέμα έγινε μέσω συζήτησης με ένα φίλο μας που συμμετείχε οργανωμένα σε έναν ποδηλατικό γύρο στην περιοχή της Νεμέας. Πραγματοποιήσαμε τρεις επισκέψεις στην περιοχή προκειμένου να την κατανοήσουμε, να επισκεφτούμε κάποια οινοποιεία και άλλα σημεία ενδιαφέροντος που θα μπορούσαν να υποστηρίζουν και να εμπλουτίσουν αυτήν τη δραστηριότητα.

Η διπλωματική αναπτύσσεται με βάση την ανάλυση-περιγραφή της περιοχής σχετικά με τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά, τις καλλιέργειες, το οδικό δίκτυο και τους οικισμούς που αποτελούν το υπόβαθρο για τη διεξαγωγή των ποδηλατικών γύρων, αλλά και την ίδια τη δραστηριότητα. Επισημαίνονται κάποιες χαρακτηριστικές διαδρομές και μελετώνται σχετικά με χαρακτηριστικά τους όπως υψόμετρο, το δίκτυο των επισκέψιμων οινοποιείων, τις οπτικές και τις εν δυνάμει συνδέσεις με αρχαιολογικούς χώρους. Επίσης μέσω συνέντευξης και δημιουργίας ηλεκτρονικής φόρμας συλλέγουμε στοιχεία για τους ποδηλάτες και τις ποδηλάτριες.

H πρόταση αφορά αρχικά τον ορισμό μιας διαδρομής στην περιοχή και στη συνέχεια των σημείων στάσεων σε αυτήν, όπως τα οινοποιεία και οι αρχαιολογικοί χώροι. Πιο συγκεκριμένα στους αρχαιολογικούς χώρους του Ναού του Ηρακλή, του Φλιούντα και του Μυκηναϊκού νεκροταφείου των Αηδονιών, προτείνεται η τοποθέτηση μιας μονάδας για στάση που θα υποστηρίζει τις επισκέψεις των ποδηλατών. Επιπλέον, αξιοποιούνται οι παλιές αποθήκες του Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού της Νεμέας, ως σημείο έναρξης της διαδρομής και οι βρύσες στην είσοδο του χωριού Πλατάνι ως σημείο για τον τερματισμό ή τη συνέχιση της προς τη λίμνη Στυμφαλία.

Επιβλέπουσα: Τροβά Βάσω

Αριθμός Αναφοράς: 598

 

Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται τη μελέτη του οικοδομικού τετραγώνου ως τη νέα διαχειριστική μονάδα στο ελληνικό αστικό τοπίο της Αθήνας. Η διαπίστωση ότι η ελληνική πόλη παρουσιάζει ιδιαιτερότητες λόγω της δομής της, θέτει κάποια βασικά ερωτήματα, τα οποία µε τη σειρά τους µας προτρέπουν στη παρατήρηση της ίδιας της πόλης. Πώς δημιουργήθηκε; Πώς εξελίχθηκε; Και ποιές δυνατότητες αλλαγής μπορεί να έχει; Με άξονα την έννοια της πυκνότητας και παρατηρώντας οτι τα τελευταία χρόνια η πόλη αποπυκνώνει, ακολουθεί η ανάλυση και  μία στρατηγική πρόταση εξέλιξης του Ο. Τ.. Η στρατηγική ακολουθεί τη λογική ενός κανόνα ο οποίος προσπαθεί να αφουγκράζεται κάθε φορά τις ανάγκες της πόλης και να μετασχηματίζεται ως ένας δυναμικός κανονισμός. Η μελέτη της δομής ενός Ο.Τ. εστιάζει στο σχεδιασμό της μικροκλίμακας σε επίπεδο αρχιτεκτονικής της πόλης, επιδιώκοντας να δώσει “απαντήσεις” στα συγχρονα ερωτήματα που προκύπτουν κάθε φορά. Στη διπλωματική εργασία πραγματοποιείται μία μελέτη για το Ο. Τ. 78088 στην οποία δίνονται οι δυνατότητες ανάπτυξης της στρατηγικής αυτής. Μέσα από το Ο. Τ. 78088, το οποίο αποτελεί παράδειγμα επίλυσης, μπορούμε να γενικεύσουμε σε ένα επίπεδο κανονισμού το οποίο αποτελεί προσθήκη στον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό [Ν.Ο.Κ.] με το Συντελεστή Αραίωσης [Σ. Α.].

Επιβλέπουσα: Γαβρήλου Έβελυν

Αριθμός Αναφοράς: 593

 

Οι μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών δεν αποτελούν μόνο ένα σύγχρονο γεγονός, αλλά ένα διαχρονικό φαινόμενο που εμφανίζεται όταν κάποιες συνθήκες το ευνοούν. Η περίπτωση μιας οξυμένης κοινωνικοπολιτικής κατάστασης, η οικονομική κρίση και η πιο ακραία περίπτωση ενός πολέμου (όπως αυτή που συμβαίνει στις μέρες μας) ή μιας δικτατορίας είναι οι πιο συνήθεις αιτίες της προσφυγής σε άσυλο και της μετανάστευσης σε άλλες χώρες.

Παρατηρώντας κανείς αυτή την κατάσταση, βλέπει χιλιάδες ανθρώπους σε κατάσταση αναμονής, χωρίς αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης να αγγίζουν τα όριά τους, και μικρές επαρχίες να επωμίζονται βάρη δυσανάλογα με το μέγεθός τους.

Από αρχιτεκτονική άποψη, αυτή είναι σίγουρα μια κατάσταση που δε μπορεί να περάσει απαρατήρητη, και μια πρόκληση για αποτελεσματικό σχεδιασμό οικισμών που να ανταποκρίνεται στις βασικές ανάγκες των συγκεκριμένων ανθρώπων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα για περισσότερη οικειοποίηση και προσαρμογή στις προσωπικές τους ανάγκες σε βάθος χρόνου.

Αποτέλεσμα, μιας νοητικής διαδικασίας που στόχο είχε να προτείνει ακριβώς αυτό, είναι η δημιουργία μιας μεθόδου ικανής να προσαρμοστεί σε πολλά διαφορετικά οικόπεδα και περιβάλλοντα, και να αναπτύσσεται σε διαφορετικές κλίμακες. Βασική πρόταση της παρούσας διπλωματικής, είναι ένας οικισμός για 250 πρόσφυγες και μετανάστες, με 56 κατοικίες για οικογένειες και άτομα. Η αναλογία των δύο περιπτώσεων στην πρόταση έχει υπολογιστεί με βάση τα στατιστικά δεδομένα.

Έχουν μελετηθεί σε βάθος, το δωμάτιο, η κατοικία και ο οικισμός, και έχουν δημιουργηθεί και κάποιες παραλλαγές της βασικής πρότασης, η μια εκ των οποίων αναφέρεται σε 1000 άτομα, περιλαμβάνει επιπλέον μελέτη για κοινόχρηστες λειτουργίες όπως σχολείο, θρησκευτικό χώρο, κέντρο υγείας και γραφεία οργάνωσης.
 

Επιβλέπων: Μανωλίδης Κωνσταντίνος

Αριθμός Αναφοράς: 602

 

Η διαμόρφωση της πόλης του Βόλου τα τελευταία χρόνια έχει επηρεαστεί σε σημαντικό βαθμό από την ύπαρξη του πανεπιστημίου. Η φυσιογνωμία της πόλης καθώς και η οικονομία της θα ήταν τελείως διαφορετικές χωρίς τους φοιτητές, εάν σκεφτεί κανείς τον μεγάλο τους αριθμό σε σχέση με το μέγεθος της πόλης. Παρατηρήσεις γύρω από την καθημερινότητά μας στον Βόλο λειτούργησαν ως αφετηρία. Ένα μέρος του τρόπου της διαμόρφωσης της καθημερινότητας των φοιτητών σχετίζεται και με την προσωρινότητα της διαμονής στην πόλη (ένα παράδειγμα - οι φοιτητές που φεύγουν για erasmous και αναζητούν έναν χώρο αποθήκευσης για το διάστημα που θα λείπουν). Μία ακόμα παρατήρηση σχετίζεται με τα δίπολα δημόσιου - ιδιωτικού, οικείου - ανοίκειου. Μέσα από τις διαφορετικές διαβαθμίσεις τους, μας ενδιέφερε το πώς παρατηρούνται διαφορετικού τύπου οικειότητες στο δημόσιο χώρο.

Η πρόταση που προέκυψε είναι αποτέλεσμα αυτών των παρατηρήσεων, που σχετίζονται τόσο με την καθημερινότητα όσο και με την χρήση του χώρου. Πρόκειται για την διασπορά, σε ορισμένα σημεία της πόλης, κάποιων λειτουργιών που σχετίζονται με την καθημερινότητα. Τα σημεία αυτά είναι κάποιοι χώροι υπολειμματικοί, δευτερεύοντες, μία κατηγορία "αστικών κενών", οι οποίοι ενεργοποιούνται με την προσθήκη "χώρων διημέρευσης". Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις χρήσεις: κοινόχρηστα πλυντήρια, χώροι αποθήκευσης για τους φοιτητές που φεύγουν για erasmous, χώρος για πρόβα μουσικών συγκροτημάτων, χώρος για γυμναστική, υπαίθρια γραφεία, συμπληρωματικοί χώροι ξεκούρασης, υπαίθρια βιβλιοθήκη. Κατά κάποιο τρόπο, το πρόγραμμα αντιστοιχεί στις λειτουργίες μιας φοιτητικής εστίας, διεσπαρμένες στην πόλη, χωρίς να είναι απευθυνόμενες αποκλειστικά στους φοιτητές. Η επιλογή της διασποράς των χρήσεων σε τρία διαφορετικά σημεία δημιουργεί μία παραπάνω αλληλεπίδραση με την πόλη. Ο χαρακτήρας της προσωρινότητας εφαρμόζεται και στην κατασκευή: υπάρχει δυνατότητα να λυθεί και να αποθηκευτεί σε χώρο ειδικά προορισμένο για αυτήν την χρήση (εγκαταλειμμένο κτήριο). Οι χώροι αυτοί - "εξοπλισμοί διημέρευσης" είναι συμπληρωματικοί στην υπάρχουσα υποδομή διαμονής (διαμερίσματα προς ενοικίαση- εστία) και δεν την αντικαθιστούν. Λειτουργούν σαν παροχές, κάποιες παραπάνω ευκαιρίες που μπορεί να παρέχει η πόλη, ένα άνοιγμα της ζωής και της καθημερινότητας, μια επιπλέον δυνατότητα στον δημόσιο χώρο. Με την πραγματοποίηση πεζών και καθημερινών δραστηριοτήτων που είναι συνδεδεμένες με την ιδιωτική-οικιακή σφαίρα στο δημόσιο χώρο, δημιουργούνται διαφορετικές αποχρώσεις του κοινού και στιγμιαίες οικειότητες στην πόλη.

Επιβλέπων: Πανηγύρης Κωστής

Αριθμός Αναφοράς: 603

 

 Η Παρούσα διπλωματική εργασία αφορά την ανάπλαση της Πλατείας Πανεπιστημίου, στο Βόλο και των δύο εκατέρωθεν οικοδομικών τετραγώνων, σε συνδιασμό με την ανάδειξη του πανεπιστημιακού κτιρίου της καπνοβιομηχανίας Ματσάγγου, όπου θα φιλοξενηθεί το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

 Η πλατεία Πανεπιστήμιου βρίσκεται στο κέντρο της πόλης με όρια του οικοπέδου της τον πολυσύχναστο εμπορικό πεζόδρομο της Ερμού, την  κυριότερη οδική αρτηρία εξόδου από την πόλη και τις οδούς Δημητριάδος, Ιωλκού, Κουταρέλια. Η συγκεκριμένη πλατεία δημιουργήθηκε αφενός για να αναδείξει το ιστορικό κτίρο της καπνοβιομηχανίας Ματσάγγου και αφετέρου με τη δημόσια χρήση της  να διευρύνει τον ορίζοντα της πόλης.

 Ερέθισμα για την εκπόνηση της παρούσας αποτέλεσε το γεγονός, ότι ο συγκεκριμένος χώρος, ευρισκόμενος στην καρδιά της πόλης & κατέχοντας μια εντελώς κεντροβαρική θέση σε αυτή, προσφέρεται για ευρύτερη αναμόρφωση, που θα έχει σαν αποτέλεσμα την κάλυψη ευρύτερων - πολυδιάστατων αναγκών. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας πολυδύναμος χώρος, ο οποίος αφενός θα μπορέσει να καλύψει ήπιες οικιστικές ανάγκες με την προσφορά μοντέρνων εργασιακών χώρων, γραφείων, μικρών κατοικιών και αφετέρου θα ενισχύσει την πολιτιστική - πολιτισμική δραστηριότητα της πόλης με την δημιουργία ενός σύγχρονου μουσείου, αιθουσών εκδηλώσεων - προβολών. Παράλληλα μέσα από χειρονομίες - υποδομές, ζητούμενο είναι η ενθάρρυνση και εξυπηρέτηση ήπιων αθλητικών δραστηριοτήτων, περιπάτων, δρώμενων αλλά και στάσεων,  χαλάρωσης των πολιτών, όλων των κοινωνικών ομάδων, χωρίς διακρίσεις μέσω μιας αρμονικής & λειτουργικής συνύπαρξης. Υπάρχει η φιλοδοξία, μέσω της σχεδιαζόμενης διαμόρφωσης, η πλατεία, να εξελιχθεί σε χώρο με διπλή υπόσταση, από τη μια να υποδέχεται τις όποιες καθημερινές - συνήθεις συμπεριφορές κι απο την άλλη, παράλληλα με ένα ιδιότυπο τρόπο να τις διαμορφώνει, να δημιουργεί νέες προκλήσεις & ερεθίσματα, να ενθαρρύνει την κοινωνική συνεύρεση & τις αυθόρμητες δραστηριότητες, ασχέτως της περιξ πυκνής δόμησης. Συγκεράζοντας ίχνη από μνήμες του παρελθόντος και αναγκαιότητες που προκύπτουν από τη καθημερινότητα, καλείται να αποτελέσει ζωτικό πόλο έλξης, σημείο αναφοράς για το μέλλον, που θα καθορίσει την φυσιογνωμία της πόλης και θα αποτελέσει το ισχυρότερο τοπόσημό της. Έχοντας το πλεονέκτημα της γειτνίασης με το Πανεπιστημίο, μπορεί να μετεξελιχθεί σε  μια μικρή πόλη, μες το όλον της πόλης, όπου από τη μια θα εκτυλίσσονται τα συνηθισμένα κοινωνικά δρώμενα κι απ΄την άλλη θα ενθαρρύνεται η διαφορετικότητα, θα αποκαλύπτονται απρόοπτα και  εκπλήξεις, θα  διαμορφώνονται νέες συνήθειες - συμπεριφορές. Επιτυχία θα αποτελέσει η εξέλιξή της σε ένα νέο σκηνικό, που θα φιλοξενεί μια συλλογή εναλασσόμενων εικόνων & εμπειριών, οι οποίες θα πλουτίζουν μοναδικά το νού και θα ευχαριστούν την ψυχή.

Επιβλέπων: Τριανταφυλλίδης Γεώργιος

Αριθμός Αναφοράς: 607

 

Ο πυρήνας της ιδέας μας είναι η αναζωπύρωση της ζωής της Βιομηχανικής Περιοχής του Βόλου υπό την δημιουργία ενός διαφορετικού μοντέλου πολεοδομικής διάρθρωσης από το προηγούμενο. Κατά το μοντέλο αυτό είναι εφικτή και θεμιτή η συνύπαρξη της εργασίας, της μόνιμης και περιοδικής κατοίκησης, της εκπαίδευσης, της έρευνας και της ψυχαγωγίας. Η δομή της λειτουργίας της περιοχής βασίζεται στην αλληλεπίδραση και αλληλοσυσχέτιση των προαναφερθέντων, δημιουργώντας ένα νέο κοινωνικό, εργασιακό, ερευνητικό και βιοτικό περιβάλλον. Ειδικότερα, ο άξονας σύνδεσης σε επίπεδο εργασίας και έρευνας, είναι η πρότυπη παραγωγή με στόχο την βελτιστοποίηση αρχικά της παραγωγής και κατά συνέπεια το βιοτικό επίπεδο, διαχέοντας την τεχνογνωσία και επιτρέποντας στους ερευνητές και τους εργαζόμενους να έχουν μία συνολική συμμετοχή καθ’ όλη τη διαδικασία.

Επιβλέπουσα: Τροβά Βάσω

Αριθμός Αναφοράς: 592