Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English

Επιβλέπων: Τριανταφυλλίδης Γεώργιος

Αριθμός Αναφοράς: 13

 

Το νεοσύστατο Τμήμα Μηχανικών Η/Υ, Τηλεπικοινωνιών και δικτύων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο, λόγω έλλειψης δικού του κτιρίου στεγάζεται προσωρινά σε μία πολυκατοικία στο κέντρο της πόλης, η οποία δεν καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες του για διδακτικούς και εργαστηριακούς χώρους. Επιπλέον, οι φοιτητές του τμήματος είναι αναγκασμένοι να δρουν αποκομμένοι από την υπόλοιπη φοιτητική κοινότητα, εφόσον δεν βρίσκονται σε γειτονία με αυτή. Στα πλαίσια του ανασχεδιασμού της έκτασης όπου φιλοξενούνται τα κτίρια της Σχολής Τεχνολογικών Επιστημών, προβλέπεται η ανέγερση του κτιρίου του τμήματος στο τριγωνικό οικόπεδο απέναντι από το υπάρχον κτίσμα του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Βιομηχανίας. Η διπλωματική εργασία που αναλύεται πραγματεύεται το σχεδιασμό του και έχει σκοπό την ομαλότερη ένταξή του στον περιβάλλοντα χώρο.

Επιβλέπων: Τριανταφυλλίδης Γεώργιος

Αριθμός Αναφοράς: 28

 

Το θέμα αποτελεί μοντέλο σταθμού εξυπηρέτησης οχημάτων στον αυτοκινητόδρομο. Πρόκειται για έναν προκατασκευασμένο σταθμό, ο οποίος μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε οικόπεδο και εκτείνεται σε μια πλατφόρμα σταθερού πλάτους, ενώ το μήκος της αλλάζει σύμφωνα με τις ανάγκες του αυτοκινητόδρομου στον οποίο εγκαθίσταται.
Στόχος της πρότασης είναι η δημιουργία ενός κέντρου, που θα καλύπτει τόσο τις συμβατικές λειτουργίες της στάσης των ταξιδιωτών-περαστικών, όσο και την ψυχαγωγία τους. Συγκεκριμένα είναι ένας τύπος οδικού σταθμού για ταξιδιώτες και αυτοκινητιστές σε κατάλληλα σημεία κατά μήκος των δικτύων κίνησης. Παρέχει στον κινούμενο πληθυσμό τις κυρίως ανάγκες του αυτοκινητόδρομου, δίνοντας τη δυνατότητα προσωρινής στάσης ή διαμονής.
Στο μοντέλο σταθμό, συναντάει κανείς μια σειρά υπηρεσιών (πρατήριο υγρών καυσίμων, μικρή αγορά, εστιατόριο-καφετέρια, και μοτέλ), οι οποίες τοποθετούνται σε επιμήκης ζώνη, παράλληλη με τον αυτοκινητόδρομο. Ένας τοίχος από οπλισμένο σκυρόδεμα, κόκκινου χρώματος, ο οποίος εκτείνεται σε όλο το μήκος του σταθμού, ενώνει τις υπηρεσίες αυτές, ενώ ταυτόχρονα τονίζει τη γραμμικότητά τους και χωρίζει τους βοηθητικούς χώρους από τους κύριους.
Σκοπός της μελέτης είναι ο σταθμός αυτός να προκαλέσει στο ταξιδιώτη προσωρινή διακοπή της πορείας του, τονίζοντας την παρουσία του και δίνοντας ένταση στο τοπίο. Για το λόγο αυτό, τοποθετούνται κάθετοι κόκκινοι τοίχοι μεγάλου ύψους στο μέτωπο του δρόμου, εμπλουτίζοντας την κορυφογραμμή. Οι τοίχοι αυτοί αποτελούν ταυτόχρονα επιγραφές που ταυτοποιούν το κάθε κτίριο. Με τον τρόπο αυτό το κτίριο γίνεται επιγραφή και η επιγραφή κτίριο.

Επιβλέπων: Παπαδόπουλος Σπύρος

Αριθμός Αναφοράς: 49

 

Σκοπός αυτής της διπλωματικής εργασίας είναι ο σχεδιασμός ενός Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στο Βόλο, το οποίο εναρμονίζεται πλήρως με το αστικό τοπίο της περιοχής. Η επιλογή του οικοπέδου έγινε με βάση την παρουσία χαρακτηριστικών αρχιτεκτονικών παραδειγμάτων της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής στο Βόλο, ούτως ώστε να δημιουργηθεί συνέχεια. Το οικόπεδο βρίσκεται στο οικοδομικό τετράγωνο το οποίο περιβάλλεται από τις οδούς Τσοποτου, Στρατηγού Σαράφη, Φιλίππου Ιωάννου και Ν. Πλαστήρα. Βασικός στόχος ήταν η αρμονική σύνδεση του κτιριακού συνόλου με το ήδη υφιστάμενο κτιριακό τοπίο με σκοπό να αναδείξει την χρήση του κτηρίου. Με την δημιουργία δημόσιου χώρου “πλατείας-αυλής” κατά μήκος του οικοπέδου επιχειρείται να προσδοθεί η αίσθηση εσωτερικής κοινότητας που διοργανώνεται γύρω από ένα courtyard.

Επιβλέπων: Παπούλιας Χρήστος

Αριθμός Αναφοράς: 48

 

Η συγκεκριμένη διπλωματική εργασία αποτελεί πρόταση για το σχεδιασμό Μουσικού Γυμνασίου στην περιοχή των Βορείων Συνοικιών του Δήμου Βόλου, σύμφωνα με τις αρχές που ορίζονται από την Πολεοδομία για την περιοχή και την ειδική χρήση του παρόντος οικοδομικού τετραγώνου, καθώς και τις προϋποθέσεις που τίθενται από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, όσον αφορά τους κανονισμούς ασφαλείας και το κτιριολογικό πρόγραμμα το οποίο ορίζεται από τις ειδικές χρήσεις του κτιρίου και τον αριθμό μαθητών που προτίθεται να φιλοξενήσει.

Η καθολική μορφή της επέμβασης αποτελεί μία ενιαία ενότητα κτιστού-άκτιστου χώρου, κτιριακού όγκου και εξωτερικών υπαίθριων χώρων, που συντίθενται από την ανέλιξη διαδοχικών κεκλιμένων επιπέδων, παραπέμποντας σε μία σπειροειδή μορφή που τείνει να διαχυθεί εκτός του οικοδομικού τετραγώνου.

Βασικό στοιχείο της σύνθεσης αποτελεί το στέγαστρο του κτιρίου, το οποίο μορφώνεται από τέσσερα κεκλιμένα επίπεδα, οι διακυμάνσεις των οποίων
καθ’ ύψος, καθώς και η κλίση που φέρει ο μεταλλικός σκελετός που αναρτάται από αυτό, σε συνδυασμό με τα κεκλιμένα στοιχεία των εξωτερικών χώρων, εξελίσσουν τη συγκεκριμένη μορφή και στις τρεις διαστάσεις του χώρου. παράλληλα, προσδίδουν στο κτίριο τη μορφή μίας χοάνης που προτίθεται να εξαπλωθεί στην πόλη, ακριβώς όπως ο ήχος των μουσικών οργάνων.

Επιβλέπων: Τριανταφυλλίδης Γεώργιος

Αριθμός Αναφοράς: 27

 

Παρακολουθώ και καταγράφω τη διαδικασία υλοτομίας και επεξεργασίας του ξύλου.
Συλλέγω πληροφορίες για την γέννηση και την ανάπτυξη των δασικών δέντρων.
Καταστρώνω δυναμικές σχέσεις ανάμεσα στις έννοιες κορμός- κορμί, δέντρο-σώμα. Αφηγούμαι τον κύκλο ζωής του δέντρου, δανειζόμενη ενεργήματα του ανθρώπινου σώματος.
Τοποθετώντας το ανθρώπινο σώμα να εισχωρεί μέσα σε αυτόν τον κύκλο, να τον ακολουθεί, καταγράφω τα ενεργήματα που κωδικοποιούν κάθε στιγμή αυτού του κύκλου.
Χρησιμοποιώντας ως υλικό(materia) το ξύλο κατασκευάζω μεταφορές, δημιουργώ σύμβολα που αφηγούνται τις στιγμές, τις φάσεις του κύκλου ζωής του ξύλινου κορμού. Το μοντέλο που κατασκευάζεται αναπαριστά τα διαδοχικά στάδια αυτού του κύκλου.
Με αφετηρία αυτό το μοντέλο, παράγεται μια εκδοχή ελεύθερης κατοίκησης στο δάσος. Ένα κτίσμα που μπορεί να λάβει χρήση καταφυγίου ή προσωρινού καταλύματος. Το ίδιο το κτίσμα αντιμετωπίζεται ως εγκατάσταση και εκμεταλλεύεται για την κατασκευή του το ξύλο σε μονάδες ανθρωπομετρικών διαστάσεων, επαναφέροντας τη σχέση κορμού- κορμιού.

Επιβλέπων: Κοτιώνης Ζήσης

Αριθμός Αναφοράς: 42

 

Το Project στην εκκίνηση του αφορά ένα θαλάσσιο τοπίο και διαπραγματεύεται μέσα σ’ αυτό δύο “όρια”· Αυτό που δημιουργείται από την επιφάνεια του νερού -οριζόντιο όριο- και αυτό που μπορεί και δημιουργείται από την επιφάνεια ενός απότομου βράχου -κατακόρυφο όριο. Τα όρια αυτά ή αλλιώς οι “οριακές επιφάνειες”, επεκτείνονται και διευρύνονται με τεχνητό τρόπο έτσι ώστε να δημιουργηθεί ενδιάμεσο διάστημα. Ένας εσωτερικός χώρος επισκέψιμος και κατοικήσιμος, με την ευρύτερη έννοια.

Επιβλέποντες: Ωραιόπουλος Φίλιππος, Γαβρήλου Έβελυν

Αρχείο: KeimenoDiplomatikis_bw.pdf

Αριθμός Αναφοράς: 36

 

Η ενέργεια του δήμου Λάρισας να προχωρήσει στην μελέτη και την απόκτηση ενός νέου κτιρίου στο οποίο θα είναι συγκεντρωμένες οι κατεξοχήν προβεβλημένες λειτουργίες ενός δήμου καθώς και η πρόθεση του το νέο κτίριο να εκφράζει τη σχέση μεταξύ του δήμου και των πολιτών αλλά και ένα νέο πρόσωπο της πόλης αποτέλεσε το έναυσμα αλλά και την αφετηρία για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης διπλωματικής εργασίας .
Με το προτεινόμενο χώρο να βρίσκεται απέναντι από ένα ιδιαίτερα νευραλγικό σημείο της πόλης, την κεντρική πλατεία ,της οποίας η λειτουργία ως δημόσιου χώρου καταγράφεται ,και η οποία ουσιαστικά αποτελεί ένα βασικού πυρήνα οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας στον αστικό ιστό προκύπτει σαφώς το ερώτημα της σχέσης του νέου κτιρίου με αυτό το δημόσιο χώρο αλλά και η ίδια του η λειτουργία ως ενός φορέα άμεσα συνδεδεμένου με την καθημερινότητα και τη ζωή των πολιτών .
Με δεδομένο το γεγονός ότι σε μια εποχή όπου τα ΜΜΕ καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό την λειτουργία των σύγχρονων δημοκρατικών κοινωνιών ακόμα και στο επίπεδο της αυτοδιοίκησης υποκαθιστώντας την φυσική παρουσία των πολιτών στους χώρους λήψης των αποφάσεων ,συρρικνώνοντας τη σημασία του πραγματικού χώρου ,οι προθέσεις της προτεινόμενης επέμβασης στρέφονται ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση προτείνοντας τη δημιουργία ενός χώρου αυτοδιοίκησης που θα ενθαρρύνει την συμμετοχή των πολιτών στις δραστηριότητες του δήμου και στις διεργασίες που συμβαίνουν εντός και εκτός του κτιρίου .
Στην κατεύθυνση του παραπάνω στόχου η έρευνα αρχικά στράφηκε σε προγραμματικό επίπεδο και στην κατάρτιση ενός κτιριολογικού προγράμματος ,το οποίο θα ήταν δυνατόν να προσελκύσει διαφορετικές ομάδες του πληθυσμού καθιστώντας το χώρο λήψης αποφάσεων για τη λειτουργία της πόλης αλλά και για την εξέλιξη της ζωής των πολιτών ελκυστικό αλλά και ανοιχτό απέναντι σε αυτούς .
Έχοντας ως αφετηρία το διαμορφωμένο από τις υπηρεσίες του δήμου κτιριολογικό πρόγραμμα ,προτείνεται ο εμπλουτισμός του ακολουθώντας μια λογική διόγκωσης των προτεινομένων χρήσεων ,ο οποίος χαρακτηρίζεται από μια σταδιακή κλιμάκωση εμπορικής φύσεως με στόχο τη δημιουργία ενός πυρήνα πολιτικής και παράλληλα κοινωνικής δραστηριότητας στο κέντρο της πόλης.
Σε δεύτερο επίπεδο η ερευνά εστιάστηκε στην αναζήτηση ενός κελύφους το οποίο θα μπορέσει να παραλάβει τις προτεινόμενες λειτουργίες και το οποίο θα χαρακτηρίζεται από στοιχεία όπως η μεταβλητότητα σε διάφορα επίπεδα λειτουργώντας πιθανόν ως στοιχείο ανανέωσης της εικόνα του δήμου αλλά και ως πιθανός “χώρος” έκφρασης των δημοτών και της δημοτικής αρχής .
Επιχειρώντας ένα συνδυασμό των παραπάνω προθέσεων η πρόταση εστιάζεται στη δημιουργία ενός δικτύου ροών μεταξύ των προτεινόμενων χρήσεων στο εσωτερικό του κελύφους ,το οποίο τελικά μεταφράζεται σε ένα σύστημα από ράμπες , σκάλες διαδρόμους και κατακόρυφους πυρήνες επικοινωνίας .Κύριο στόχο της ενέργειας αυτής αποτελεί η δημιουργία ενός δικτύου επικοινωνίας μεταξύ των χρήσεων αυξάνοντας την κινητικότητα στους χώρος του κτιρίου και ταυτόχρονα επιτρέποντας την δημιουργία υβριδικών καταστάσεων οι οποίες αποβλέπουν στην διάρρηξη των ορίων μεταξύ πολιτικής και καθημερινότητας.

Επιβλέποντες: Κοτιώνης Ζήσης, Γαβρήλου Έβελυν

Αριθμός Αναφοράς: 50