Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English

 Το παιχνίδι έχει πάρει πολλές και διαφορετικές μορφές μέσα στα χρόνια. Σε αυτό έχει συμβάλλει και η εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας, η οποία συνεχώς αναπτύσσεται προσφέροντας νέες εμπειρίες. Με αφετηρία τα ηλεκτρονικά παιχνίδια υπολογιστών, ο παίκτης μπορεί να "ζήσει" και να εξερευνήσει ψηφιακούς κόσμους που έχουν δημιουργηθεί από την φαντασία των κατασκευαστών. Οι ψηφιακοί αυτοί κόσμοι ήταν προσβάσιμοι μόνο μέσω της οθόνης του υπολογιστή, ο οποίος είχε περιορισμένες δυνατότητες. Η ανάπτυξη του διαδικτύου και των των συσκευών εισαγωγής και προβολής ψηφιακών πληροφοριών έχουν καταστήσει τον υπολογιστή πλέον ένα καθημερινό αντικείμενο χρήσης και τον ψηφιακό κόσμο έναν παράλληλο σε αυτόν του φυσικού.

 Η εμφάνιση ψηφιακής πληροφορίας στον φυσικό χώρο μέσω της νέας τεχνολογίας επαυξάνει την πραγματικότητα ενώ παράλληλα προσφέρει περισσότερες δυνατότητες στον χρήστη για να αλληλεπιδράσει με το περιβάλλον του. Έτσι ο επαυξημένος χώρος είναι το υβρίδιο της ψηφιακής πραγματικότητας και του υλικού κόσμου. Σε αυτό το υβριδικό περιβάλλον βασίζονται πολλά παιχνίδια, τα οποία με την χρήση της τεχνολογίας δημιουργούν έναν πολύ ρεαλιστικό φανταστικό χώρο με νέες τεχνολογικές δυνατότητες.

 Το παιχνίδι λειτουργεί ως ένα μέσο διαπαιδαγώγησης, εξερεύνησης και γενικότερα έκφρασης και δημιουργίας. Δοκιμάζει τα όρια και τις δυνατότητες των νέων χώρων και τεχνολογιών, εξελίσσοντάς τους. Τα παιχνίδια αυτά χωρίζονται σε τρεις γενικές κατηγορίες σύμφωνα με την χρήση της τεχνολογίας και του τελικού αποτελέσματος που έχουν στον χώρο: την αποίκηση μέσω του παιχνιδιού, την διάσπαση μέσω του παιχνιδιού και την ενεργοποίηση μέσω του παιχνιδιού.

 Το παιχνίδι Can You See Me Now είναι ένα παιχνίδι που τείνει περισσότερο στην κατηγορία της διάσπασης. Συνδυάζει το κλασσικό παιχνίδι του κυνηγητού με τεχνολογικές εφαρμογές όπως το GPS και το διαδίκτυο για να μετατρέψει την πόλη σε έναν λαβύρινθο που υφίσταται υλικά αλλά και ψηφιακά, έτσι ώστε οι παίκτες της πόλης να κυνηγούν παίκτες του διαδικτύου. Με άλλα λόγια οι παίκτες της πόλης κυνηγούν "φαντάσματα" τα οποία βλέπουν μόνο μέσω της οθόνης του υπολογιστή τους, κάτι το οποίο θα ήταν αδύνατο χωρίς την τεχνολογία που χρησιμοποιείται.

 Η πανταχού παρούσα τεχνολογία συνδέεται και με άλλα παιχνίδια τα οποία δεν έχουν ένα τόσο οργανωμένο πρόγραμμα όπως το CYSMN αλλά είναι πιο ελεύθερα και τυχαία. Παιχνίδια όπως το Yellow Arrow και Barcode Battler χρησιμοποιούν τον γραμμικό κώδικα, ένα μέσο ταυτοποίησης καταναλωτικών προϊόντων, για να γεφυρώσουν τον ψηφιακό και υλικό κόσμο. Με μια ηλεκτρονική συσκευή ο κώδικας  μεταφράζεται σε ψηφιακή πληροφορία και προσφέρει στον χρήστη πηγές με επιπλέον πληροφορίες. Η υλική ύπαρξη των κωδικών προϋποθέτει την εξερεύνηση του υλικού χώρου για την μετέπειτα εξερεύνηση του ψηφιακού. Η φυσική κίνηση είναι ένα στοιχείο που έλειπε από τους ψηφιακούς κόσμους των υπολογιστών του παρελθόντος και έχει αρχίσει μόνο πρόσφατα να εμφανίζεται. Η παράλληλη αυτή αλληλεπίδραση με φυσικά και ψηφιακά στοιχεία δεν είναι κάτι νέο, αλλά έχει αναφερθεί και στην New Babylon του Constant Nieuwenhuis, μια ουτοπία όπου ένα νέο είδος ανθρώπου χρησιμοποιεί αποκλειστικά το παιχνίδι για να εκφράσει την δημιουργικότητά του και για τον λόγο αυτό όλοι οι χώροι και τα αντικείμενα είναι αλληλεπιδράσιμοι και επαυξημένοι.

 Τέλος η τεχνολογία και η χρήση της μέσω του παιχνιδιού δεν επηρεάζει μόνο τον άνθρωπο αλλά και τον χώρο στον οποίο εφαρμόζεται είτε εκ των προτέρων είτε ως αποτέλεσμα του παιχνιδιού. Οι εμπειρίες και οι αλληλεπιδράσεις αποτυπώνονται στο χώρο και η ψυχρή τεχνολογία τελικά οδηγεί έναν χώρο σε ένα ψυχολογικά και συναισθηματικά φορτισμένο περιβάλλον, συχνά στο ίδιο κλίμα με αυτό του φανταστικού κόσμου του παιχνιδιού.

Επιβλέπων: Αντονάς Αριστείδης

Αρχείο: 371_Han_text.pdf

Αρχείο: 371_Han_text.pdf

Αριθμός Αναφοράς: 371

 

Στον οικουμενικά ευχάριστο χώρο του δημοσίου τοποθετείται ο προσωπικός χώρος της τουαλέτας και δημιουργείται η δημόσια τουαλέτα.

Η εργασία προσπαθεί να παρουσιάσει μία πορεία σκέψεων, θεωρίας και παραδειγμάτων και μέσα από την έρευνα πεδίου να αναλύσει τον τρόπο εφαρμογής τους. Κατά πόσο η σχετικότητα των κοινωνικών εννοιών, οι αυθαίρετες παραδοχές που συνιστούν μια κοινωνία, η εικόνα, η προβολή και ο κινηματογράφος είναι ικανά να επηρεάσουν τον τρόπο αντίληψης του ατόμου και εν δυνάμει την πραγματικότητα.

Η έρευνα πεδίου γίνεται με βάση μία λίστα [που έχει δοθεί από το Δήμο Αθηναίων] με τα δημόσια αφοδευτήρια-αποχωρητήρια της πόλης. Η επιτόπια έρευνα καταγράφει τα υφιστάμενα στοιχεία και δημιουργεί ένα φάκελο για κάθε περίπτωση μελέτης. Με βάση αυτά γίνεται μία προσπάθεια διείσδυσης στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται ο κόσμος την έννοια και το χώρο του δημοσίου WC. Η θεματική αυτή της ελάσσονας αρχιτεκτονικής αποτελεί ταμπού μέχρι σήμερα καθιστώντας αμφίβολο το χώρο και τις χρήσεις του δημόσιου αποχωρητηρίου. Εν τέλει μπορεί κάποιος να οικειοποιηθεί αυτόν τον ιδιωτικό χώρο μέσα στην πόλη;

Επιβλέπων: Τζιρτζιλάκης Γιώργος

Αριθμός Αναφοράς: 369

 

Το feng shui είναι η Κινέζικη γεωμαντική πρακτική που τις τελευταίες δεκαετίες γνωρίζει μεγάλη άνθιση σε όλο τον κόσμο και έχει γίνει γνωστό για το ρόλο του στην αρχιτεκτονική και στη διακόσμηση.
Η παρούσα έρευνα ασχολείται με το φαινόμενο της αυξανόμενης δημοτικότητας αυτής της αρχαίας Κινέζικης πρακτικής στις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες. Χωρίζεται σε τρεις διακριτές ενότητες. Το πρώτο μέρος διερευνά τα θεωρητικά και φιλοσοφικά υπόβαθρα του feng shui. Γίνεται μια περιληπτική ιστορική αναδρομή στις απαρχές της εμφάνισής του, καθώς και στα γραπτά κείμενα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωσή του. Επίσης, επιχειρείται η κατανόηση των αρχών και των κανόνων του, ενώ περιγράφονται επιγραμματικά οι μέθοδοι, τα διαγράμματα και τα όργανα που χρησιμοποιούνται σε μια τυπική μελέτη εφαρμογής του feng shui. Στο δεύτερο μέρος εντοπίζεται το ενδιαφέρον που άρχισαν να έχουν οι Ευρωπαίοι για την Ασιατική τέχνη και φιλοσοφία. Έννοιες όπως orientalisme, chinoiserie και japonisme είναι μερικές από τους ανατολισμούς που εμφανίστηκαν κατά καιρούς στην Ευρωπαϊκή μόδα. Στη συνέχεια επισημαίνονται τα ίχνη και τα σημάδια Ανατολικών επιρροών στην επώνυμη Δυτική αρχιτεκτονική του 20ου αιώνα καθώς και οι τρόποι που συντέλεσαν σε αυτήν την ανταλλαγή ιδεών. Η μελέτη του παρελθόντος θα οδηγήσει στη μελέτη του παρόντος. Συνεπώς, στο τελευταίο μέρος αναζητούνται σύγχρονα παραδείγματα εφαρμογής του feng shui από διάφορα πεδία, είτε από τους σύγχρονους επαγγελματίες γεωμάντεις, είτε από τους αρχιτέκτονες που δηλώνουν πως εμπεριέχουν αυτήν την πρακτική στη σχεδιαστική τους λογική.
Οι πολιτιστικές ανταλλαγές που είθισται μεταξύ των λαών έχουν επιταχυνθεί στη σύγχρονή μας εποχή με το άνοιγμα των αγορών και με το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης. Στα πλαίσια της pop κουλτούρας των ημερών μας, εξετάζεται κατά πόσο η εφαρμογή του feng shui ακολουθεί τις αρχικές του θεωρήσεις και τί ρόλο παίζουν τα δεδομένα της καταναλωτικής μας κοινωνίας, των media και των εντύπων στη δημιουργία ή όχι μιας νεο-feng shui πρακτικής. Η εξέλιξη του στις δυτικές κοινωνίες το έχει αναδείξει ως ένα καινούργιο είδος pop πνευματισμού που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα πολιτιστικό υβρίδιο, καθώς διατηρεί αρκετά στοιχεία από την αρχική του προέλευση, αλλά υιοθετεί παράλληλα και δυτικόστροφα πρότυπα.
 

Επιβλέπουσα: Παπαδημητρίου Μαρία

Αριθμός Αναφοράς: 395

 

Το θέμα της ερευνητικής εργασίας αφορά την ένταξη-ενσωμάτωση των κτιριακών υποδομών στο τοπίο έτσι ώστε να εναρμονίζονται με αυτό και να αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο. Η εξέλιξη της πόλης και του τοπίου είναι άμεσα συνυφασμένη με τον αστικό σχεδιασμό ο οποίος παίρνει την μορφή ευμετάβλητων και πολυμορφικών προσεγγίσεων που συναντούνται στο επίπεδο του τοπίου και της υποδομής. Στόχος της έρευνας είναι η κατανόηση της έννοιας και της αναγκαιότητας της τοπιογραφικής ένταξης-ενσωμάτωσης μέσα από την μελέτη μιας σειράς θεωρητικών ερμηνειών που σχετίζονται μ αυτήν. Συγκεκριμένα ερευνάται η σχέση που αναπτύσσει η αρχιτεκτονική με την φύση και ο τρόπος που εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου, όπως επίσης, και ο καθοριστικός ρόλος του ανθρώπου σ' αυτήν. Καταλυτική είναι και η σημασία της μίμησης στην σχέση αυτή η οποία την υποστηρίζει και την ενισχύει αποτελώντας κινητήριο δύναμη για την εξέλιξη της. Η μίμηση δεν είναι απομίμηση αλλά μια μορφή αφομοίωσης του ίδιου του αντικειμένου το οποίο στην συγκεκριμένη περίπτωση καλείτε να είναι το τοπίο. Η ποιητική και η φυσιογνωμία του τοπίου αποτέλεσαν έννοιες οι οποίες διευκόλυναν την προσέγγιση και κατανόηση του έτσι ώστε να αντιληφθούμε την υποδομή σε αυτό και την σχέση της μαζί του, είτε το τοπίο είναι φυσικό είτε αστικό, δίνοντας μας την δυνατότητα να αντιληφθούμε τα προβλήματα που προκύπτουν από την υπερδιόγκωση των σύγχρονων υποδομών. Τέλος, σκοπός της ερευνάς είναι μέσα από την μελέτη της σχέσης της φύσης με την αρχιτεκτονική και των εννοιών που την περιβάλλουν να κατανοηθεί ότι εντάσσοντας ένα ‘κτίσμα’ στο τοπίο δεν αφορά κάτι εικονογραφικό ή μορφολογικό, αφορά την ένταξη ενός συστήματος σε ένα άλλο ήδη υπάρχον όταν έχουν κατανοηθεί οι διεργασίες του υπάρχοντος και αναζητούνται νέες.

Επιβλέπων: Τριανταφυλλίδης Γεώργιος

Αριθμός Αναφοράς: 401

 

Στο συγκεκριμένο ερευνητικό θα διερευνήσουμε τα αίτια εμφάνισης της responsive αρχιτεκτονικής, τη μεταφορά της στην πράξη και την μελλοντικής της σημασία και χρήση στον σχεδιασμό.

Ξεκινώντας από την θεωρητική προσέγγιση αφού πρώτα εξηγήσουμε τον συγκεκριμένο τρόπο σχεδιασμού εστιάζουμε στα αίτια εμφάνισης αυτού του είδους αρχιτεκτονικής. Πιο συγκεκριμένα αναλύουμε την σχέση της με την αρχιτεκτονική της βιομηχανικής εποχής , την εξέλιξη της τεχνολογίας και των ψηφιακών δικτύων και την εξάπλωση και σημασία τους στην επικοινωνία με την σύγχρονη έννοιά της (μέσω της διαδραστικότητας) καθώς και την συσχέτιση όλων των παραπάνω με την εμπειρία του χώρου από τους απλούς ανθρώπους στην καθημερινή τους ζωή.

Στη συνέχεια παραθέτουμε τα αντιπροσωπευτικότερα παραδείγματα responsive αρχιτεκτονικής. Πρέπει να αναφέρουμε ότι μετά από κάθε παράδειγμα ακολουθεί μια σύντομη κριτική και ένα διάγραμμα για την ευκολότερη κατανόησή τους (με την μορφή input-process-output). Μετά την παράθεση των παραδειγμάτων ακολουθούν διάφορες κατηγοριοποιήσεις σε μια προσπάθεια να γίνουν κατανοητοί οι τρόποι δημιουργίας responsive αρχιτεκτονικών και καλλιτεχνικών έργων με την χρήση interactive interfaces.

Στο τελευταίο κεφάλαιο ακολουθεί εκτεταμένη κριτική πάνω στη θεωρεία και την πράξη της responsive αρχιτεκτονικής και τοποθετούμαστε πάνω στους στόχους που εξυπηρέτησαν, τους τρόπους που χρησιμοποιήθηκαν και τα νοήματα που ενίσχυσαν οι τεχνολογίες στα πραγματοποιημένα project. Σε τελευταίο στάδιο επιχειρούμε να φανταστούμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον της αρχιτεκτονικής που κατά την γνώμη μας δεν μπορεί να απορρίψει τις τεχνολογίες και τα ψηφιακά δίκτυα καθώς και την υποκειμενικότητα των επιθυμιών του απλού ανθρώπου στην δημιουργία του χώρου όπου ζει και δρα .

Επιβλέποντες: Κοέν Ααρών, Φλώρος Άγγελος

Αριθμός Αναφοράς: 382

 

 Η Kazuyo Sejima και ο Ryue Nishizawa είναι δυο αρχιτέκτονες από την Ιαπωνία. Τόσο τα προσωπικά τους γραφεία, Kazuyo Sejima & Associates και office of Ryue Nishizawa, όσο και οι SANAA, το γραφείο στο οποίο συνεργάζονται, παράγουν έργα τα οποία έχουν κερδίσει τις εντυπώσεις όχι μόνο στην Ιαπωνία αλλά και σε Ευρώπη και Αμερική. Το 2010 η καριέρα τους απογειώνεται κερδίζοντας το βραβείο Pritzker. Αυτή η εργασία παρουσιάζει την συνθετική επεξεργασία και τη μεθοδολογία των δύο αρχιτεκτόνων μέσα από την κατανόηση της διαχείρισης των αντιθετικών διπόλων στο έργο τους. Τρεις είναι οι βασικές ενότητες που ακολουθούνται. Η πρώτη αναλύει τα συνθετικά δίπολακαι τον τρόπο διαχείρισής τους από τους δύο αρχιτέκτονες (διαφάνεια-αδιαφάνεια, δημόσιο-ιδιωτικό, άϋλο-υλικό, εσωτερικό-εξωτερικό). Η δεύτερη μελετά τα αναπαραστατικά εργαλεία και την τροπολογία σχεδίασής τους, ενώ η τελευταία αναφέρεται στις επιρροές που δέχθηκαν οι αρχιτέκτονες τόσο από τον δυτικό τρόπο σκέψης όσο και από τον ανατολικό. Ενδιάμεσα παρεμβάλλονται αναφορές σε χαρακτηριστικά παραδείγματα από το έργο τους τα οποία υποστηρίζουν τη θεωρητική έρευνα.

Επιβλέποντες: Χατζησάββα Δήμητρα, Παπαδόπουλος Λόης-Θεολόγος

Αριθμός Αναφοράς: 372

 

 Ανάμεσα στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πόλεις είναι και το πρόβλημα της ηχορύπανσης. Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τόσο πολύ οι διάφοροι ενοχλητική θόρυβοι μέσα στην πόλη, που χρειάζονται σοβαρή αντιμετώπιση για την προστασία των κατοίκων των πόλεων. Έτσι η κατασκευή του ερευνητικού μου θέματος, βασίζεται στην επίλυση του προβλήματος της ηχορύπανσης των πόλεων. Η ανάπτυξη του ερευνητικού μου θέματος βασίζεται στην αντιμετώπιση της ηχορύπανσης με διάφορα αποτελεσματικά μετρά με φράγματα θορύβου. Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζω τις αιτίες που δημιουργούνται οι ενοχλητικοί θορύβει στις πόλεις. Οι αιτίες αυτές είναι από τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τις βιομηχανίες και βιοτεχνίες και οι εγκαταστάσεις αναψυχής και διασκέδασης.  Αναφέροντας τα αίτια από πού δημιουργείται και ενοχλεί σε πολλούς παράγοντες, ο θόρυβος , στόχος είναι να αντιμετώπιση του. Με το άρθρο 12 (ΓΟΚ) αναφέρω ότι σημαντικό σε κάθε κτίριο πρέπει να εφαρμόζεται και να προβλέπεται ο ακουστικός σχεδιασμός. Σε ένα κτίριο η ακουστική άνεση είναι  βασική, αφού πρέπει να προστατεύει τον κάθε ένοικο από κάθε ενοχλητικό θόρυβο και να είναι κατάλληλη η διαμονή του. Γι αυτό το λόγο σε κάθε κτίριο πριν ακόμη ξεκινήσει ο σχεδιασμός του από τον αρχιτέκτονα, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η ακουστική μελέτη, πριν να είναι αργά.

Μετά από την θεωρία για την αντιμετώπιση της ηχορύπανσης, στο κύριο θέμα του ερευνητικού μου αναφέρομαι σε διάφορα κτίρια, που η θεωρία γίνεται πράξη, αλλού λιγότερο και αλλού περισσότερο αποτελεσματικό, το κάθε θέμα ηχοπροστασιας. Τα 22 κτίρια έχουν μελετηθεί και έχουν αναλυθεί σύμφωνα με τα ακουστικά δυναμικά τους: κατοικίες, πολυκατοικίες, γραφεία, αίθουσες όπου βρίσκονται στην Ευρώπη, την Νότια Αμερική και Ασία. Για κάθε ένας κτίριο, αναδεικνύω τις ακουστικές λύσεις που επέλεξαν οι αρχιτέκτονες  και παρουσιάζω ότι αυτές οι ακουστικές λύσεις μπορούν να ταξινομηθούν στις τρεις κατηγορίες : «ηχοπετάσματα», «υπόγεια κτίρια», «ενισχυμένη τοιχοποιία»

Αυτές κατηγορίες εξυπηρετούν για να ταξινομήσουν υπαρκτά κτίρια. Οι κατηγορίες αυτές με τις ακουστικές λύσεις, δίνουν την προώθηση για την κατασκευή των καινούριων κτιρίων με αυτά τα κριτήρια για ηχοπροστάσια, όπου είναι σημαντικά  εργαλεία βοήθειας στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.

Έτσι στο ερευνητικό μου θέμα αναφέροντας αναλυτικά, στην θεωρία και στην πράξει την αντιμετώπιση του ενοχλητικού θορύβου, με διάφορα μετρά αντιμετώπισης του καθίσταται σημαντικό εγχειρίδιο για τον σχεδιασμό των κτιρίων για την ακουστική μελέτη, με διάφορους τρόπους.   

Επιβλέπων: Remy Nicolas

Αριθμός Αναφοράς: 367

 

 Η εργασία επιχειρεί μια σύντομη διερεύνηση σχετικά με το οθωμανικό ίχνος στη σύγχρονη πόλη του Ναυπλίου. Μια πόλη, που κατά τους νεότερους χρόνους γνώρισε πολλές και διαδοχικές επικυριαρχίες από Φράγκους, Ενετούς και Οθωμανούς και που μετά τα εκρηκτικά γεγονότα της απελευθέρωσης άρχισε σταδιακά να διαμορφώνει την επόμενη φυσιογνωμία της, πολλές φορές ενσωματώνοντας και άλλες απορρίπτοντας κομμάτια του παρελθόντος. Πολύ σημαντικές υπήρξαν οι επιρροές από τις δύο μακρόχρονες περιόδους οθωμανικής επιβολής, στη διάρκεια των οποίων το Ναύπλιο απέκτησε τη μορφή ανατολίτικης πολιτείας φιλοξενώντας, μεταξύ άλλων, καλαίσθητα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, αλλά και αξιόλογα έργα αστικής υποδομής. Ωστόσο, οι εκτεταμένες και επείγουσες ανάγκες για στέγαση του συρρέοντος ελληνικού πληθυσμού στο επαναστατικό Ναύπλιο, το μένος κατά του απερχόμενου κατακτητή και η συνακόλουθη αποστροφή απέναντι στα σύμβολα και στις μνημειακές του κατασκευές οδήγησαν στην αλλοίωση και στη μερική καταστροφή πολλών οθωμανικών οικοδομημάτων και εγκαταστάσεων. Όσα ιδιωτικά κτίρια δεν υπέστησαν σημαντικές φθορές από τις εχθροπραξίες, φιλοξένησαν στη συνέχεια ελληνικές οικογένειες και συμμορφώθηκαν με την επερχόμενη αρχιτεκτονική του κλασικισμού. Τα εναπομείναντα δημόσια οθωμανικά κτίρια αξιοποιήθηκαν μετεπαναστατικά για την αντιμετώπιση διάφορων κοινωνικών και λειτουργικών αναγκών του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, γεγονός που τα έκανε σταδιακά να απολέσουν, στη συνείδηση του κόσμου, τον πραγματικό τους χαρακτήρα. Παραμένουν, όμως, αντιπροσωπευτικά δείγματα ενός πολυπρόσωπου και ταραχώδους παρελθόντος και αναπόσπαστα μέρη μιας ιστορικής πραγματικότητας, που αποτυπώνεται σήμερα ανάγλυφα στην πολιτεία.

Επιβλέπων: Καναρέλης Θεοκλής

Αριθμός Αναφοράς: 366