Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English

Η Ομάδα [Κ]-ατασκευών είναι ομάδα εργασίας με αντικείμενο τη διερεύνηση της αρχιτεκτονικής κατασκευής μέσα από τα υλικά και δομικά χαρακτηριστικά της. Διοργανώνει και συμμετέχει σε εργαστήρια με στόχο τη μελέτη και υλοποίηση αρχιτεκτονικών κατασκευών μικρής κλίμακας, εστιάζοντας στο συνεχές της διαδικασίας σχεδιασμού-κατασκευής. Ο πειραματισμός και η εφαρμοσμένη έρευνα ενθαρρύνονται μέσα σε μονάδες πρακτικής άσκησης, όπου καλλιεργείται η συνέργεια και η διεπιστημονικότητα, προσομοιάζοντας συνθήκες επαγγελματικής εμπειρίας μέσα σε ένα ακαδημαϊκό πλαίσιο.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ: Μαρια ΒΡΟΝΤΙΣΗ, Επικουρος Καθηγητρια Τ.Α.Μ.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Αίθουσα 20, Τμημα Αρχ. Μηχανικών, Παν. Θεσσαλίας, Πεδίον Άρεως, ΒΟΛΟΣ 38334
Τηλ.: +30.24210.74333
E-mail: omadak@gmail.com
ΙΣΤΟΤΟΠΟΣ: https://omadakblog.wordpress.com

 

Το Κέντρο Νέων Μέσων και Φεμινιστικών Πρακτικών στον Δημόσιο Χώρο εστιάζει στην παραγωγή, μεταπαραγωγή, διακίνηση υποστήριξη και ανάπτυξη νέων μέσων, φεμινιστικών πρακτικών στο δημόσιο χώρο και θεωρίας. Το Κέντρο παρέχει τεχνογνωσία με στόχο τη δημιουργία και την προώθηση νέων πρακτικών και μεθοδολογιών, αξιών και δεοντολογίας σχετικά με τις νέες τεχνολογίες, τα ζητήματα φύλου και του δημόσιου χώρου. Ταυτόχρονα η ερευνητική δραστηριότητα της ομάδας αποσκοπεί να συμμετέχει και να συμβάλλει στη συγκρότηση ενός ανανεωμένου θεωρητικού, παιδαγωγικού και δημόσιου λόγου γύρω από αυτά τα θέματα, επιχειρώντας να αναδείξει μέσα από άρθρα, έργα και δράσεις τις ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες και να τις (δια)συνδέσει δυναμικά με άλλες μαχόμενες τοπικότητες και διεκδικήσεις. Επιπλέον, το Κέντρο επιχειρεί τη διαμόρφωση ενός σχεσιακού ενεργού αρχείου δράσεων, πρωτοβουλιών, πρακτικών, οπτικοακουστικού υλικού που ελπίζουμε να αποβεί χρήσιμο σε όσους δραστηριοποιούνται στο σχετικό χώρο και να αποτελέσει παρακαταθήκη για μελλοντικές πρωτοβουλίες. Σκοπός του σχεσιακού αρχείου είναι να αποφευχθεί, όσο το δυνατόν, ο ετεροκαθορισμός των δράσεων, πρωτοβουλιών, πρακτικών και ταυτόχρονα να ενισχυθεί ο δημόσιος διάλογος σε τοπικό και διεθνές επίπεδο. Το κέντρο αναπτύσσει παράλληλα και ανοιχτή 'εκπαιδευτική' δραστηριότητα, μέσα από διαλέξεις, σεμινάρια, εργαστήρια, παρέχοντας τεχνογνωσία, πρακτική βοήθεια και θεωρητικό υπόβαθρο σε συμμετέχοντες και συνεργάτες. Βάση των δράσεων του Κέντρου αποτελεί η θέση, ότι η σύνδεση της τεχνολογίας με τον φεμινισμό καθίσταται κρίσιμη και πολιτική την εποχή της παγκοσμιοποιημένης τεχνολογίας, του ύστερου καπιταλισμού, την μετα-ψηφιακή και μετα-ανθρώπινη συνθήκη και της κρίσης των θεσμών, όπου οι παραδοσιακές εξουσίες αναδιπλώνονται και επιβεβαιώνουν ότι οι φεμινιστικές* διεκδικήσεις είναι κάθε άλλο παρά μια τελειωμένη υπόθεση.

Το Εργαστήριο Νέων Μέσων βρίσκεται στο κεντρικό κτήριο του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημιού Θεσσαλίας. Διαθέτει υλικοτεχνική υποδομή για παραγωγή οπτικοακουστικών έργων και παρέχει τεχνική και θεωρητική υποστήριξη εστιάζοντας σε θέματα νέων μέσων, φύλου και δημόσιου χώρου. Το εργαστήριο λειτουργεί με ραντεβού.

https://www.centrefeministmedia.arch.uth.gr

 

Το Κέντρο Μελέτης Αρχείων στην Αρχιτεκτονική (ΚΜΑΑ) εστιάζει στις επιστημολογικές, σχεδιαστικές και παιδαγωγικές προεκτάσεις της συλλογής, προστασίας, φύλαξης, μελέτης και ανάδειξης διαφορετικών αρχείων που σχετίζονται με την αρχιτεκτονική και την παραγωγή του χώρου σε όλες τις κλίμακες.

Στο πλαίσιο δράσης που θα αναπτύξει το ΚΜΑΑ η έννοια του αρχείου δεν περιορίζεται στην έννοια του αποθετηρίου με μόνες πρακτικές την συλλογή και αρχειοθέτηση τεκμηρίων. Συλλαμβάνεται ως μια ανοιχτή διεπιστημονική οντότητα που μας συνδέει με το παρελθόν αλλά και το διαρκώς εξελισσόμενο παρόν και το μέλλον και ως πεδίο όπου ο αρχιτεκτονικός, σχεδιαστικός και υλικός πολιτισμός αναγνωρίζονται, πλαισιώνονται και εκτίθενται σε νέες αφηγήσεις, αναθεωρήσεις και ερμηνείες. Σημαντικός στόχος του ΚΜΑΑ είναι και η ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων και βάσεων δεδομένων, βασισμένων στα αρχεία που έχει ήδη στη συλλογή του καθώς και σε αυτά που θα αποκτήσει στο μέλλον. Θέτοντας υπό ερώτηση τόσο την έννοια του αρχείου αλλά και των λογικών της συλλογής, μελέτης και διαχείρισης του—το ΚΜΑΑ, επιδιώκει να «αναταράξει» (trouble) και να προσδώσει νέα δυναμική και κριτικό χαρακτήρα σε καθιερωμένες πρακτικές και προσεγγίσεις του αρχείου στην αρχιτεκτονική έρευνα και εκπαίδευση.

Κύριος στόχος του ΚΜΑΑ είναι να αναπτύξει με δυναμικό και δημιουργικό τρόπο δραστηριότητες που αφορούν στο πεδίο της διαχείρισης αρχειακών συλλογών—φυσικών ή/και ψηφιακών—προς όφελος της ακαδημαϊκής και αρχιτεκτονικής κοινότητας. Η δημιουργία του στοχεύει στο να κινητοποιήσει πόρους και υποδομές αφενός εντός του ΤΑΜ και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναπτύσσοντας αφετέρου συνεργασίες με φυσικά πρόσωπα, ερευνητικές ομάδες και εργαστήρια, πολιτιστικούς φορείς που διαχειρίζονται αρχειακές συλλογές εντός και εκτός Ελλάδος. Ανάμεσα στους βασικούς στόχους του ΚΜΑΑ είναι η ανάπτυξη συνεργασιών με πολιτιστικούς φορείς όπως δημόσια/ιδιωτικά μουσεία και αρχεία με έδρα την πόλη του Βόλου, την περιφέρεια της Θεσσαλίας κ.α. αλλά και συγκροτημένες ή άτυπες κοινωνικές ομάδες (π.χ. πολιτιστικούς συλλόγους) που έχουν ενεργή δράση δημιουργίας αρχειακών συλλογών στην αρχιτεκτονική.

Σε πρώτο στάδιο το ΚΜΑΑ. με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος (113η- 02/04/2025), συγκροτείται ως Ερευνητική Μονάδα στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με δυνατότητα στο μέλλον να αποκτήσει διαφορετική θεσμική υπόσταση και νομική μορφή. 

Μέλη ΚΜΑΑ
Ίρις Λυκουριώτη, Βασίλης Μπουρδάκης, Πέτρος Φωκαΐδης

Επιστημονικοί σύμβουλοι:
Γιώργος Τζιρτζιλάκης, Ομότιμος Καθηγητής ΤΑΜ
Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Ομότιμος Καθηγητής ΤΑΜ

Επικοινωνία: cs.archivesinarchitecture@gmail.com