Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English
ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ
ΤΕ0206, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,
Επιλογής στο εξαμ. 6, 8, ECTS:

Το μάθημα εισάγει την έννοια της Ανοικτότητας στην Αρχιτεκτονική Τεχνολογία και μελετάει έργα με πρακτικές Ανοιχτού Σχεδιασμού, Ανοικτής Κατασκευής και Ανοικτών Τεχνολογιών Κατασκευής

Η επικράτηση του δικτυακού παραδείγματος σε όλους τους τομείς των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και συνακόλουθα αυτών η εμφάνισηδικτυακών δομών παραγωγής, η πληροφορικοποίηση της παραγωγής και η άυλη εργασία έχουν αναδείξει θέματα που σχετίζονται με «παγκοσμιο-τοπικές» πρακτικές, κοινότητες γνώσης, κοινά αγαθά, ψηφιακά κοινά, ζητήματα αυτό-οργάνωσης και μεταβάσεις από τον βιομηχανικό στον οικολογικό πολιτισμό. Όλα τα παραπάνω συνδέονται με σημαντικές αλλαγές τόσο στην οντολογία, την μεθοδολογία και τα εργαλεία  σχεδιασμού και κατασκευής όσο και με αλλαγές στις σχέσεις σχεδιασμού και κατασκευής.

Η πληροφορία που παράγεται κατά την διάρκεια του σχεδιασμού είναι άρρηκτα συνδεμένη με την κατασκευαστική διαδικασία. Τα ψηφιακά αρχεία που παράγονται κατά τον σχεδιασμό, ελέγχουν την λειτουργία των μηχανών παραγωγής (μηχανές κοπής, διαμόρφωσης, τρισδιάστατης εκτύπωσης, ρομποτικές, κτλ) και παράλληλα αποτελούν  βάση για την διαχείριση και οργάνωση του έργου. Η πληροφορία σχεδιασμού συνιστά πλέον πληροφορία κατασκευής και πληροφορία παραγωγής βιομηχανικών δομικών προϊόντων και υλικών. Ταυτόχρονα ο σχεδιασμός ενσωματώνει ψηφιακά δεδομένα της παραγωγής δομικών στοιχείων.

Φαίνεται να έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την κριτική στάση στις παραπάνω διαπιστώσεις καθώς και η περεταίρω και σε βάθος έρευνα που σχετίζεται με το αποτύπωμα των παραπάνω στο γνωστικό αντικείμενο της Αρχιτεκτονικής Τεχνολογίας. Η έννοια της «Ανοικτότητας» συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση με δεδομένο ότι αφορά τον βαθμό πρόσβασης σε γνώσεις και πληροφορίες και τον βαθμό συνεταιριστικής διαχείρισης στη λήψη αποφάσεων και πράξεων.    

 

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Γενικός στόχος του μαθήματος είναι οι σπουδαστές/τριες να εξοικειωθούν με την έννοια της Ανοικτότητας στην Αρχιτεκτονική Τεχνολογία και ειδικότερα με πρακτικές Ανοιχτού Σχεδιασμού, Ανοικτής Κατασκευής και Ανοικτών Τεχνολογιών Κατασκευής. Καλούνται να κατανοήσουν, να διαχειριστούν και να κατακτήσουν τη σχέση μεταξύ Αρχιτεκτονικής και Ανοικτότητας

Ειδικότεροι στόχοι του μαθήματος είναι

  • Ο καθορισμός, η περιγραφή, η κατάταξη και ο συσχετισμός έργων που σχετίζονται με τον «Ανοιχτό Σχεδιασμό», την «Ανοιχτή Κατασκευή» και τις «Ανοιχτές Τεχνολογίες Κατασκευής»
  • Η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης διαδικασίας ανάπτυξης ενός Αρχιτεκτονικού έργου με όρους Ανοικτότητας. Ο στόχος είναι να διέλθουν και να υιοθετήσουν οι σπουδαστές/στριες όλα τα στάδια από την αρχική σύλληψη έως την τελική υλοποίηση της κατασκευής προσδιορίζοντας παράλληλα τις προϋποθέσεις Ανοικτότητας του έργου.
  • Η ενθάρρυνση για την ανάπτυξη ανοιχτής κοινότητας γνώσης κατασκευαστικής πληροφορίας
  • Hγνώση των συμμετοχικών μεθόδων και του τρόπου συμμετοχής της κοινότητας και των ενδιαφερομένων στις διαδικασίες σχεδιασμού και υλοποίησης ενός έργου. Η ενσωμάτωση στον σχεδιασμό των δεσμεύσεων που προκύπτουν από τις συλλογικές διαδικασίες. Η κατανόηση των προκλήσεων και των πλεονεκτημάτων της συμμετοχής των ενδιαφερομένων στις διαδικασίες σχεδιασμού σας.
  • Η δυνατότητα χρήσης των διεπιστημονικών δικτύων εμπειρογνωμόνων, η ανάπτυξη δημιουργικής σκέψης και η ικανότητα χρήσεις διάφορων τεχνολογιών για την επίλυση προβλημάτων. Η ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας και αλληλεπίδρασής σας

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Το περίγραμμα του μαθήματος μπορεί να οριστεί εντελώς σχηματικά ως μια συνεχής, κυκλική διαδικασία και περιλαμβάνει τα εξής κεφάλαια:

  • (Α) Προσέγγιση εννοιών «Ανοιχτού Σχεδιασμού», «Ανοιχτής Κατασκευής» και «Ανοιχτών Τεχνολογιών».
  • (Β) Προϋποθέσεις ανάπτυξης Ανοιχτού Αρχιτεκτονικού Έργου.
  • (Γ) Βιομηχανική – Βιοτεχνική – Χειρωνακτική Παραγωγή (πηλός / γυαλί / μέταλλο / πλαστικό / ξύλο).

Επιπλέον, κατά την διάρκεια του εξαμήνου σχεδιάζεται και υλοποιείται φυσικό πρωτότυπο που μπορεί να αφορά είτε κτίριο, είτε μικρής κλίμακας κατασκευή, είτε αντικείμενο. Τα αποτελέσματα του σχεδιασμού των αντικειμένων διατίθενται ανοικτά σε πλατφόρμες τύπου github.

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ

Ανοικτότητα, Ανοικτός Σχεδιασμός, Ανοικτή Κατασκευή, Ανοικτές Τεχνολογίες Κατασκευής