Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΡΙΟΥ: MΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ
ΑΣ1809, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ,
Επιλογής στο εξαμ. 5, 7, ECTS:

 

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Ζητούμενο του μαθήματος είναι η άσκηση στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό με εστίαση στον διάλογο μιας νέας παρέμβασης με το υφιστάμενο περιβάλλον της. Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι  φοιτητές και φοιτήτριες:

·        Θα έχουν εμβαθύνει σε τρόπους ανασχεδιασμού μιας ανολοκλήρωτης αστικής διαμόρφωσης.

·        Θα έχουν κατακτήσει μια αυξημένη κατανόηση της αλληλεξάρτησης του δημόσιου χώρου, της κοινωνίας και των φυσικών στοιχείων.

·        Θα έχουν ασκηθεί στην αντιμετώπιση της αρχιτεκτονικής ως μηχανισμού συνδιαλλαγής των  ποικίλλων σχέσεων που συγκροτούν τον αστικό χώρο.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

 Το μάθημα αφορά χώρους όπου τελείται με δραστικό τρόπο η συνάντηση διαφορετικών συνθηκών (πχ. φυσικό και κατασκευασμένο, εύτακτο και άμορφο, γη και νερό, κίνηση και ηρεμία). Η σχεδιαστική έρευνα του μαθήματος επικεντρώνεται στην ανασύνταξη των όρων αυτής της επαφής.

Αντικείμενο του μαθήματος είναι ο σχεδιασμός του μνημείου της μάχης των Θερμοπυλών. Τα ομώνυμα στενά υπήρξαν ένα από τα σημαντικότερα πεδία μαχών στην ελληνική αλλά και ευρωπαϊκή ιστορία. Το πεδίο της πρότασης βρίσκεται  στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών Λαμίας και στο ίδιο σημείο οπού υπάρχει σήμερα το άγαλμα του Λεωνίδα.

Η σχεδιαστική διερεύνηση θα εξελιχτεί με κεντρικό εργαλείο την μακέτα. Μέσω σειράς μακετών θα προσδιορισθεί η αρχιτεκτονική μορφή αλλά και η κατασκευαστική δομή και υλική υπόσταση του έργου που θα πρέπει πέραν των άλλων να διασφαλίζουν την αναγνωσιμότητα και ευκρίνεια του από μεγάλη απόσταση. Οι προτάσεις θα παρουσιαστούν με μακέτες και σχέδια σε κλίμακα 1:20 και 1:50.

Η σχεδιαστική διερεύνηση θα εξελιχτεί με κεντρικό εργαλείο την μακέτα. Μέσω σειράς μακετών θα προσδιορισθεί η αρχιτεκτονική μορφή αλλά και η κατασκευαστική δομή και υλική υπόσταση του έργου που θα πρέπει πέραν των άλλων να διασφαλίζουν την αναγνωσιμότητα και ευκρίνεια του από μεγάλη απόσταση.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Οι φοιτητές και φοιτήτριες παραδίδουν ομαδική εργασία στο τέλος του εξαμήνου.  Αξιολογούνται:

·          Η πληρότητα των παραδοτέων της μελέτης

·          Η ανταπόκριση της αρχιτεκτονικής επίλυσης στα ζητούμενα του θέματος

·          Η αισθητική επάρκεια των αναπαραστατικών τεχνικών

·          Η συνεπής και συστηματική εργασία στη διάρκεια του μαθήματος.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ανανιάδου Τζημοπούλου, Μ. Αρχιτεκτονική Τοπίου, Σχεδιασμός Αστικών Χώρων. Ζήτη, 2018.

Bookchin, M. Τα όρια της πόλης. Παρατηρητής, 1996.

Παπαδόπουλος, Λ. (επιμ.) ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ, Λιβάνης-Νέα Σύνορα, 2001.