Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English
  Κουζούπη Ασπασία / Επίκουρη Καθηγήτρια
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

Βιογραφικό

 

Γεννήθηκε το 1974 στην Αθήνα. Διδάκτωρ Αρχιτεκτονικής και Αρχιτέκτων ΑΠΘ (2000),  σπούδασε σχεδιασμό  τοπίο σε αστική/πολεοδομική κλίμακα (MAS.LA) στο πολυτεχνείο της Ζυρίχης ETHZ (υπότροφος της Ελβετικής κυβέρνησης 2005-2006).

Ιδρυτικό μέλος της ομάδας Γλυπτά Αρχιτεκτονικά Τοπία: Γκολαντα + Κουζούπη,  σε συνεργασία με την γλύπτρια τοπίου Νέλλα Γκόλαντα  Τα έργα τους Ανενεργά Λατομεία Μαρμάρου Διονύσου: Υπαίθριο Μουσείο Παλαιάς λατομικής Τέχνης και Αττική Οδός, Δυτική Περιφερειακή Υμηττού: ανάμεσα στο οδικό και το φυσικό τοπίο, διακρίνονται ως finalists για το βραβείο της Biennale τοπίου της Βαρκελώνης 2000 και το 2004 European Prize for Urban Public Space, αντίστοιχα. Μεταξύ άλλων διακρίσεων έργων τους, τα Γλυτπά Αρχιτεκτονικά Τοπία απέσπασαν επαίνους στα ΒΡΑΒΕΙΑ ΔΟΜΕΣ 2011 και 2013 για την υλοποιημένη Κεντρική Πλατεία Γλυφάδας [σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Γλυφάδας] και την μελέτη σήμανσης του παλίμψηστου υποδομών στην περιοχή του Αρχαίου Λατομικού Συγκροτήματος Κλεωνών, αντίστοιχα. 

Ως σύμβουλος συνεργάζεται με αρχιτεκτονικές και διεπιστημονικές ομάδες: μελέτη αστικού δημόσιου χώρου κατά μήκος του ποταμού Αράπιτσα  της Νάουσας [ανάδοχοι Ο. Χατζοπούλου, Π. Σκαρλάτος] που διακρίθηκε στα Βραβεία Αρχιτεκτονικής ΣΑΔΑΣ το 2010, αναθεώρηση πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού Περιφερειακής Ανάπτυξης Περιφέρειας Κρήτης [διεπιστημονική ομάδα σε συντονισμό Ο. Κλουτσινιώτη].

Έχει επίσης διακριθεί σε διεθνείς και εγχώριους διαγωνισμούς [7ο Βραβείο στον Διεθνή Πολεοδομικό Διαγωνισμό για την ανάπτυξη των Ορεινών του Καντονιού Neuchatel, Ελβετία, ένα από τα τρία ισότιμα βραβεία στο διαγωνισμό ΕΘΙΑΓΕ σε συνεργασία με πολυπληθή ομάδα [εκπρόσωποι οι: Αδαμάκης Σ. Κουζούπη Α., Μπουραζά Χ., Μούντριχας Σ.].

Έχει διδάξει στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για 7 συνεχόμενα ακαδημαϊκά εξάμηνα την περίοδο 2007-2010 και επιβλέψει και συν-επιβλέψει διπλωματικές και  ερευνητικές εργασίες. Το 2014 δίδαξε ένα μάθημα επιλογής [εντατικό εργαστήριο] σε τελειόφοιτους του ΤΑΜΠΘ. Τα χειμερινά εξάμηνα 2018-2019 και 2019-2020  δίδαξε την Αρχιτεκτονική Σύνθεση  V-VIIα και το θεωρητικό μάθημα 'Θεωρίες Τοπίου'. Το 2020-2021 επιλέχθηκε να διδάξει το μάθημα Αρχιτεκτονική Σύνθεση ΙΙΙ-Vα κατά το Χειμερινό εξάμηνο, και το το θεωρητικό μάθημα 'Θεωρίες Τοπίου' Εαρινό εξάμηνο.

Ερευνητικά ενδιαφέροντα

 

 Στην διδακτορική της διατριβή αποδόμησε το δίπολο ['φύση'<>'πολιτισμός'] με αφετηρία την Ομηρική Οδύσσεια, και προσέγγισε θεωρητικά την εμπειρική  χαρτογραφική σχέση ως αμοιβαία σχέση μέσα από το νοητικό σχήμα 'ορχιδέα & σφήγκα' των  Deleuze&Guattari. 

Η μεταδιδακτορική της έρευνα [υπό εξέλιξη, υπότροφος ΙΚΥ] έχει ως αντικείμενο την Ζώνη των παράλληλων Μακρών Τειχών ως παλίμψηστο υποδομών σε πολεοδομική κλίμακα, ως γραμμικό αστικό αρχαιολογικό και ιστορικό βιομηχανικό τοπίο, ως  λειτουργικός συνδετήριος διπλός άξονας μεταξύ Αθήνας και Πειραιά.

Έργο της -αρχιτεκτονικό [υλοποιημένο και μελέτες], θεωρητικό, και εικαστικό- έχουν δημοσιευτεί σε εγχώριες και διεθνείς περιοδικές επιστημονικές εκδόσεις [Αρχιτεκτονικά Θέματα, Δομές, Topos,  Paysage-Topscape] , σε Συλλογικούς Τόμους, παρουσιαστεί σε Διεθνή και Πανελλήνια Συνέδρια, και εκτεθεί σε διεθνείς και εγχώριες διοργανώσεις (πχ. BiennaleΑρχιτεκτονικής της Βενετίας 2006/ Biennaleτοπίου της Βαρκελώνης 1999, 2003/ ΣΑΝΑ 2003, 2006/ StTropez2007 / Biennale νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων 5η, 6η, 7η ). 

Επιστημονικά ενδιαφέροντα

Αρχιτεκτονική Σύνθεση   

e-mail

a.space.ia@gmail.com

Τηλέφωνο

6972874777

Μαθήματα στο τρέχον ακαδ. έτος

Αρχιτεκτονική Σύνθεση III-V Α: Ανακατασκευές του Εδάφους: Σχεδιάζοντας τον Δημόσιο Χώρο της πόλης.
Θεωρία του Τοπίου : Φύση, Ύπαιθρος , Πόλη
Φύση, Τοπίο και Αστικά Οικοσυστήματα