Η ερευνητική αυτή εργασία ξεκίνησε από μια επιτόπια παρατήρηση του τρόπου ζωής και εξέλιξης του λατομείου αδρανών υλικών του Δήμου Κάρλας. Μέσα από την παρατήρηση του λατομείου φανερώνεται μια οπτική ενός υπό-διαμόρφωση τοπίου που αρθρώνεται μέσα από τους κανόνες και τις σχέσεις αλληλεπίδρασης των χωρικών στοιχείων που το απαρτίζουν.
Ξεκινώ μια επιτόπια παρατήρηση στις ενεργές βαθμίδες του λατομείου με αφετηρία την ανώτερη. Η διαδικασία αυτή αρθρώνεται από μονάδες κίνησης των 100 βημάτων. Χρησιμοποιώντας ως μέτρο την ανθρώπινη κλίμακα επιχειρώ μια βιωματική μέτρηση των διαστάσεων του χώρου.
Κατά την περιήγηση μου στο χώρο η παρατήρηση των οπτικών παραμορφώσεων ανά 100 βήματα της κίνησής μου με οδήγησε στην σύνθεση ενός λεξιλογίου περιγραφής αυτών των παραμορφώσεων το οποίο καθιστά περισσότερο κατανοητή την ανάλυση των χωρικών στοιχείων και τις σχέσεις μεταξύ τους.
Στη συνέχεια γίνεται μια ανάλυση των χρονικών μεγεθών της εξέλιξης του λατομείου κατά τη διάρκεια της ζωής του-σύμφωνα με την επίσημη μελέτη εκμετάλλευσης- στην οποία τοποθετείται και πάλι το μέτρο της ανθρώπινης κλίμακας με χρονική διάσταση αυτή την φορά.
Τέλος γίνεται μια κριτική πάνω στη διαφορετική παρουσίαση της υπόστασης και της εικόνας του λατομικού τοπίου με βάση δυο διαφορετικά συστήματα μέτρησης. ( παραδοσιακά μέτρα, σύγχρονα μέτρα ). Επίσης γίνεται μια κριτική επάνω στη σχέση τ ης περιόδου λατόμησης τ ου συγκεκριμένου τοπίου με την μετά-λατομική περίοδο. Και κατά πόσο αυτή η σχέση επηρεάζει τις μεθόδους αποκατάστασης του λατομικού τοπίου μετά την εξάντλησή του.