Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English
ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΙΙ: Ιστορία Βυζαντινής Αρχιτεκτονικής
ΘΚ0616, ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ,
Υποχρεωτικό στο 2ο εξαμ., ECTS: 4

 

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Στόχος του μαθήματος είναι κατ' αρχάς η εξοικείωση με τη μορφή των πόλεων και των οικιών και με τους τύπους κοσμικών και ιερών κτιρίων που οι αρχιτέκτονες από τον 4ο μέχρι και τον 14ο αιώνα καλούνταν να σχεδιάσουν και να επιβλέψουν.

Η οικοδομική παράδοση του Βυζαντίου βρίσκεται στις ρίζες της λεγόμενης παραδοσιακής «λαϊκής» αρχιτεκτονικής. Τα οικοδομικά κατάλοιπα της βυζαντινής περιόδου, όπως και τα σωζόμενα δείγματα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, προστατεύονται ως μνημεία και αναστηλώνονται σύμφωνα με τις ισχύουσες συμβάσεις και τη διεθνή πρακτική με συγκεκριμένα υλικά, συμβατά με τα αρχικά υλικά δομής τους. Το μάθημα αποσκοπεί στη γνώση της εξέλιξης της αρχιτεκτονικής παραγωγής του Βυζαντίου, η οποία ενδεχομένως να ανοίξει δρόμους έρευνας και να αποτελέσει αφορμή για έμπνευση και δημιουργικότητα. 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Το μάθημα αποτελεί μια επισκόπηση της κοσμικής και της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας κατά την Ύστερη Αρχαιότητα (295-610) και του βασιλείου της Ρωμανίας, δηλ. του Βυζαντίου (610-1453), όπως σήμερα το ονομάζουμε. Ειδικότερα, μελετώνται τα υλικά δομής, η πολεοδομία και οικιστική, το επάγγελμα του αρχιτέκτονα, καθώς και η εξέλιξη της ναοδομίας στις κατά τόπους και εποχές εξέλιξή της.

Η μελέτη επιλεγμένων κτιρίων θα βοηθήσει στην κατανόηση των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν οι μηχανικοί του Βυζαντίου να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των παραγγελιοδοτών τους, ανάγκες που δεν απέχουν πολύ από τις σημερινές. Ωστόσο, ιδιαίτερος λόγος θα γίνει για τα υλικά δομής, τις τεχνικές κατασκευής και τις αισθητικές αξίες της κάθε εποχής, ώστε να γίνουν κατανοητές οι διαφορές με το σήμερα.
 

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Krautheimer, R. 1991. Παλαιοχριστιανική και βυζαντινή αρχιτεκτονική, Αθήνα (επανεκτύπωση)

Μπούρας, Χ. 2001. Ιστορία της αρχιτεκτονικής. Δεύτερος τόμος: Αρχιτεκτονική στο Βυζάντιο, το Ισλάμ και την Δυτική Ευρώπη κατά τον Μεσαίωνα, Αθήνα (3η έκδ.)

Μπούρας, Χ. 2001. Βυζαντινή και μεταβυζαντινή αρχιτεκτονική στην Ελλάδα, Αθήνα (επανεκτ.)

Τάντσης, Α. 2012. Η αρχιτεκτονική σύνθεση στο Βυζάντιο. Εισαγωγή, Θεσσαλονίκη