Ουτοπία Ευτοπία Δυστοπία
Αφού εξετάσουμε αυτές τις 3 έννοιες θα ασχοληθούμε με τη Δυστοπία
α. Δημιουργικότητα / φαντασία
β. Πως κατασκευάζονται νέες χωρικότητες
γ. Πως μεταφράζονται οι εννοιες σε εικόνες
Η Ουτοπία είναι ένας όρος που προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις "ou" (όχι) και "topos" (τόπος), που σημαίνει κυριολεκτικά "κανένα μέρος" ή "πουθενά". Επινοήθηκε για πρώτη φορά από τον σερ Τόμας Μορ το 1516 στο έργο του με τίτλο "Ουτοπία", όπου περιέγραφε ένα φανταστικό νησί με ένα τέλειο κοινωνικοπολιτικό και νομικό σύστημα. Από τότε η έννοια εξελίχθηκε για να αντιπροσωπεύει οποιαδήποτε ιδανική κοινωνία ή κοινότητα με ένα τέλειο σύστημα νόμων, πολιτικής και συνθηκών διαβίωσης, όπου οι κάτοικοι ζουν σε αρμονία, ειρήνη και ευτυχία.
Η Ευτοπία είναι ένας όρος που προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις "ευ" (καλό) και "τόπος" (χώρος), που σημαίνει "καλός τόπος" ή "ιδανικός τόπος". Συχνά, η έννοια της ευτοπίας συνδυάζεται ή συγχέεται με την ουτοπία, η οποία σημαίνει "πουθενά", αλλά και οι δύο όροι αναφέρονται σε έναν ιδανικό, φανταστικό τόπο όπου η κοινωνία ζει σε αρμονία και ευτυχία, με τέλεια κοινωνικοπολιτικά και νομικά συστήματα.
Η Δυστοπία είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια φανταστική κοινωνία ή κόσμο, ο οποίος είναι αντίθετος προς την ευτοπία. Ενώ η ευτοπία αναπαριστά έναν ιδανικό, αρμονικό και τέλειο κόσμο, η δυστοπία απεικονίζει μια κοινωνία στην οποία η ζωή είναι δύσκολη, άδικη, και συχνά καταπιεστική λόγω εξουσιαστικών ή αποτυχημένων κοινωνικοπολιτικών συστημάτων.
-
1984" του George Orwell: Ένα από τα πιο διάσημα δυστοπικά μυθιστορήματα, που περιγράφει μια κοινωνία υπό τον έλεγχο μιας ολοκληρωτικής κυβέρνησης, όπου η παρακολούθηση και η πλύση εγκεφάλου είναι καθημερινότητα.
-
"Ο Θεός των Μυγών" (Lord of the Flies) του William Golding: Αναφέρεται στην ιστορία μιας ομάδας αγοριών που εγκαταλείπονται σε ένα ακατοίκητο νησί και τελικά υποκύπτουν σε βαρβαρότητα, αναδεικνύοντας τις σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης φύσης.
-
"Brave New World" (Γενναίος Νέος Κόσμος) του Aldous Huxley: Εξερευνά μια φαινομενικά τέλεια κοινωνία που έχει επιτευχθεί μέσω της γενετικής μηχανικής και του μαζικού ελέγχου, αλλά στερείται βαθύτερων ανθρώπινων συναισθημάτων και αξιών.
-
"Fahrenheit 451" του Ray Bradbury: Καταπιάνεται με την ιστορία μιας κοινωνίας όπου τα βιβλία απαγορεύονται και οι πυροσβέστες έχουν σαν κύριο καθήκον τους να τα καίνε, προάγοντας έτσι μια κουλτούρα αναλφαβητισμού και επιφανειακής γνώσης.
-
"The Handmaid's Tale" (Η Ιστορία της Θεραπαινίδας) της Margaret Atwood: Παρουσιάζει μια μελλοντική, θεοκρατική κοινωνία όπου οι γυναίκες υποτάσσονται πλήρως και χρησιμοποιούνται ως γεννήτριες σε μια κόσμο που αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα γονιμότητας.
- more info https://www.willowisps.gr/main/-/13/9/2018