Η Διπλωματική Εργασία είναι το τελικό ολοκληρωμένο σχεδιαστικό θέμα των αρχιτεκτονικών σπουδών. Το θέμα της εμπίπτει στα γνωστικά αντικείμενα του Τμήματος και είναι ατομική ή ομαδική (μέχρι 3 άτομα) αλλά με απαιτούμενο αντίστοιχο φόρτο εργασίας και μετά από έγκριση της ΓΣ του Τμήματος.
Η διπλωματική εργασία πρέπει να αποδεικνύει τις γνώσεις ικανότητες και δεξιότητες που έχουν αποκτηθεί κατά την διάρκεια των σπουδών στα βασικά γνωστικά πεδία της αρχιτεκτονικής εκπαίδευσης. Οι φοιτητές δηλαδή πρέπει να μπορούν να διατυπώσουν ένα ερώτημα σε ένα θεωρητικό πλαίσιο, να θέσουν τις προδιαγραφές και το πρόγραμμα, να οργανώσουν μια σχεδιαστική πρόταση που να απαντάει στο ερώτημα που έχουν θέσει, να διερευνήσουν τις απαιτήσεις υλικότητας και να το εντάξουν σε ένα ορισμένο συγκείμενο, να διαχειριστούν διαφορετικές κλίμακες και τέλος να αποδείξουν ότι κατέχουν τα αναπαραστατικά εργαλεία της παρουσίασης. Το τελικό αποτέλεσμα έχει μια ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο στα πλαίσια της εκπαιδευτικής διαδικασίας αλλά και εκτός ακαδημαϊκού Ιδρύματος αφού αποτελεί το κύριο υλικό εξέτασης του ή της αποφοίτου για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από το ΤΕΕ.
Η Διπλωματική Εργασία αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Ιδρύματος. Το θέμα της δεν μπορεί να εντάσσεται σε προγράμματα και απαιτήσεις φορέων ή σε συμμετοχή σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς.
Οι διπλωματικές εργασίες παρουσιάζονται προφορικά και δημόσια κατά την διάρκεια των τριών εξεταστικών περιόδων κάθε ακαδημαϊκού έτους.
Oδηγίες για παραδοτέα διπλωματικής εργασίας (έκδοση 2022).
Κατεβάστε το πρότυπο της αφίσας Διπλωματικής Εργασίας.
Δείτε το αρχείο Διπλωματικών Εργασιών.
Πέραν του υλικού που θα αναρτήσουν κατά την διάρκεια της προφορικής παρουσίασης, οι φοιτητές υποχρεούνται να παραδώσουν και ψηφιακό υλικό για την ανάρτηση της διπλωματικής στον διαδικτυακό τόπο του Τμήματος αλλά και σε αυτόν της Κεντρικής Βιβλιοθήκης καθώς και το υλικό για την ετήσια έκθεση διπλωματικών εργασιών που οργανώνεται στον εκθεσιακό χώρο του Τμήματος.
Οι διπλωματικές εργασίες παρουσιάζονται προφορικά και δημόσια κατά την διάρκεια των τριών εξεταστικών περιόδων κάθε ακαδημαϊκού έτους. Οι περίοδοι παρουσίασης δημοσιεύονται στο ακαδημαϊκό ημερολόγιο στην αρχή κάθε ακαδημαϊκού έτους.
Η εξέταση των διπλωματικών εργασιών πραγματοποιείται απο δύο (2) επιτροπές για κάθε εξεταστική περίοδο, που απαρτίζονται από μέλη ΔΕΠ του ΤΑΜ. Οι επιτροπές είναι τετραμελείς με τα τρία μέλη υποχρεωτικά να προέρχονται από τη γνωστική περιοχή του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και με αποκλεισμό από αυτές του επιβλέποντος. Ο επιβλέπων ή η επιβλέπουσα έχει την δυνατότητα να παρευρίσκεται στην παρουσίαση και να συμμετέχει στην συζήτηση αν το επιθυμεί αλλά δεν βαθμολογεί. Ο καθορισμός των εξεταστικών επιτροπών πραγματοποιείται μετά από κλήρωση στη Συνέλευση του ΤΑΜ μια φορά ανά έτος. Καθήκον των επιτροπών είναι να εξετάζουν τις διπλωματικές εργασίες και με το πέρας της εξεταστικής περιόδου να παραδίδουν τους αντίστοιχους βαθμούς στην Γραμματεία του Τμήματος. Με την διαδικασία αυτή κάθε επιτροπή αξιολογεί 15-20 διπλωματικές εργασίες σε κάθε εξεταστική περίοδο και έχει την δυνατότητα να κρίνει, να συγκρίνει και να αξιολογήσει συνολικά το έργο των διπλωματικών.