ΔΙΑΜΟΝΗ - ΑΠΟΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΖΩΗ
Το αντικείμενο του εργαστηρίου είναι η εμπλοκή με και η διερεύνηση των απαιτήσεων ενός πολυπλόκου οργανογράμματος λειτουργιών και των συνοδών χωρικών-κοινωνικών σχέσεων που διεγείρουν και υποστηρίζουν. Η στοχαστική διερεύνηση, η διαλεύκανση και η σχεδιαστική επίλυση και τακτοποίησή τους. Η απόκτηση επαρκούς δεξιότητας στην διαπραγμάτευση των πολλαπλών και πλεγμένων ιδιοτήτων ενός χώρου συγκράτησης και διάθεσης πληροφοριών και περιεχομένων που αφορούν την σκέψη και τις πρακτικές για τον χώρο, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό, την συλλογική κατοίκηση (CoHousing), την οικονομία (Απο-ανάπτυξη, κάθετες καλλιέργειες) και την πολιτική οικολογία. Η αποσαφήνιση και η διαπραγμάτευση της συμπαγούς σχέσης με το εγγύς περιβάλλον, φυσικό και ανθρωπογενές, αλλά και με το ειδικό αστικό πεδίο. Η επίλυση, τέλος, και ο εξοπλισμός του τελειωμένου κτιρίου-θύλακα και ελκυστή σχέσεων, με την ποικιλία των αντικείμενων της εσωτερικής και εξωτερικής επίπλωσης και των ειδικών και γενικών εξοπλισμών του (ενεργειακή αυτονομία, μηδενικό οικολογικό αποτύπωμα).
Στην διάρκεια του εξαμήνου παρέχονται στους φοιτητές και τις φοιτήτριες στοιχεία και βασικές αρχές στοχαστικών-πολιτικών σχέσεων από τις ερευνητικές-επιστημονικές περιοχές της Πολιτικής Οικολογίας (Μηδενικό οικολογικό αποτύπωμα, Εξοικονόμηση ενέργειας, Ενεργειακή αυτονομία), της θεωρίας για την Απο-Ανάπτυξη (Κυκλική Οικονομία, Κύκλος τροφής, Απορρίμματα, Επανάχρηση), την θεωρία και τις πρακτικές της Συλλογικής Κατοίκησης (CoHousing) και την ήπια τεχνολογία των καθέτων καλλιεργειών. Ο σχεδιασμός του/των κτιρίου/κτιρίων εξελίσσεται σε ερευνητική διαδικασία αναζήτησης ιδεωδών πλήρων σχέσεων χώρων και πολιτικών εκφράσεων. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες εξοικειώνονται με τον τρόπο και τις μεθόδους μεταφοράς πολιτικών θεσμικών ζητημάτων στο λειτουργικό περιεχόμενο του προγράμματος του/των κτιριου-ων αλλά και με τις κρίσιμες τεχνικές αποφάσεις της ασφαλούς λειτουργίας σύνθετων κτιρίων. Η κριτική διαπραγμάτευση της ερευνητικής διαδικασίας οργανώνεται και παρακολουθείται με συζητήσεις, διαγράμματα, σκίτσα, προπλάσματα. Ολοκληρώνεται με τυπικό CADσχεδιασμό και προπλάσματα σε ενδεδειγμένες κλίμακες.
Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θα πρέπει να παραδώσουν ένα πλήρες σχεδιαστικό και θεωρητικό υπόβαθρο (διερευνητικά σχέδια χωρικών και λειτουργικών σχέσεων και μορφολογίας, όψεις, τομες, κατοψεις, 3Dδείγματα, αναλυτικό κείμενο περιγραφής της ιδέας και της μορφοποίησής της, προπλάσματα.) στο τέλος του εξαμήνου.
Θα ληφθούν υπόψιν η συμμετοχή και η επιτόπου εργασία στο εργαστήριο, η ευρηματικότητα των συνθετικών χειρισμών και των επιλογών, η σχεδιαστική επάρκεια, ο στοχαστικός εξτρεμισμός και η ευελιξία επί των αιτημάτων του κτιριολογικού.
11 κείμενα για την ΑΠΟΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΕΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ
ΤΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
http://fragilemag.gr/kallis-degrowth-vocabulary/
UmbertoEco, Το όνομα του ρόδου, 1986,
Sakamoto, T. and Ferré, A.2003, “Sendai Mediatheque”
Kubo, M and Prát, R. 2005, “Seattle Public Library”, ACTAR
GA Contemporary Architecture,2006: LIBRARY, EDITA Tokyo
Francesco Della Casa, 2010, The Rolex Learning Center
ΕΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ, 2013, Ιορδάνης Στυλίδης
Umberto Eco, Το όνομα του ρόδου, 1986, Ελληνικά Γράμματα
Sakamoto, T. and Ferré, A.(eds.) 2003, “Sendai Mediatheque”, ACTAR
Kubo, M and Prát, R. (eds), 2005, “Seattle Public Library”, ACTAR
GA Contemporary Architecture, 2006, Issue 03: LIBRARY, EDITA Tokyo
Francesco Della Casa, 2010, The Rolex Learning Center, ACTAR
ΕΝΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟ ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ, 2013, Ιορδάνης Στυλίδης
θυλακας, διαμονή, συλλογικότητα, απο-αναπτυξη