Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΘΕΜΑ
 
ΕΘ1000, ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ,
Υποχρεωτικό στο 9ο εξαμ., ECTS: 15

 

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Το Ερευνητικό Θέμα εκπονείται στο 9ο εξάμηνο και έχει ως αντικείμενο την αναλυτική διερεύνηση, τεκμηρίωση, συνθετική επεξεργασία και παρουσίαση ενός θέματος που ανήκει στην ευρύτερη θεματολογία του προγράμματος σπουδών και των Επιστημονικών Πεδίων του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Το Ερευνητικό Θέμα αποσκοπεί στην εξοικείωση φοιτητών/τριών με σύγχρονες ερευνητικές μεθόδους στο πεδίο της αρχιτεκτονικής. Στοχεύει στην ανάπτυξη των ερευνητικών δεξιοτήτων και των δυνατοτήτων σύνταξης μεγάλης έκτασης κειμένων που καλύπτουν τις απαιτήσεις επιστημονικών/ακαδημαϊκών εργασιών.

Το Ερευνητικό Θέμα εκπονείται ατομικά ή ομαδικά (μέχρι δύο άτομα) και με καθοδήγηση από ένα μέλος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) ή Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) του Τμήματος, με συναφές γνωστικό αντικείμενο και ερευνητικά ενδιαφέροντα. Σε περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο από τις ιδιαίτερες απαιτήσεις της έρευνας μπορούν δύο μέλη ΔΕΠ ή ένα μέλος ΔΕΠ και ένα ΕΔΙΠ να επιβλέψουν την εργασία, ακόμα και να ζητηθεί και η συνεισφορά εξωτερικής/ού σύμβουλου.

Περισσότερα για την περιγραφή του Ερευνητικού Θέματος δείτε στον Κανονισμό Σπουδών ΤΑΜ ΠΘ.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Τα στάδια για την έναρξη, εκπόνηση μέχρι και την παρουσίαση/παράδοση του Ερευνητικού Θέματος είναι, σε συντομία, τα εξής:

1) ΕΝΑΡΞΗ
Η έναρξη του Ερευνητικού Θέματος γίνεται μετά από σχετική ανακοίνωση και την υποβολή του θέματος προς τη Γραμματεία. Η Γραμματεία δεν δέχεται δηλώσεις Ερευνητικών Θεμάτων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή δια χειρός αλλά με ηλεκτρονικό τρόπο. Δείτε τις αναλυτικές οδηγίες.

2) ΕΚΠΟΝΗΣΗ
Η εκπόνηση του Ερευνητικού Θέματος είναι μια διαδικασία που αναπτύσσεται σε στενή συνεργασία με την/τον επιβλέπουσα/οντα με την καθοδήγηση της/του οποίας/ου αντιμετωπίζονται οι ιδιαίτερες απαιτήσεις και οι προκλήσεις της εκάστοτε έρευνας που μπορούν να διαφέρουν σημαντικά από το ένα στο άλλο θέμα.

Τελικό ζητούμενο του Ερευνητικού Θέματος είναι η συγκρότηση ενός εκτεταμένου κειμένου της τάξης των 10.000 λέξεων (χωρίς να περιλαμβάνονται υποσημειώσεις, λεζάντες, βιβλιογραφία) που καλύπτει και τις απαιτήσεις επιστημονικών/ακαδημαϊκών εργασιών, δηλαδή ανταποκρίνεται σε ζητήματα δεοντολογίας (λογοκλοπή, πνευματικά δικαιώματα κλπ.) ενώ κάνει ορθή και συνεπή χρήση ενός από τα διαδομένα συστήματα βιβλιογραφικών αναφορών.

3) ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Μετά από σχετική ανακοίνωση, κατόπιν συνεννόησης με την/τον επιβλέπουσα/οντα, φοιτήτριες/τες ενημερώνουν την Γραμματεία με ηλεκτρονικό μήνυμα (email) την πρόθεση τους να ενταχθούν στο υπό διαμόρφωση πρόγραμμα παρουσιάσεων Ερευνητικών Θεμάτων.

Η Γραμματεία καταρτίζει πρόγραμμα παρουσιάσεων που περιλαμβάνει και τα ονόματα της τριμελούς επιτροπής που έχει προκύψει με εισηγήσεις των επιβλεπόντων.

Η παρουσίαση του Ερευνητικού Θέματος μπορεί να προχωρήσει εάν έχουν εκπληρωθεί οι πιο κάτω προϋποθέσεις:

  1. Έλεγχος κειμένου για αποφυγή λογοκλοπής μέσω εργαλείου Turnitin
  2. Έγκαιρη αποστολή ψηφιακών τευχών σε κριτική επιτροπή

4) ΠΑΡΑΔΟΣΗ – ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΒΑΘΜΟΥ
Η καταχώρηση του βαθμού στα μέλη της ομάδας γίνεται αποκλειστικά με την έγκαιρη κατάθεση όλων των παραδοτέων μέχρι την ημέρα της παρουσίασης του Ερευνητικού Θέματος.

>>> Διαβάστε αναλυτικά τις οδηγίες για τα στάδια έναρξης, εκπόνησης, παρουσίασης/παράδοσης των Ερευνητικών Θεμάτων (έκδοση Μάϊος 2024).

>>> Δείτε το αρχείο Ερευνητικών Θεμάτων.