Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English
ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΙΙ: Από την Αρχαία Ρώμη ως την Αναγέννηση
ΘΚ0616, ΘΕΩΡΙΑ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΗ,
Υποχρεωτικό στο 2ο εξαμ., ECTS: 4

 

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Η γνώση της αρχιτεκτονικής παρελθόντων πολιτισμών και περιόδων δεν αποτελεί υπόβαθρο μόνο για όσους/ες προσανατολίζονται μελλοντικά στην έρευνα ή σε τομείς που άπτονται της προστασίας και διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά είναι ουσιώδες μέρος της πολύπλευρης παιδείας των αρχιτεκτόνων. Η επισκόπηση της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής συνεχίζεται χρονολογικά από εκεί που κατέληξε στο προηγούμενο αντίστοιχο μάθημα του 1ου χειμερινού εξαμήνου: Με αφετηρία τον ρωμαϊκό κόσμο παρουσιάζονται έργα αρχιτεκτονικής –τόσο σε επίπεδο κτηρίων, όσο και συγκροτημάτων ή αστικών διαμορφώσεων– σε ένα χρονολογικό εύρος που καλύπτει την ανάδυση και παγίωση του Χριστιανισμού με την παράλληλη κατάρρευση του αρχαίου κόσμου, την Παλαιοχριστιανική περίοδο, το Βυζάντιο, τον Μεσαίωνα στη Δύση και την Αναγέννηση. Τα αρχιτεκτονήματα και ο δομημένος χώρος αναλύονται στο ευρύτερο ιστορικό-κοινωνικό-πολιτιστικό τους πλαίσιο και σε συνάρτηση με τις εξελίξεις της τέχνης, ιδίως όταν τα έργα της αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του συνόλου της αρχιτεκτονικής σύνθεσης.

Στόχοι του μαθήματος είναι:

1) Η εξοικείωση των φοιτητών/τριών με έργα-ορόσημα της αρχιτεκτονικής των εξεταζόμενων περιόδων και του ιστορικού-κοινωνικού-πολιτιστικού πλαισίου τους.

2) Η εποπτεία της εξελικτικής πορείας συγκεκριμένων αρχιτεκτονικών τύπων (π.χ. ο χριστιανικός ναός) σε συνάρτηση με παραμέτρους όπως κοσμολογικές αντιλήψεις ή κατακτήσεις της οικοδομικής τεχνολογίας.

3) Η καλλιέργεια της αντίληψης του χώρου και της ανατομικής-κατασκευαστικής λογικής των κτηρίων.

4) Εισαγωγή και εξοικείωση των φοιτητών/τριών με την επιστημονική μεθοδολογία της έρευνας της ιστορίας και θεωρίας αρχιτεκτονικής, τα θεωρητικά εργαλεία και τις πρακτικές προσέγγισης.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Το μάθημα καλύπτει τις παρακάτω χρονολογικές περιόδους:

- Ρωμαϊκή εποχή

-Πρωτοχριστιανικοί χρόνοι

-Βυζάντιο

-Δυτικός μεσαίωνας

-Αναγέννηση

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Ο βαθμός επιτυχίας στο μάθημα υπολογίζεται από την επίδοση των φοιτητών/τριών σε γραπτές εξετάσεις στο τέλος του εξαμήνου. Οι γραπτές εξετάσεις προβλέπεται να συνδυάζουν σχεδιαστικά ερωτήματα και ερωτήσεις κρίσεως. Σε συνεννόηση με το φοιτητικό σώμα θα δοθεί η επιλογή οι εξετάσεις να γίνουν με ή χωρίς βοηθήματα (συγγράμματα/σημειώσεις), με αντίστοιχη προσαρμογή της πολυπλοκότητας και του βαθμύ δυσκολίας των θεμάτων που θα δοθούν. Η τακτική παρακολούθηση των παραδόσεων του μαθήματος, η ενεργός συμμετοχή με ερωτήσεις και η τήρηση σημειώσεων είναι ουσιώδη για την επιτυχή ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

1) Kύριο σύγγραμμα με δωρεάν διανομή:

Χιού Χόνορ/ Τζόν Φλέμινγκ, Ιστορία της Τέχνης, Υποδομή , 2001.

2) Βοηθητικό σύγγραμμα:  

Robert Furneau-Jordan, Iστορία της Αρχιτεκτονικής, Υποδομή, 1981.

Για την κάθε θεματική ενότητα θα δίνεται βιβλιογραφία για περαιτέρω μελέτη στη βιβλιοθήκη. Σε τακτική βάση θα αναρτάται βοηθητικό υλικό στη σελίδα του E-Class.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

H. Von Hesberg,Ρωμαϊκή αρχιτεκτονική, University Studio Press, 2009

E. Gombrich, Το χρονικό της Τέχνης, ΜΙΕΤ 1994

C. Mango,Byzantine Architecture, Electa/Rizzoli, 1985

Χ. Μπούρας, Μαθήματα Ιστορίας Αρχιτεκτονικής (1ος τόμος), Συμμετρία, 1999

Χ. Μπούρας, Μαθήματα Ιστορίας Αρχιτεκτονικής (2ος τόμος), Μέλισσα, 2001

R. Ousterhout, Master Builders of Byzantium, University of Pennsylvania Museum of Archaeology and Anthropology, 2008

D. Watkin, Ιστορία της δυτικής αρχιτεκτονικής, ΜΙΕΤ, 2005