Το μάθημα εισαγάγει τους φοιτητές στην κατανόηση των λόγων των παραμέτρων και των συμβολισμών των ιερών χώρων και δομών. Θα διερευνήσουν κριτικά θεωρίες σχετικά με τους ιερούς χώρους. Θα έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν ανεξάρτητες σχεδιαστικές δεξιότητες μέσα από τον σχεδιασμό σύγχρονου ιερού χώρου.
Το ιερό και το κρυπτό, στη καθημερινή ζωή, εκδηλώνεται σχεδόν αποκλειστικά με απαγορεύσεις. Προσδιορίζεται ως το απαγορευμένο, το περίκλειστο, το χωριστό. Τίθεται εκτός κοινής χρήσεως.
Οι Ιεροί χώροι δημιουργούν δικές τους πατρίδες, σύμβολα, νόμους, μικρές ξενιτείες από το δημόσιο βλέμμα. Διαστέλλουν και διαφοροποιούν την τρέχουσα και κοινά αποδεκτή έννοια του χρόνου, του τόπου, της ηθικής. Αδιαφορούν για την κοινωνική και αποδεκτή κανονικότητα του σημερινού. Ιερόείναι η παραβατικότητα του καθημερινού
Φιλοξενούν ανθρώπους, καημούς, περισσεύματα, παραβατικότητες, αυτά που δεν αντέχει η κανονικότητα.
Αυτοί οι χώροι ερμηνεύονται, κατανοούνται και ισχύουν μόνο για αυτούς που κατέχουν τους κώδικές τους. Αποκαλύπτονται σε εκείνους που τους γυρεύουν.
Ο σημερινός ένθεος ή τις περισσότερες φορές εκκοσμικευμένος άνθρωπος εξακολουθεί να είναι ον τελετουργικό. Διατηρεί ακόμη τα σημάδια της συμπεριφοράς του ένθεου προγόνου του, μέσα από γιορτές, εγκαίνια, επετείους, τελετές, ξεχνώντας, αλλοιώνοντας αλλάζοντας ή διαγράφοντας την αρχική τους σημασία και έννοια. Θα λέγαμε μάλιστα ότι ο σημερινός άνθρωπος είναι γεμάτος από κρυπτοθρησκευτικές τελετές και σύγχρονες μυθολογίες. Κατά την διάρκεια του μαθήματος, παράλληλα και ταυτόχρονα με τις διαλέξεις, σχετικά με την ανθρωπολογία του ιερού μέσα από ιστορικά και σύγχρονα παραδείγματα, τα κείμενα και τις συζητήσεις μας, σχεδιάζουμε ένα σύγχρονο ιερό χώρο.
Γέννηση των θεοτήτων γέννηση γεωργίας. JacquesCauvin. Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης, 1997.
Το Ιερό και το Βέβηλο. MirceaEliade. Εκδόσεις Αρσενίδη, 2002.
Μελέτες για το Ιερό, Φώτης Τερζάκης. Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, 1997.
Διερχόμενοι του Ναού, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Εκδόσεις Δόμος, 2009.
Η παρακμή του Αστικού Πολιτισμού. Παναγιώτης Κονδύλης, Εκδόσεις Θεμέλιο, 2007.
Κείμενα: Το χαμένο κέντρο, Ζήσιμος Λορεντζάτος. Τα σύμβολα της κοινωνίας AndreLeroi-Gouran. Το έργο και η ομιλία του Ανθρώπου, Εκδόσεις ΜΙΕΤ, 2000