Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΙV-VI Γ: Δομές κλειστής συλλογικής συμβίωσης.
ΑΣ1503, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ,
Αρχ. Σύνθεση Υποχρεωτική με επιλογή στο εξαμ. 6, 8, ECTS: 12

 

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Στόχος του μαθήματος είναι η μελέτη και ο σχεδιασμός,  κτιριακών εγκαταστάσεων κλειστής συμβίωσης.

Διαφορετικοί λόγοι και αιτίες δημιουργούν την ανάγκη ύπαρξης τέτοιων οικιστικών δομών. Λόγοι κοινωνικοί: ορφανοτροφεία, γηροκομεία, λόγοι πολιτικοί: φυλακές, λόγοι θρησκευτικοί, μοναστήρια κλπ.

Η κοινωνική ζωή από την αρχαιότητα δημιούργησε τέτοιους χώρους.

Σκοπός των δομών είναι να προσφέρουν ή να αποκαθιστούν, μόνιμα ή προσωρινά, κάποιου είδους κανονικότητα. Ο εγκλεισμός σε τέτοιες δομές μπορεί να είναι εκούσιος ή ακούσιος.

Στην αρχή του εξαμήνου θα μελετήσουμε τέτοιες δομές . Η μελέτη θα αποσκοπεί στη συγκρότηση προγράμματος και εν συνεχεία στη διατύπωση σχεδιαστικής πρότασης.

Η προσεκτική αναγνώριση αυτών των περιβαλλόντων, η κατανόηση των ειδικών συνθηκών που ισχύουν μόνο εκεί, καθώς και η επιλογή του τόπου της πρότασης είναι σημαντικοί και θα γίνουν από κοινού με τον διδάσκοντα.   

Σκοπός της πρότασης θα είναι να διερευνήσει τις δυνατότητες ενός σύγχρονου περιβάλλοντος που θα φιλοξενεί και θα ενεργοποιεί μια ειδική ομαδική ζωή.

Το μάθημα είναι εργαστηριακό και η παρακολούθηση υποχρεωτική.