Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΙΙΙ-V Η: Ανακατασκευές του εδάφους.
ΑΣ1409, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ, ΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΓΕΝΙΚΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ
Αρχ. Σύνθεση Υποχρεωτική με επιλογή στο εξαμ. 5, 7, ECTS: 12
Γνωστικά Πεδία (Οδηγία 2005/36/ΕΚ): Αρχιτεκτονική Σύνθεση/Δημιουργία, Ιστορία και Θεωρία, Ένταξη στο Δομημένο Περιβάλλον, Κοινωνική Διάσταση του Σχεδιασμού.
Γενικές ικανότητες (βάσει παραρτήματος διπλώματος): Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις, Λήψη αποφάσεων, Ομαδική εργασία, Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον, Παράγωγή νέων ερευνητικών ιδεών, Σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην πολυπολιτισμικότητα, Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής, Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης.
Μουσείο του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη

 


 

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

[Γνώση, Κατανόηση, Σύνθεση, Αξιολόγηση]

Το εργαστήριο επικεντρώνεται στην ανάπλαση αστικών χώρων που είναι σε εκκρεμότητα, χώρων διφορούμενων και μεταιχμιακών. Σε τέτοιους χώρους, ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός καλείται να ανασύρει τις ενυπάρχουσες εντάσεις, τα ίχνη και τις διασυνδέσεις ενός τόπου και να τις μεταβολίσει σε μια νέα συγκρότηση, στη μορφή ενός νέου τοπίου πρωτόγνωρου και ταυτόχρονα οικείου.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Πεδίο της ανακατασκευής είναι τμήμα της έκτασης του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Θεσσαλονίκης όπου προβλέπεται να δημιουργηθεί το «Μουσείο του Ολοκαυτώματος».  Ο σχεδιασμός αυτού του μουσείου ξεφεύγει από τις καθιερωμένες απαιτήσεις αρχιτεκτονικού εντυπωσιασμού και από τις προδιαγραφές ανάδειξης εκθεμάτων. Έχει κάτι πολύ πιο βαρύ να μεταδώσει. Το αρχιτεκτόνημα αναπόφευκτα θα αναμετρηθεί με το τραγικό γεγονός της ανθρώπινης απώλειας αλλά και με το ασύλληπτο μέγεθος της μεθοδικά οργανωμένης εξολόθρευσης εκατομμυρίων Εβραίων από το ναζιστικό καθεστώς.

Το Μουσείο του Ολοκαυτώματος δεν στεγάζει απλώς ιστορικά τεκμήρια, ούτε σηματοδοτεί μόνο το σημείο αναχώρησης 50.000 Θεσσαλονικέων Εβραίων προς την εξόντωση. Η αρχιτεκτονική του υπόσταση και η διαχείριση της σχέσης του με το έδαφος πρέπει να λειτουργήσουν προς μια κατανυκτική ανάκληση της οδύνης όσων χάθηκαν κι όσων σώθηκαν.  Η δημιουργία πρέπει να μιλήσει για την καταστροφή.

Το πρόγραμμα του μουσείου(~3000 τμ) περιλαμβάνει αίθουσες τεκμηρίων και κειμηλίων, χώρους οπτικοακουστικών αφηγήσεων, αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, αμφιθέατρο κλπ.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Κριτήρια της αξιολόγησης είναι η πληρότητα, ευαισθησία και παραστατική δύναμη των σχεδιαστικών προτάσεων που θα εκπονηθούν στη διάρκεια του μαθήματος. Η εστίαση στη μικρή κλίμακα θα απαιτήσει ιδιαίτερη προσοχή στην επεξεργασία και υποβλητική απόδοση της υλικότητας των παρεμβάσεων.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Η KΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Το Ολοκαύτωμα στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Ιστορία των Εβραίων στη Θεσσαλονίκη

Ρίκα Μπενβενίστε : Το ολοκαύτωμα της Θεσσαλονίκης