Στόχος του μαθήματος είναι η εισαγωγή, διαχείριση, ανάλυση και απόδοση πληροφορίας χωρικών δεδομένων και των συσχετισμένων ιδιοτήτων τους σε περιβάλλον Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών προκειμένου να επιλυθούν προβλήματα σχεδιασμού και διαχείρισης, τόσο του δομημένου περιβάλλοντος του αστικού ιστού, όσο και των ανθρωπογενών επεμβάσεων στο φυσικό περιβάλλον μικρής ή μεγάλης κλίμακας.
Το μάθημα αποτελείται από μία σειρά διαλέξεων οι οποίες περιλαμβάνουν τις βασικές αρχές λειτουργίας των Γ.Σ.Π., τους τύπους δεδομένων, τον τρόπο εισαγωγής και τις μεθόδους απεικόνισης και επεξεργασίας τους στο περιβάλλον του αντίστοιχου λογισμικού.
Αναπτύσσονται προβληματισμοί σχεδιασμού και διαχείρισης χωρικής πληροφορίας μέσα από την παρουσίαση και ανάπτυξη εφαρμογών στην Αρχιτεκτονική.
Οι μαθητές επιλέγουν την εκπόνηση εργασίας που θα περιλαμβάνει τη συλλογή των δεδομένων μέσα από αξιολόγηση του υφιστάμενου υλικού, την επιλογή του κατάλληλου και οργάνωσή του, την κωδικοποίηση και εισαγωγή δεδομένων, με υλοποίηση των σημείων, γραμμών και πολυγώνων, την αποθήκευση και διαχείριση, ανάκτηση, επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων, με στόχο την απεικόνιση τους και στη συνέχεια την εύρεση λύσεων-απαντήσεων σε προβληματισμούς.
Κουτσόπουλος Κ., Ανδρουλακάκης Ν. (2011). Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών με το ArcGIS 10, Αθήνα, ΕκδόσειςΠαπασωτηρίου.
Ζήσου Αντ. (2007). Εισαγωγή στα Συστήματα Γεωγραφικών Πληροφοριών ArcGIS/ArcView, Αθήνα, Εκδόσεις Σταμούλη.
Τσουχλαράκη Αν., Αχιλλέως Γ. (2015). Μαθαίνοντας τα GIS στην πράξη, Θεσσαλονίκη, Εκδόσεις Μούργκος Ιωάννης.