Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English
ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΙΙΙ: ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
ΠΧ0103, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ, ΑΣΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ,
Υποχρεωτικό στο 7ο εξαμ., ECTS: 4

 

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Στόχο του μαθήματος αποτελεί η εισαγωγή, και εξοικείωση των φοιτητών με θεωρητικά, μεθοδολογικά και τεχνικά ζητήματα του πολεοδομικού και αστικού σχεδιασμού. Ειδικότερα στοχεύει στην εξοικείωσή τους με:

  • ζητήματα ανάλυσης και ερμηνείας του σχηματισμού συγκεκριμένων χωρικών δομών, από τις περισσότερο σύνθετες δομές όπως είναι ένας οικισμός ή μια πόλη, μέχρι απλούστερες όπως είναι ένας δρόμος ή ένα οικοδομικό τετράγωνο καθώς και στην διερεύνηση της συμμετοχής των επιμέρους αυτών δομών στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας ενός τόπου. Στην κατανόηση, τέλος, των σχέσεων της μορφής των χωρικών δομών με την λειτουργία τους, αλλά και με γενικότερες ή ειδικότερες κοινωνικές, πολιτισμικές, οικονομικές και γεωφυσικές παραμέτρους,
  • την διαδικασία της οργάνωσης και της παραγωγής του δομημένου χώρου, είτε αυτός αναφέρεται στο επίπεδο ενός οικισμού ή μιας πόλης, είτε σε επιμέρους περιοχές και τμήματα τους.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην κατανόηση από τους φοιτητές της χρήσης των πολεοδομικών παραμέτρων, εργαλείων και μεγεθών, και των επιπτώσεων της εφαρμογής τους στο τρισδιάστατο χωρικό επίπεδο. Δηλαδή στην μετατροπή των δισδιάστατων και αριθμητικών απεικονίσεων σε τρισδιάστατες χωρικές σχέσεις.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Το μάθημα διερευνά τη διαδικασία και τους τρόπους παραγωγής του δομημένου χώρου με αναφορά στη διεθνή και ελληνική εμπειρία. Διαρθρώνεται σε δύο επίπεδα:

  • Σε ένα θεωρητικό τρίωρων συνήθως διαλέξεων, και σε
  • Εργαστήριο – studio, με δύο ασκήσεις.

Το θεωρητικό μέρος επίσης διαρθρώνεται σε δύο ενότητες. Στη πρώτη εξετάζονται γενικότερα ζητήματα ενός δομημένου xώρου όπως:

  1. Χώρος και τόπος, ο χώρος και ο χρόνος, η φυσιογνωμία ενός τόπου.
  2. Ο δομημένος χώρος ως σύνθεση του κενού και του πλήρους. Η πρόσληψη του δομημένου τόπου μέσω του κενού, το κενό και το όριο του.
  3. Ο αστικός ιστός: η διαδικασία παραγωγής του και συστήματα ιστού. Τα συστατικά στοιχεία του αστικού ιστού (δρόμος, πλατεία, πάρκο, οικοδομικό τετράγωνο, κτίσμα).
  4. Ιδιωτικός και δημόσιος χώρος, η έννοια της μεταβατικής ζώνης.
  5. Οι δημόσιοι αδόμητοι χώροι: Η κίνηση και η στάση, η πόλη και η «φύση».

Η δεύτερη θεματική ενότητα διαπραγματεύεται αμιγώς πολεοδομικά ζητήματα, έννοιες, εργαλεία και παραμέτρους. Δηλαδή θεωρητικά, μεθοδολογικά και τεχνικά θέματα του πολεοδομικού σχεδιασμού και προγραμματισμού τα οποία συσχετίζονται με τα θέματα της προηγούμενης ενότητας. Στα πλαίσια του μαθήματος εκπονούνται δύο ασκήσεις που ακολουθούν τις δύο θεματικές ενότητες των διαλέξεων. Η πρώτη είναι μια σύντομη άσκηση - εισαγωγή στις πολεοδομικές έννοιες παραμέτρους και εργαλεία, ενώ η δεύτερη είναι μια άσκηση αστικής σύνθεσης.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2009-10, οι φοιτητές θα επιλέξουν ένα διδακτικό βιβλίο από τα παρακάτω προτεινόμενα:

  1. Αραβαντινός Αθ., Πολεοδομικός Σχεδιασμός: για μια βιώσιμη ανάπτυξη του αστικού χώρου, εκδ. Συμμετρία, Αθήνα, 1999.
  2. Γοσπονδίνη Άσπα, Μπεριάτος Ηλίας (επιμ.), Τα νέα αστικά τοπία και η ελληνική πόλη, εκδ. Κριτική, Αθήνα, 2006.   

Το ακαδημαϊκό έτος 2008-9, εκτός των παραπάνω βοηθημάτων δόθηκε επιπλέον και το: Λέφας Παύλος, Αρχιτεκτονική και κατοίκηση, Πλέθρον, 2008.