Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΕΧΝΗ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ
ΟΑ0403, ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ,
Επιλογής στο εξαμ. 5, 7, 9, ECTS: 3

 

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Το μάθημα Φωτογραφία: Τέχνη και Θεωρία, αποσκοπεί στο να εισάγει τους φοιτητές στον κόσμο της φωτογραφικής εικόνας και στην διδασκαλία του λεξιλογίου του. Ο σύγχρονος θεατής αντιλαμβάνεται τον κόσμο, όλο και περισσότερο μέσω της διαρκώς αυξανόμενης επιρροής αλλά και δύναμης της εικόνας. Αποτελεί, λοιπόν, σημαντική γνώση η κατανόηση και ο χειρισμός του εν λόγω εργαλείου αντίληψης, πληροφορίας, έκφρασης και εν δυνάμει ερμηνείας του περιβάλλοντος χώρου.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Στο πλαίσιο του μαθήματος γίνεται μια θεωρητική, ιστορική και πρακτική εισαγωγή τόσο στην αρχιτεκτονική όσο και στην καλλιτεχνική φωτογραφία. Οι φοιτητές καλούνται να προσεγγίσουν και τα δύο είδη εικόνας, το ένα διαμέσου του άλλου. Μετά από μια εισαγωγική διάλεξη και μια πρώτη μικρής έκτασης άσκηση, οι φοιτητές εκπονούν δύο μεγαλύτερες που ολοκληρώνονται σε ίσες χρονικές περιόδους κατά τη διάρκεια του εξαμήνου. Στο πλαίσιο της πρώτης, δίδονται στους φοιτητές βασικές οδηγίες ζητώντας τους να επιλέξουν ένα κτίριο της πόλης το οποίο, αρχικά, θα φωτογραφήσουν απολύτως αρχιτεκτονικά, με τις συμβάσεις που συνεπάγονται πχ. καθετότητα, σωστός ηλιασμός, πλήρης όψη, μετωπική αντιμετώπιση, στοιχειώδης αφαίρεση κτλ. Στη συνέχεια, αρχίζουν σταδιακά να πλησιάζουν το κτίριο και βαθμιαία να το χρησιμοποιούν ως «άλλοθι» για την άρθρωση ενός διαφορετικού λεξιλογίου. Σκοπός της άσκησης είναι η μετατροπή του κτίσματος σε εργαλείο έκφρασης, κάποιες φορές και κατά περίπτωση μέσω της συνθετικής αφαίρεσης και άλλες μέσω της προβολής σημείων ή ποιοτήτων του χώρου που το μεταμορφώνουν σε κάτι αυτόνομο και σαφώς διαφορετικό. Η επιλογή, ο αριθμός και το περιεχόμενο των εικόνων, αλλά και η υποστήριξή τους αποτελεί απόφαση και ευθύνη του κάθε δημιουργού. Με «όχημα» το κτισμένο περιβάλλον και μέσω της εικόνας του, οι φοιτητές εισάγονται στην λογική της αφήγησης μέσω μιας συγκροτημένης φωτογραφικής ενότητας. Στο πλαίσιο της δεύτερης άσκησης, που έχει ελεύθερο θέμα, ο κάθε φοιτητής καλείται να φέρει τις δικές της/του προτιμήσεις, προβληματισμούς και «εμμονές» στην διαμόρφωση μιας αυτόνομης φωτογραφικής ενότητας.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Προτείνονται τα κάτωθι τρία βιβλία, εκ των οποίων οι φοιτητές καλούνται να επιλέξουν ένα:

    1. Ασδραχάς, Σ., Μόσχοβη, Αλ., Τσίργιαλου, Αλ, Η Ελλάδα μέσα από την Φωτογραφία, Εκδόσεις Μέλισσα, Αθήνα 2007.
    2. Ιωαννίδης, Κ., Σύγχρονη Ελληνική Φωτογραφία: ένας αιώνας σε τριάντα χρόνια, Εκδόσεις Futura, Αθήνα 2008
    3. Wells, L., Εισαγωγή στη Φωτογραφία, Πλέθρον εικαστικά, 2007.

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ

φωτογραφία