Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English
ΔΟΜΗΣΙΜΑ ΥΛΙΚΑ - ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ I
ΤΕ0101, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ,
Υποχρεωτικό στο 3ο εξαμ., ECTS: 4
Γνωστικά Πεδία (Οδηγία 2005/36/ΕΚ): , Ένταξη στο Δομημένο Περιβάλλον, Κοινωνική Διάσταση του Σχεδιασμού, Οργάνωση Προμελέτης, Στατική Κατασκευών, Εσωτερικό Περιβάλλον, Οικοδομική Τεχνολογία, Κανονισμοί-Νομοθεσία.
Γενικές ικανότητες (βάσει παραρτήματος διπλώματος): Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών, Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις, Λήψη αποφάσεων, Ομαδική εργασία, Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον, Σχεδιασμός και διαχείριση έργων, Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον, Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης.

 

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

[Γνώση, Κατανόηση, Εφαρμογή, Ανάλυση, Σύνθεση, Αξιολόγηση]

Με την ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές και φοιτήτριες θα έχουν την δυνατότητα να:

Εμβαθύνουν στην σχέση σχεδιασμού και υλοποίησης των κατασκευών

Κατανοήσουν την βασική οικοδομική ορολογία, και να εξοικειωθούν σε δυναμικά ψηφιακά περιβάλλοντα έντασης γνώσης

Ανταποκριθούν σε συνεργατικές πρακτικές και δια τομεακές προσεγγίσεις για την επίλυση πολύπλοκών ζητημάτων σχεδιασμού και κατασκευής

Προσεγγίσουν γνώσεις οικοδομικών υλικών, δομικών στοιχείων και συστημάτων, κατασκευαστικών μεθόδων και εργαλείων

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Το μάθημα Οικοδομική – Δομήσιμα Υλικά Ι βρίσκεται στο γνωσιακό πυρήνα της σχέσης σχεδιασμού και τεχνολογίας. Αποτελείται από τρεις, σε υπέρθεση, ενότητες ως εξής:

«Χωρική Εμπειρία Κατασκευής», με έμφαση στα φυσικά μοντέλα προσομοίωσης, το εργοτάξιο και την αυτοματοποίηση στην κατασκευή

«Συστηματικά, μορφοποιημένα, σχετιζόμενα Δεδομένα Αρχιτεκτονικής», με έμφαση στη βασική οικοδομική ορολογία, στην τεκμηρίωση της οικοδομικής πληροφορίας, στις κτιριολογικές και κτιριοδομικές απαιτήσεις και στη σύνταξη και τις προδιαγραφές σχεδίων

«Στοιχεία Αρχιτεκτονικής», με έμφαση στην κατανόηση των επιμέρους δομικών στοιχείων και συστημάτων που απαρτίζουν ένα κτήριο, των βασικών απαιτήσεων για τον τρόπο κατασκευής, σύνδεσης, λειτουργίας και συντήρησης του.

Οι εργασίες του μαθήματος εξετάζουν, ως μελέτη περίπτωσης,  κτίριο μικρής κατασκευαστικής κλίμακας, με έμφαση στο δομικό σύστημα, τη μόρφωση του φέροντος οργανισμού και τον σχεδιασμό του κελύφους. Περιορίζονται σε συμβατικό σύστημα φέροντος οργανισμού από οπλισμένο σκυρόδεμα, και σε δομικά συστήματα εξωτερικού περιβλήματος (κελύφους) από κοινά δομικά υλικά.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Η αξιολόγηση γίνεται από τις σπονδυλωτές εργασίες που θα παραδοθούν από τις ολιγομελής ομάδες εργασίας των φοιτητών/τριών.

 

Οι φοιτήτριες(ες) καλούνται, σε ολιγομελής ομάδες, να ολοκληρώσουν σταδιακά εργασίες που περιλαμβάνουν:

Βιβλιογραφική έρευνα

Έρευνα μελετών περίπτωσης

Σχεδιασμό συγκεκριμένου θέματος (προσχέδια, σχέδια παραγωγής, σχέδια παρουσίασης)

Κατασκευή πρωτότυπων/μακετών

Εργασίες πεδίου

Στη συνέχεια οργανώνουν ομαδικά ημερίδα προφορικής και δημόσιας παρουσίασης των εργασιών τους. Παραδίδεται ένα τεύχος με κείμενα, σχέδια, εικόνες και πίνακες.

Η αξιολόγηση των φοιτητών (τριων) προκύπτει από την αξιολόγηση της γενικής δραστηριότητας, της συμμετοχής στο μάθημα και της ποιότητας εργασίας.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Σημειώσεις Οικοδομικής: Κ. Αδαμάκης

Θέματα Οικοδομικής Ε.Μ.Π: Μ. Καλογέρας, Χ. Κιρπότιν, Γ. Μακρής, Ι. Παπαϊωάννου, Σ. Ραυτόπουλος, Μ. Τζιτζάς, Π. Τουλιάτος

Δομική Τεχνολογία (Υλικά και εφαρμογές) : Σωτήρης Κούκης

Οικοδομική Τεχνολογία: Άγγελος Ζαχαριάδης

Αρχιτεκτονική Τεχνολογία : Νίκος Τσινίκας

Εισαγωγή στην Αρχιτεκτονική Τεχνολογία: PetSilver/ willMcLean/ PasonWhitsett- Μετάφραση Παναγιώτης Βασιλάτος

Προστασία Κτιρίων: Χρήστος Γ. Αθανασόπουλος ( Θερμομόνωση- ηχομόνωση- ηχοπροστασία)

Τεχνολογία Δομικών υλικών :Αντωνίου Α.Λεγάκι

Κατασκευή Κτιρίων (Σύνθεση και Τεχνολογία) : Χρήστος Γ. Αθανασόπουλος

Βιοκλιματική Αρχιτεκτονική : Λένα Μάντζιου