Εντατικά Εργαστήρια στο εξαμ. 6, 8, ECTS: 3
Γενικές ικανότητες (βάσει παραρτήματος διπλώματος): Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών, Προσαρμογή σε νέες καταστάσεις, Λήψη αποφάσεων, Αυτόνομη εργασία, Ομαδική εργασία, Εργασία σε διεθνές περιβάλλον, Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον, Παράγωγή νέων ερευνητικών ιδεών, Σχεδιασμός και διαχείριση έργων, Σεβασμός στη διαφορετικότητα και στην πολυπολιτισμικότητα, Άσκηση κριτικής και αυτοκριτικής, Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης.
Με πρωτοβουλία της Ερευνητικής Μονάδας Δομικών Κατασκευών, το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Παν.Θεσσαλίας πραγματοποιει τα τελευταια χρονια σε ετησια βαση μία διεθνή συνεργασία με τη συμμετοχή ενός διδάσκοντα και πέντε σπουδαστών του Τμήματος σε ένα εργαστήριο σχεδιασμού και υλοποίησης κατασκευών (design-buildworkshop) στο Παρίσι στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS.
[Γνώση, Κατανόηση, Εφαρμογή, Ανάλυση, Σύνθεση, Αξιολόγηση]
Το συγκεκριμένο εργαστήριο αποτελεί μια πρότυπη μονάδα πρακτικής άσκησης, που γεφυρώνει την απόσταση μεταξύ θεωρίας και πράξης, προσομοιάζοντας συνθήκες επαγγελματικής εμπειρίας μέσα σε ένα ακαδημαϊκό πλαίσιο. Ως εισαγωγή στα σχετικά υλικοτεχνικά ζητήματα, ενθαρρύνει τον πειραματισμό και την εφαρμοσμένη έρευνα και καλλιεργεί τη συνέργεια και διεπιστημονικότητα.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για το μάθημα AteliersDesignπου διοργανώνεται με τη μορφή εντατικού εργαστηρίου διάρκειας μίας εβδομάδας (πέντε συνεχόμενων ημερών με καθημερινή εργασία επί 8ωρο), υπό την αιγίδα δύο Σχολών του Παρισιού [EcoledesPonts, ParisTech(ENPC) και Ecoled’architecturedelaville& desterritoires(EAVT), Marne-La-Vallee]. Η εκπαιδευτική διαδικασία έχει ως αντικείμενο τη μελέτη και υλοποίηση κατασκευών αρχιτεκτονικού και βιομηχανικού σχεδιασμού και ολοκληρώνεται με την παράλληλη παρουσίαση των κατασκευών και αξιολόγηση από κριτική επιτροπή εξωτερικών προσκεκλημένων.Το εργαστήριο συγκεντρώνει 200 περίπου σπουδαστές από διάφορες σχολές αρχιτεκτονικής, μηχανικών, σχεδιασμού και πληροφορικής, οι οποίοι δουλεύουν σε ομάδες (3-5 ατόμων) με διεπιστημονική σύνθεση, σε μία από τις 7 προτεινόμενες θεματικές ενότητες, υπό την επίβλεψη 2 διδασκόντων. Συγκεκριμένα για τους σπουδαστές αρχιτεκτονικής (με φοίτηση 3+2 έτη), εντάσσεται στα πλαίσια των ακαδημαϊκών υποχρεώσεων των σπουδαστών του 6ου εξάμηνου και αποτελεί αυτόνομη εκπαιδευτική διαδικασία (υποχρεωτικό μάθημα κορμού) στην περιοχή της οικοδομικής τεχνολογίας (construction).
Στο πρόγραμμα του εργαστηρίου (45 εκτιμώμενες ώρες διδασκαλίας) περιλαμβάνονται α) μία σειρά θεωρητικών παρουσιάσεων, β) ένα συνθετικό σκέλος, κυρίως με μακέτες σε διάφορες κλίμακες, και, τέλος, γ) μία φάση κατασκευής από τους ίδιους τους σπουδαστές, που θα ολοκληρωθεί με μία ανοιχτή παρουσίαση/ αξιολόγηση των προτάσεων με την παρουσία εξωτερικών προσκεκλημένων.
O κύκλος εργασιών του εργαστηρίου θα συμπληρωθει με μία τελική φάση με στόχο την επιμέλεια μιας έκθεσης και ενός τεύχους, εντύπου ή/και διαδικτυακού, με τα αποτελέσματα του εργαστηρίου, που θα συμβάλλει, εξάλλου, και στην προβολή αυτής της συνεργασίας προς την ερευνητική κοινότητα του Παν.Θεσσαλίας.
*** Η δηλωση του μαθηματος και συμμετοχη στο εργαστηριο γινεται με βαση διαδικασια επιλογης, υστερα απο ανοιχτη προσκληση με συγκεκριμενη προθεσμια για καταθεση αιτησης, βιογραφικου και portfolio εργασιων ***
Ateliers Design, design-build, workshop, industrial design, architectural design