Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English
ΦΥΣΙΚΗ ΔΟΜΗΣΗ
Γνωστικά Πεδία (Οδηγία 2005/36/ΕΚ): Αρχιτεκτονική Σύνθεση/Δημιουργία, Ιστορία και Θεωρία, Ένταξη στο Δομημένο Περιβάλλον, Οργάνωση Προμελέτης, Εσωτερικό Περιβάλλον, Οικοδομική Τεχνολογία, Κανονισμοί-Νομοθεσία.
Γενικές ικανότητες (βάσει παραρτήματος διπλώματος): Αναζήτηση, ανάλυση και σύνθεση δεδομένων και πληροφοριών με τη χρήση και των απαραίτητων τεχνολογιών, Λήψη αποφάσεων, Ομαδική εργασία, Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον, Παράγωγή νέων ερευνητικών ιδεών, Σχεδιασμός και διαχείριση έργων, Σεβασμός στο φυσικό περιβάλλον.

 

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

[Γνώση, Κατανόηση, Εφαρμογή, Ανάλυση, Σύνθεση, Αξιολόγηση]

Η Φυσική Δόμηση περιγράφει τη δομική προσέγγιση που είναι προσανατολισμένη στην αποκλειστική χρήση τοπικών οικολογικών φιλικών προς τον άνθρωπο, ή και ανακυκλωμένων υλικών. Η συνολική πορεία ζωής ενός κτιρίου είναι αυτό που πρέπει να μας απασχολεί σαν κοινωνία με το συνολικό του ενεργειακό και οικονομικό αποτύπωμα. Θα πρέπει να συζητάμε για την κατασκευή με την ενσωματωμένη ενέργεια παραγωγής όλων των επιμέρους υλικών, την κατανάλωση ενέργειας κατά τη διάρκεια ζωής της κατασκευής και το κόστος ανακύκλωσης-επανάχρησης ή και καταστροφής της. Η επαναδιατύπωση της ήπιας φυσικής οικολογικής δόμησης, είναι αναγκαία και ικανή, για μια πιο αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με το περιβάλλον. Αξιοποιούμε τις δυνάμεις της φύσης, καλύπτοντας τις ενεργειακές και οικιστικές μας ανάγκες. Από την άλλη η φυσική δόμηση είναι ένας χώρος όπου οι επαγγελματίες αρχιτέκτονες επιβάλλεται να συνεισφέρουν με την επιστημονική τους κατάρτιση, στην άρτια αειφόρο κατασκευή. Οι νέες κοινωνικές συνθήκες επιβάλουν, τη διερεύνηση νέων συστημάτων δόμησης, καθώς και την αξιοποίηση των παραγκωνισμένων αρχέγονων κατασκευαστικών τεχνικών.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Κατά τη διάρκεια του εξαμήνου θα μελετηθεί μικρή αγροτική κατοικία 80 τετραγωνικών, σε κτήμα τεσσάρων στρεμμάτων. Κάθε ομάδα, που θα αποτελείται από 2 άτομα, αξιοποιώντας τους διάφορους τρόπους φυσικής δόμησης θα κάνει τη δική της πρόταση που θα αφορά, τόσο το κτίσμα, όσο και το άμεσο φυσικό του περιβάλλον. Στόχος του εργαστηρίου, είναι η πραγμάτωση, μίας η συνδυασμού εκ των προτεινόμενων κατασκευών που θα ολοκληρωθεί με ένα τριήμερο workshop στο τέλος του εξαμήνου.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Οικολογική Σκέψη Και Αρχιτεκτονική , Αλέξανδρος Τομπάζης,
Ανώνυμη Αρχιτεκτονική Και Πολιτιστικοί Παράγοντες , AmosRapoport &Δημήτρης Φιλιππίδης,
Οικολογική Αρχιτεκτονική, Κώστας Τσίπηρας ,
Theyearofmud, BrianLiloia,
Earthbagbuilding, Kakihunter,
Thecobbuildershandbook, BeckyBee