[Κατανόηση, Ανάλυση, Σύνθεση]
Οι φοιτητές καλούνται να συντάξουν μια πλήρη μουσειολογική μελέτη με θέμα της αρεσκείας τους και να το εντάξουν σε κάποιον υπαρκτό ή υποθετικό εκθεσιακό χώρο, σε ήδη υπάρχον μουσείο, νέο κέλυφος, ή μνημείο.
Στη μουσειολογική μελέτη συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων ο λεπτομερής καθορισμός του αντικειμένου, η βασική ιδέα δηλαδή γύρω από την οποία αρθρώνονται οι διάφοροι εκθεσιακοί υποχώροι, ο αριθμός και το είδος των εκθεμάτων και η κατάταξή τους σε ενότητες ανά θέμα, εποχή, τόπο προέλευσης ή τεχνοτροπία. Επίσης οι απαιτούμενες εκθετικές επιφάνειες και η ανάπτυξη/ένταξή τους στον εκθεσιακό χώρο, οι επιθυμητές διαδρομές και στάσεις, καθώς και οι αποφάσεις για την επιβολή ειδικών όρων για την προστασία και τον φωτισμό τους.
H μουσειογραφική μελέτη που έπεται της μουσειολογικής ασχολείται με τον τρόπο παρουσίασης των εκθεμάτων (βάσεις, βιτρίνες, εκθετικές επιφάνειες) τον σχεδιασμό τους (υλικά, χρώματα, διαστάσεις) και την ένταξή τους στο κτίριο. Έχει ως στόχο την καλύτερη ανάδειξη του υλικού (φωτισμός, απόσταση του θεατή από την εκθετική επιφάνεια) και της τεκμηρίωσής του (θέση και διαστάσεις κειμένων και λοιπού υποστηρικτικού εικονογραφικού υλικού, χρήση video κλπ).
La muséologie selon Georges Henri Rivière, Dunod, Paris 1989
Barry Lord, Manual of Museum exhibitions, Rowman&Littlefield, Lanham, NY 2001
Ar. Rosenblatt, Building type basics for Museums, John Wiley & Sons, NY 2001