Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English
DISSECTIONS: ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΙ
ΑΣ1309, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ,
Επιλογής στο εξαμ. 6, 8, ECTS: 3
Γνωστικά Πεδία (Οδηγία 2005/36/ΕΚ): Αρχιτεκτονική Σύνθεση/Δημιουργία.
Γενικές ικανότητες (βάσει παραρτήματος διπλώματος): Ομαδική εργασία, Εργασία σε διεπιστημονικό περιβάλλον, Παράγωγή νέων ερευνητικών ιδεών, Προαγωγή της ελεύθερης, δημιουργικής και επαγωγικής σκέψης.

junya ishigami - how small? how vast? how architecture grows
junya ishigami - how small? how vast? how architecture grows

 

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

[Ανάλυση, Σύνθεση]

Οι φοιτητές / φοιτήριες καλούνται να ερμηνεύσουν και να αναλύσουν την έννοια του 'μικρόκοσμου'.

Με το τέλος του μαθήματος  οι φοιτητές /-ριες θα έχουν εξασκηθεί στα εξής:

Να εξοικειωθούν με την ανάλυση μιας θεωρητικής έννοιας ώστε να μπορέσουν να τη διαχειριστούν ως συνθετικό εργαλείο

Να εξοικειωθούν με σύνθετες αναπαραστατικές μεθόδους, μακέτες, σχέδια, διαγράμματα, και τρισδιάστατες αναπαραστάσεις που γεφυρώνουν τις διαφορετικές κλίμακες του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού

Να  διαμορφώσουν μια κριτική οπτική σε ζητήματα διαφορετικής κλίμακας  που εντόπισαν κατά την ανάλυσή τους

Με βάση όλα τα παραπάνω να προτείνουν μια αρχιτεκτονική επέμβαση που να εστιάζει στη σχέση του μέρους με το σύνολο και να αναδεικνύει τόσο την αντίθεση αλλά και άμεσο συσχετισμό του ειδικού με το ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο ενυπάρχει.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Τί νοείται ως 'μικρόκοσμος' στην αρχιτεκτονική;  Πώς δουλεύοντας  με την ανατομία του χώρου (dissection) μπορούμε να εντοπίσουμε χωρικές στιγμές με ειδικά χαρακτηριστικά στις διαφορετικές κλίμακες της αρχιτεκτονικής; Πώς οι σύγχρονες αναπαραστάσεις  του χώρου αποτελούν από μόνες τους ένα πεδίο έρευνας που μετεγγράφουν ατμόσφαιρες και προθέσεις; Μέσα από διαφορετικές προσεγγίσης της θεωρίας και της πρακτικής, το  μάθημα διερευνά τις πολλαπλές ερμηνείες της  έννοιας του 'μικρόκοσμου' στην αρχιτεκτονική και παράλληλα ανάδεικνύει τις σχέσεις αλλά και τις συγκρούσεις του μέρους (micro) ως προς το όλο (macro).

Στόχος του εργαστηρίου είναι ο εντοπισμός του ερευνητικού ενδιαφέροντος της κάθε ομάδας  σε σχέση με την προτεινόμενη έννοια. Μέσα από την ανάλυση και τη συζήτηση, θα διατύπωθούν προγράμματα μικρής κλίμακας, που θα απαντούν σ τα ερευνητικά ερωτήματα.

Βασικά προτεινόμενα εργαλεία για τη μελέτη αυτή είναι η τομή και η μακέτα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Οι φοιτητές και φοιτήτριες εκπονούν μία ομαδική η ατομική εργασία σε στάδια, η οποία αξιολογείται με βάση τα εξής:

·   Πρωτοτυπία και πειστικότητα της προγραμματικής σεναριακής σύλληψης

·   Σαφήνεια, πρωτοτυπία αναπαραστάσεων και κατασκευών

·   Ποιότητα αρχιτεκτονικής πρότασης

Η αξιολόγηση των φοιτητών είναι συνισταμένη της γενικής δραστηριότητας και συμμετοχής στο μάθημα και της βαθμολογίας τους στην εργασία.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Meystre,  O. 2017. 'Pictures of the Floating Microcosm. New Representations of Japanese Architecture', PARK BOOKS

Ερευνητικά Θέματα ΤΑΜ ΠΘ

Χαρμπή, Α. 2022. 'Behind the symbolisms of the Japanese space: ερμηνείεςγύρωαπότουςμικρόκοσμουςτωννεότερωνΙαπώνωναρχιτεκτόνων.' Επίβλεψη:  Ε. Γαβρήλου. Ερευνητικό Θέμα,Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.