Το μάθημα επιχειρεί να προσεγγίσει το αστικό/περιαστικό τοπίο και να δώσει εργαλεία εξέτασης των διαφόρων λανθανουσών πτυχών του. Τα εργαλεία αυτά μπορεί να αφορούν μεθόδους εκπόνησης πρωτογενούς έρευνας, ανάλυσης δευτερογενών πηγών, αλλά και κριτικής εξέτασης και αποδόμησης υπαρχόντων σχηματοποιημένων αφηγημάτων που ενημερώνουν τους κυρίαρχους τρόπους κατανόησης της πόλης και συνήθως πλαισιώνουν και την 'ιστορικότητα' των στοιχείων που τη συγκροτούν.
Σε αυτό το πλαίσιο, θα αναζητηθούν εργαλεία ανάγνωσης του χωρικού περιβάλλοντος μέσα από θεωρητικές αναζητήσεις και καλλιτεχνικές πρακτικές που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια του 20ου αλλά και των αρχών του 21ου αιώνα. Κρίνεται ότι τα παραπάνω θα οδηγήσουν σε επαναναγνώσεις των χωρικών συνθηκών που συναντώνται σε σύγχρονα αστικά περιβάλλοντα παντός τύπου. Η διερεύνηση των επιλεγμένων θεματικών θα εστιάζει είτε σε προτεινόμενα εργαλεία κριτικής και αναλυτικής ανάγνωσης του δομημένου περιβάλλοντος και των διαφόρων ορίων/ταυτοτήτων/δυναμικών που το ορίζουν, είτε σε παραδείγματα εξαιρέσεων στους κανόνες οριοθέτησης, αμφίβολων τόπων και ασυνεχειών στο αστικό και περιαστικό τοπίο. Τα εργαλεία θα εξετάζονται ως προς τις προοπτικές να αξιοποιηθούν προς τη διάρρηξη των ιεραρχικών σχέσεων και του φαινοτύπου αυτών, ενώ τα σημεία ενδιαφέροντος (παραδείγματα εξαιρέσεων) στο δομημένο περιβάλλον θα εξετάζονται ως προς τον τρόπο που έχουν φιλοξενήσει εκτροπές από την χωρική κανονικότητα του σύγχρονου δομημένου περιβάλλοντος, καθώς και ως προς τους τρόπους αναπαράστασής τους στα κυρίαρχα μέσα επικοινωνίας.
Τα πρώτα μαθήματα θα εξερευνήσουν τη σχέση των διαφόρων χωρικών συμβάσεων (συνοριακών, μορφολογικών, ταυτοτικών, ιστορικών κ.ά.) με τις – χωρικά αναφερόμενες – ταυτότητες των υποκειμένων που τα κατοικούν. Στη συνέχεια θα υπάρξει εστίαση στον εμπλουτισμό των ερμηνευτικών εργαλείων των φοιτητών/τριών, επισκεπτόμενοι/ες παραδείγματα από σχετικές θεωρητικές αλλά και καλλιτεχνικές πρακτικές αναπαράστασης και νοηματοδότησης και αντίστοιχων θεωρητικών αναζητήσεων.
Ανάμεσα από τον χώρο και τον πολιτισμό θα εξετάζονται διαρκώς διαφορετικές συγκροτήσεις υποκειμένων, όπως κατασκευάζονται μέσω του ορισμού χωρικών συνθηκών παντός τύπου, όπως παρουσιάζονται ως χρήστες/στριες του χώρου που τους/ις διαμορφώνει, όπως μετατρέπονται σε πομπούς εκφοράς διαφόρων τύπων Λόγου, όπως επηρεάζουν την εξέλιξη του περιβάλλοντός τους, διαρρηγνύοντας ή διαιωνίζοντας κανονικότητες, με τελικό στόχο την συνειδητή και ρητή τοποθέτηση των σπουδαστών/στριών ανάμεσα στα παραπάνω.
Η αξιολόγηση των φοιτητών/τριών θα γίνει μέσω εργασίας πολλαπλών μέσων (γραπτός λόγος, μέσα αναπαράστασης, κινούμενη εικόνα) και θα περιλαμβάνει και παρουσίαση στο αμφιθέατρο. Η εργασία θα βασιστεί στο υλικό των παρουσιάσεων επομένως συνιστάται η σταθερή παρακολούθηση.