Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ - ΝΕΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ
ΘΚ0611, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ,
Επιλογής στο εξαμ. 5, 7, 9, ECTS: 3

 

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

- Στο συγκεκριμένο μάθημα οι σπουδαστές της Αρχιτεκτονικής έρχονται σε επαφή με τα κατάλοιπα της Ιστορικής Βιομηχανικής Κληρονομιάς. Καταδεικνύεται η ανάγκη καταγραφής, διάσωσης και διατήρησης τους, με την ένταξη σε αυτά νέων χρήσεων.
- Την τελευταία 30ετία, ξεκίνησαν στον ελληνικό χώρο οι συζητήσεις για το μέλλον των εγκαταλελειμμένων εργοστασίων, τα οποία παραμένουν ανενεργά, σκοτεινά σημεία, σημεία διακοπής του αστικού ιστού και των λειτουργιών των πόλεων.
- Το μάθημα έχει σαν κύριο στόχο την μεθοδολογία προσέγγισης των θεμάτων διάσωσης και αξιοποίησης με νέες χρήσεις των υφισταμένων βιομηχανικών μνημείων, καθώς και τις επιπτώσεις που αυτά έχουν στην εξέλιξη και δημιουργία των νέων αστικών τοπίων των πόλεων.
- Ιδιαίτερα σημαντική είναι η ανάδειξη της αναγκαιότητας διεπιστημονικής προσέγγισης, ένεκα του πολυεπίπεδου και ιδιαίτερα πολύπλοκου αντικειμένου. Αναλύεται η μεθοδολογία παρέμβασης, σε όλα τα στάδια, από την καταγραφή, την τεκμηρίωση (ιστορική- αρχιτεκτονική- φωτογραφική), τον πιθανό χαρακτηρισμό ως διατηρητέου μνημείου της βιομηχανικής πολιτιστικής κληρονομιάς, έως το τελικό μοντέλο για την οικονομική διαχείριση και την επιτυχημένη λειτουργία μετά την ένταξη των νέων χρήσεων.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

- Οι δράσεις του μαθήματος ακολουθούν τέσσερις βασικούς άξονες:
 Α) Διαλέξεις από τον διδάσκοντα και επισκέπτες ειδικούς ερευνητές με εμπειρία στην διαχείριση θεμάτων της βιομηχανικής κληρονομιάς, όπως:
- Βιομηχανική κληρονομιά, βιομηχανική αρχαιολογία
- Η επανάχρηση βιομηχανικών κτιρίων και περιοχών ως εργαλείο ανάπτυξης των πόλεων.
- Διάσωση και αξιοποίηση του ιστορικού βιομηχανικού εξοπλισμού και των ιστορικών βιομηχανικών αρχείων
- Έλεγχος στατικής επάρκειας και μέθοδοι ενίσχυσης φέροντος οργανισμού υφισταμένων βιομ. κτιρίων
- Μεθοδολογία προσέγγισης και αξιοποίησης βιομ. Κτιρίων με σκοπό την ένταξη νέων χρήσεων και λειτουργιών.
- Διερεύνηση συμβατότητας νέας χρήσης σε σχέση με την αρχιτεκτονική, δομική και κατασκευαστική λογική και οργάνωση του υφιστάμενου βιομηχανικού κελύφους.
- Σχέση παλιών και νέων κατασκευών
Β) Παρουσιάσεις παραδειγμάτων (μέσω P.P) αξιοποίησης και ανάδειξης βιομηχανικών τόπων στην Ελλάδα και το εξωτερικό
Γ) Επισκέψεις σε εργοστάσια, που ήδη λειτουργούν με νέες χρήσεις αλλά και σε εργοτάξια, για την απόκτηση εμπειρίας σε θέματα που αφορούν τη μεθοδολογία παρέμβασης, τα υλικά, την κατασκευαστική επίλυση, την οργάνωση του εργοταξίου κ.λ.π
Δ) Ως άσκηση εξαμήνου συνήθως επιλέγεται ένα εγκαταλελειμμένο βιομηχανικό συγκρότημα, στο οποίο οι σπουδαστές προτείνουν την αξιοποίηση και επανάχρηση του καταρτίζοντας παράλληλα και το κτιριολογικό του πρόγραμμα. (ομάδες των 2 ατόμων)

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Περιλαμβάνει την παρουσίαση του θέματος σε συγκεκριμένο αριθμό πινακίδων από τους σπουδαστές των ομάδων και παράλληλα εξέταση με ερωτήσεις από τον διδάσκοντα σε θέματα που αφορούν την αρχιτεκτονική σύλληψη, την συνεπή εξυπηρέτηση του κτιριολογικού προγράμματος, την ένταξη στον αστικό ιστό, την δομική και κατασκευαστική αντιμετώπιση του κ.λ.π. Η παρουσίαση περιλαμβάνει πλήρη σειρά αρχιτεκτονικών σχεδίων (συνήθως σε κλ. 1:100), φωτορεαλιστικές απεικονίσεις (εσωτερικά & εξωτερικά), μακέτα και ενδεικτικές λεπτομέρειες για ειδικές κατασκευές που παρουσιάζουν κατασκευαστικό ενδιαφέρον. Στην αξιολόγηση λαμβάνεται υπ’ όψιν η συμμετοχή και το ενδιαφέρον των σπουδαστών στο μάθημα, η γενική αρχιτεκτονική και δομική επίλυση και η ποιότητα και πληρότητα των σχεδίων.

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Δίδονται εναλλακτικά δύο βιβλία :

1. Ιστορικός βιομηχανικός εξοπλισμός στην Ελλάδα, ‘Έκδοση ΕΜΠ
2. Αποκατάσταση- επανάχρηση μνημείων και ιστορικών κτιρίων στην Ελλάδα, Μ.Νομικός

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ιστορικός Βιομηχανικός Εξοπλισμός στην Ελλάδα:
Εκδόσεις ΕΜΠ: Γ. Πολύζος
                         Β. Παναγιανακόπουλος
                         Χ. Αγριαντώνη
                         Ν. Μπελαβίλας
- Αρχιτεκτονικά αποτυπώματα Βιομηχανικής αρχαιολογίας στο Λαύριο  Ε.Μ.Π- Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
- Τα Βιομηχανικά κτίρια του Βόλου: Κ. Αδαμάκης (έκδοση Π.Ι.Ο.Π)
- Οι απαρχές της  εκβιομηχάνισης στην Ελλάδα του 19ο αιώνα. (Χριστίνα Αγριαντώνη)
- Βιομηχανικά κτίρια στη Λέσβο (Ν. Σηφουνάκης)
- Εισαγωγή στη Βιομηχανική αρχαιολογία (RainerSlotta)
- Η βιομηχανική κληρονομιά (J. Alfrey- T.Putnam)
- Η βιομηχανική Αρχαιολογία (JacquesPinard)
- Η τεχνολογία στον Παγκόσμιο Πολιτισμό (Arnold Pacey)