Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English
ΑΣΤΙΚΕΣ ΦΥΤΕΥΣΕΙΣ
Γνωστικά Πεδία (Οδηγία 2005/36/ΕΚ): Αρχιτεκτονική Σύνθεση/Δημιουργία, Ένταξη στο Δομημένο Περιβάλλον.

 

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

[Ανάλυση, Σύνθεση]

  Το μάθημα αποσκοπεί στην εισαγωγή των φοιτητών σε θέματα που αφορούν το αστικό πράσινο, τα χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες των φυτών στο δομημένο περιβάλλον. Στόχος είναι η γνωριμία με τα είδη φυτών που ενδείκνυνται για φύτευση σε αστικούς χώρους πρασίνου, εστιάζοντας στους ελληνικούς μεσογειακούς κήπους, στις σύγχρονες κατασκευές πρασίνου όπως τα φυτεμένα δώματα και οι πράσινοι τοίχοι, αλλά και στην αστική γεωργία και την παραγωγή εδώδιμων τοπίων στον αστικό και περιαστικό χώρο.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

Το μάθημα περιλαμβάνει επισκέψεις σε χώρος πρασίνου και γνωριμία με τα είδη φυτών καθώς και διαλέξεις με θεματολογία που αφορά τους χώρους πρασίνου στο αστικό περιβάλλον, τη διαχρονική εξέλιξη των κήπων μέσα από τις επιρροές της αρχιτεκτονικής και της τέχνης, τη σημασία και τη λειτουργία των φυτεμένων χώρων στο αστικό περιβάλλον, την ταξινόμηση και την ονοματολογία των φυτών, το σχεδιασμό των φυτεύσεων και τις επιστρώσεις χώρων πρασίνου, την αισθητική και λειτουργική αξία των φυτών, την επιλογή φυτών για αστική χρήση και ενδεικνυόμενα είδη, τον ελληνικό μεσογειακό κήπο, τα φυτεμένα δώματα και τους πράσινους τοίχους, καθώς και την αστική γεωργία.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Η αξιολόγηση γίνεται με βάση τη συμμετοχή των φοιτητών στο μάθημα, εργασία και γραπτές εξετάσεις.

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Αραβαντινός, A., Κοσμάκη, Π., (1988). Υπαίθριοι Χώροι στην Πόλη: Θέματα Ανάλυσης και Πολεοδομικής Οργάνωσης Αστικών Ελεύθερων χώρων και Πρασίνου, Αθήνα: ΕΜΠ Πανεπιστημιακές Εκδόσεις.

Dunnett, N., Kingsbury, N., (2011). Πράσινες Στέγες και Προσόψεις, Αθήνα: Εκδόσεις Ψύχαλος.

 Krasny, E., (ed.) (2012), Hands-on Urbanism 1850-2012: The right to Green, Wien: MCCM Creations

Μπελαβίλας, Ν, Βαταβάλη, Φ., (2009). Πράσινο και ελεύθεροι χώροι στην πόλη, Αθήνα: WWFΕΛΛΑΣ.

 Philips, A., (2013). Designing Urban Agriculture: a complete guide to the to the Planning, Design, Construction, Maintenance and Management of Edible Landscapes, New Jersey: Wiley.

Πρόγραμμα Βιοκλιματικών Αναβαθμίσεων Δημόσιων Ανοικτών Χώρων ΟΔΗΓΟΣ ΜΕΛΕΤΩΝ, (2011), ΚΑΠΕ.

Τσαλικίδης, Ι. (2008). Αρχιτεκτονική Τοπίου Εισαγωγή στη Θεωρία και στην Εφαρμογή, Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο.

Τσαλικίδης, Ι., Μπακιρτζή, O., (2014). Τοπία και κήποι των ανθρώπων, θεώρηση της αρχιτεκτονικής τοπίου από την αρχαιότητα έως σήμερα, Θεσσαλονίκη: Επίκεντρο, .

Σπαντιδάκης, Γ., (2008). Ελληνικός Κήπος, Ιστορία-Αισθητική-Σχεδιασμός-Κατασκευή, Αθήνα: Αθ. Σταμούλης.

 Τζώρτζη, Τ., Σαρίκου, Σ., (2008.) Η χρήση των δομικών υλικών στη διαμόρφωση των υπαίθριων χώρων, 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δομικών Υλικών και Στοιχείων, ΤΕΕ, Αθήνα.

 Χατζηδημητρίου, Α., (2012). Υλικά Επίστρωσης εξωτερικών δαπέδων και μικροκλίμα αστικών χώρων, Περιοδικό Κτίριο,79-84, τ. 7/2012.

 Αρναούτσου, Μ., Γεωργίου, Κ., Δημητρακόπουλος, Α., Καρτάλης, Κ., Παναγιωτίδης, Π., Σταματόπουλος, Κ., (1999), Εισαγωγή στο Φυσικό και Ανθρωπογενές περιβάλλον, Το Φυσικό Περιβάλλον, Πάτρα: ΕΑΠ.

 Αμουργης, Σ., Κοσμάκη, Π., Λουκόπουλος, Δ., Στρουσοπούλου, Ε., (2004), Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός Πόλεων και Ανοικτών Χώρων, Αρχές Οικολογικού Σχεδιασμού, Πάτρα: ΕΑΠ.

 Μάρου, Θ., (2007), Φυτεμένα δώματα στην Ελλάδα: Διερεύνηση της προσαρμογής και ανάπτυξής τους στις κλιματικές συνθήκες καθώς και της επίδρασής τους στο ενεργειακό ισοζύγιο μερικών τύπων κτιρίων, Μεταπτυχιακή εργασία, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, Πάτρα.

Thomson,C.,W., (2002), Urban open space in the 21th century. Landscape and Urban Planning, 60, 59-72.

Uffelen, V., C., (2011), Façade Greenery: contemporary landscaping, Switzerland: Braun Publishing AG.

Wooley, H. (2003). Urban Open Spaces, London: Spon Press.

ΛΕΞΕΙΣ ΚΛΕΙΔΙΑ

Αστικό πράσινο, αρχιτεκτονική τοπίου, κηποτεχνία, μεσογειακό κλίμα, μεσογειακά φυτά, φυτεμένα δώματα, κατακόρυφες φυτεύσεις, αστική γεωργία