Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English
ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ: Υπαίθρια Οικοσκευή
ΑΣ0611, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ
Επιλογής στο εξαμ. 6, 8, ECTS: 3
Γνωστικά Πεδία (Οδηγία 2005/36/ΕΚ): Αρχιτεκτονική Σύνθεση/Δημιουργία.

συνεργατες:Έφη Δημητρακοπούλου, υπ. διδ. ΠΘ

 

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

[Ανάλυση, Σύνθεση]

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

H πρακτική κατοίκησης της υπαίθρου όχι μόνο παράγει ένα βιωμένο χώρο και χρόνο στο επίπεδο της καθημερινότητας, αλλά μέσα στη διαχρονική της εξέλιξη συμμετέχει στις μακροχρόνιες δυναμικές μετεξελίξεις του τόπου. Ή ακόμα στη συγκρότηση μετασχηματιζόμενων «γεωγραφιών», στις οποίες μπορεί να εντάσσονται και νέοι τόποι και νέες κατασκευές τόπου. Μέσα από την σύνδεση με το φυσικό τοπίο και την ύπαιθρο παρήχθησαν πρακτικές διαβίωσης και εργώδεις μέθοδοι συνοδευόμενες από ένα σύνολο αντικειμένων που συνετέλεσαν στην επιτέλεση πολλαπλών δραστηριοτήτων. Αυτός ο εκρηγνυόμενος μηχανισμός εγκαταστάσεων στην ύπαιθρο και αυτά τα υλικά χαρακτηριστικά υπαγορεύουν στον διαμένων στην ύπαιθρο τη δικαιοδοσία ως προς την παρουσία και ως προς την παρέμβασή του στο περιβάλλον ασκώντας μια εξουσία και επανασχεδιάζοντας το ίδιο το τοπίο. Τα αντικείμενα και οι κατασκευές της υπαίθριας ζωής αποτελούν πια προϊόντα του βιομηχανικού κόσμου και αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινότητας της «έξω» ζωής. Τα αντικείμενα πέρα από τον ουδέτερο χαρακτήρα τους αποτελούν και τον κοινωνικό δεσμό  μεταξύ των ανθρώπων και ταυτόχρονα τη σχέση μεταξύ ανθρώπων με το τοπίο (Bruno Latour). Η πραγμάτωση των νοημάτων (δηλαδή η πολλαπλή σημασιοδότηση του υλικού πολιτισμού) μπορεί να γίνει κατανοητή μέσα από την εξέταση του "κύκλου ζωής" ή της "βιογραφίας" των αντικειμένων, μέσα δηλαδή από τη διαδοχή στιγμών όπως η παραγωγή, η ανταλλαγή και η κατανάλωση εντός συγκεκριμένου κοινωνικού πλαισίου (Gosden & Marshall).

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Το εργαστήριο θα αναπτυχθεί σε 3 φάσεις:

Α) οι φοιτητές καλούνται να συντάξουν αντικειμενικούς και ποιοτικούς καταλόγους  εξοπλισμού υπαίθριας ζωής αναζητώντας το περιεχόμενό τους στους χώρους πώλησης ή διάθεσης, στην επικράτεια της πόλης του Βόλου.

Β) θα πραγματοποιηθεί επιλογή ενός αντικειμένου ή μιας οικογένειας αντικειμένων της υπαίθριας διαβίωσης και θα γίνει καταγραφή:

-της μεθόδου κατασκευής και  του τρόπου συναρμολόγησης

-της χρήσης και της επιτελεστικότητας

-της βιογραφίας, του ιστορικού, της  γενεαλογίας  του αντικειμένου

Γ) Η τελευταία φάση της εργασίας περιλαμβάνει την ανά-, μετά-, επί-, κατά- σκευή  ενός αντικειμένου, προϊόν της παραπάνω διερεύνησης. Αποτελεί τη θεωρητική προσέγγιση της σύγχρονης υπαίθριας ζωής και τη διενέργεια ενός εργαστηρίου παραγωγής χρηστικών αντικειμένων/ οικοσκευής υπαίθριας διαμονής, με ένα πρωτότυπο και καινοτόμο τρόπο από ερευνητική, καλλιτεχνική όσο και από την άποψη του σύγχρονου design.