Arch.Uth Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Arch.Uth UTH.gr English

  Η διπλωματική εργασία με τίτλο «Τρία οικοδομικά Τετράγωνα: Γεφυρώνοντας το άστυ με την ύπαιθρο μέσω των οικοδομικών κανονισμών και των κοινών χρήσεων» έχει σκοπό να ερευνήσει τους πιθανούς τρόπους που μπορεί να γίνει μια αστική εξάπλωση μέσα στον κενό χώρο στα όρια της πόλης. Ο χαρακτήρας αυτού του κενού είναι ημι-αγροτικός, είναι ένα απομεινάρι της υπαίθρου, που συνήθως άναρχα, δίχως ολοκληρωτικό σχεδιασμό, μέσα σε αυτό αναπτύσσονται καλλιεργήσιμες εκτάσεις, βιοτεχνίες, ακόμη και κατοικίες .Η αστική εξάπλωση δεν πρέπει να απαντά μόνο στις διατάξεις της πολεοδομίας περί ζωνών αλλά και σε ένα ακόμα εργαλείο του σχεδιασμού, τους «Οικοδομικούς Κανονισμούς» που εφαρμόζονται ανεξαιρέτως της περιοχής σε όλη την ελληνική επικράτεια, με αποτέλεσμα την εμφανή ομοιομορφία, ομοιογένεια του αστικού χώρου. Ο σκοπός της εργασίας είναι ο σχεδιασμός να φτάσει σε οριακή κατάσταση τον Νέο Οικοδομικό κανονισμό καθώς αυτό το σημείο είναι που θα δείξει αν μπορούμε να ξεφύγουμε από την πεπατημένη των τελευταίων 12 χρόνων εφαρμογής του. Μέσω συγκεκριμένων άρθρων του κανονισμού που αφορούν: τη δόμηση, την κάλυψη, τους φυτεμένους ακάλυπτους, τα μέγιστα ύψη και την αφετηρία μέτρησης, τις πλάγιες αποστάσεις, τους ανοιχτούς και κλειστούς εξώστες, τους ημιυπαίθριους χώρους και τις παρόδιες στοές θα γίνει μια προσπάθεια εύρεσης νέων μοντέλων κτιριακής διάταξης, τρόπου κατοίκισης και εκμετάλλευσης της ακάλυπτης γηςσε μία έκταση 4,3 ha στα προάστια της πόλης του Βόλου. Η περιοχή που έχει επιλεγεί για διαμόρφωση είναι μετά από τριβή με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο 2016 του Βόλου και τις περιοχές που προτείνονται για οικιστική ανάπτυξη. Για χάρη της εργασίας είναι απαραίτητο ένα «tabula rasa» για να εξεταστούν όλες οι πιθανές εκφάνσεις των νόμων πάνω σε ένα πεδίο ανενόχλητο από τους περιορισμούς που φέρνει η κατακερμάτιση των μεγάλων εκτάσεων σε μικρές οικοπεδικές ιδιοκτησίες. Με γνώμονα αυτό η τελική πρόταση περιλαμβάνει ένα οικιστικό σύνολο με κοινούς χώρους τα ισόγεια των κτιρίων στο επίπεδο του δρόμου και ενός εννιαίου ακάπλυπτου που λειτουργεί υπέρ όλης της κοινότητας σαν αστικός κήπος.

Επιβλέπων: Micocci Fabiano

Αριθμός Αναφοράς: 1054

 

 Η εγκατάλειψη των κτιρίων αποτελεί ένα ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα στα αστικά κέντρα παγκοσμίως και έχει απασχολήσει πολλούς ερευνητές. Ορισμένοι ορίζουν την έννοια του "εγκαταλελειμμένου κτιρίου" ως κτίρια που αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια. Στην Ελλάδα, το πρόβλημα της εγκατάλειψης κτιρίων είναι ιδιαίτερα σημαντικό και έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής ύφεσης. Παρόλο που δεν έχουν διεξαχθεί συστηματικές έρευνες για την καταγραφή του ακριβούς αριθμού των εγκαταλελειμμένων κτιρίων, παρατηρείται ότι αυτός είναι υψηλός. Τα ποσοστά εγκατάλειψης κτιρίων στην Ελλάδα οφείλονται κυρίως στην προαστιοποίηση των πόλεων, την αποβιομηχάνιση και την οικονομική ύφεση, ενώ η κληρονομικότητα και η υψηλή φορολογία ακινήτων συμβάλλουν στην αύξηση του προβλήματος.

 Η παρούσα διπλωματική εργασία εστιάζει στη δημιουργία μιας πολυαισθητηριακής εμπειρία μέσω της επανάχρησης εγκαταλελειμμένων κτιρίων στο κέντρο του Βόλου, εκμεταλλευόμενη το υπάρχον κτιριακό απόθεμα της πόλης. Η εργασία στοχεύει στη δημιουργία ενός μοναδικού περιβάλλοντος που συνδυάζει μυθολογία, αρχιτεκτονική και σύγχρονη τεχνολογία, αναδεικνύοντας τις σχέσεις μεταξύ της φανταστικής αφήγησης και του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.

 Έπειτα από μελέτη μιας ευρύτερης περιοχής, το ενδιαφέρον εστιάζεται σε ένα σύμπλεγμα εγκαταλελειμμένων κατοικιών. Κάθε κτίριο μετατρέπεται σε έναν χώρο που αντικατοπτρίζει μια διαφορετική θεματική, εμπνευσμένη από μύθους όπως η Θεογονία, η Τιτανομαχία, ο Χείρωνας και οι Κένταυροι, η Αργοναυτική Εκστρατεία και ο Γάμος Πηλέα και Θέτιδας. Μέσω διαδραστικών προβολών, επαυξημένης πραγματικότητας, αισθητήρων και άλλων τεχνολογιών, υφών, ήχων και οσμών, ο επισκέπτης αλληλεπιδρά με το περιβάλλον, ζώντας μια εμβληματική εμπειρία που συνδυάζει τη σύγχρονη οπτική με τη μαγεία των αρχαίων μύθων.

Επιβλέπουσα: Συμεωνίδου Ιωάννα

Αριθμός Αναφοράς: 1069

 

Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί η ανέγερση αγροτουριστικής μονάδας. Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω εγκατάσταση θα λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου,τόσο από το κτιριολογικό, αλλά και από το πρόγραμμα καλλιεργειών της, θα επιχειρείται η γνωριμία καθώς και η οικιοποίηση του επισκέπτη με την ύπαιθρο της Χακκιδικής, αλλά και με τις παραδοσιακές δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα και αποτελούν την κύρια απασχόληση πολλών κατοίκων της. Μέσω της εν λόγω εγκατάστασης θα επιχειρηθεί η ανεύρεση τρόπων με τους οποίους η αρχιτεκτονική μπορεί να συντελέση στη ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, μέσω της ικανότητας προσαρμογής του κτιριολογικού προγράμματος της εγκατάστασης στην εναλλαγή των εποχών και στα διαφορετικά επίπεδα επισκεψιμότητας.


 Ως τέταρτη γενιά και θέλοντας η οικογενειακή μας επιχείρηση να μη χαθεί στο πέρασμα του χρόνου αλλά να συνεχιστεί και να αναβαθμιστεί, επέλεξα την δημιουργία αγροτουριστικής μονάδας στον παλίο στάβλο του παππού μου, Λίβανος Δημήτριος προσθέτοντας περισσότερες λειτουργίες. Η αγροτουριστική μονάδα αναπτύσεται σε τρείς ζώνες οργανωμένες περιμετρικά του οικοπέδου, στην πρώτη ζώνη με κέντρο τον οργανισμό, στην δεύτερη ζώνη τα ζωντανά και στην τρίτη ζώνη την φιλοξενία. Στην πρώτη ζώνη τοποθετήθηκαν λειτουργίες του μάρκετ, του φυτωρίου καθώς και το εργαστήριο παραδοσιακών προϊόντων και μεταποίησης, στη δεύτερη ζώνη οι σταβλικές εγκαταστάσεις και το εργαστήριο τυροκομικών προϊόντων και τέλος στη τρίτη ζώνη η δημιουργία δεκαέξι διαμερισμάτων. Οι ζώνες είναι τοποθετημένες με τρόπο ώστε,να έχουν αρχικά ξεχωριστές και ανεξάρτητες εισόδους και εξόδους, αλλά και για να προστατεύεται το αίθριο που δημιουργήθηκε όπου ανέκαθεν έτσι και τώρα αποτελεί χώρο συνάντησεις και χαλάρωσης. Στο αίθριο ή στην εσωτερική αυλή έχουν δημιουργηθεί μικρές ξεχωριστές πλατείες καθώς και εκεί εκτείνεται ο εξωτερικός χώρος του φυτωρίου δημιουργώντας την αίσθηση ενός μεγάλου και μυρωδάτου κήπου.

Επιβλέπων: Στυλίδης Ιορδάνης

Αριθμός Αναφοράς: 1064

 

 Η διαδικασία χωρικού σχεδιασμού προσφυγικών οικισμών και καταφυγίων στην περιοχή Sahel της Αφρικής πραγματώνεται αυστηρώς μέσω των διεθνών οργανισμών. Οι τελευταίοι, αναγνωρίζοντας την επιτακτική ανάγκη για στέγαση και κάλυψη βασικών αναγκών επιβίωσης των προσφύγων, προβαίνουν σε προσωρινές σχεδιαστικές “λύσεις”, τα δεδομένα και οι ποσοτικοί και ποιοτικοί δείκτες των οποίων θέτουν τη μεθοδολογία τους σε επισφάλεια. Παράλληλα, ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων εκτοπίζονται από τις χώρες τους με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται μία αδήριτη ανάγκη για βελτιστοποίηση σχεδιασμού των οικισμών αλλά και των καταφυγίων. Ως εκ τούτου, η παρούσα εργασία παρουσιάζει μία τριπλή διάσταση τόσο της υφιστάμενης κατάστασης (θεωρητικό πλαίσιο) εν είδει αριθμών και δυναμικότητας των προσφυγικών ροών (ποσοτικοί δείκτες για κάλυψη αντίστοιχων αναγκών) όσο και σχεδιαστικού παραχθέντος αποτελέσματος μέσω χωρικών εργαλείων παρέμβασης (σε διαφορετικές κλίμακες).

 Πιο αναλυτικά, η πρώτη ενότητα αφορά στην ανάλυση των υφιστάμενων πολιτικών για την άμβλυνση των προσφυγικών ροών και την “βελτίωση” των συνθηκών διαβίωσης των προσφυγικών campsκαι των καταφυγίων. Το θεωρητικό πλαίσιο αυτό είναι σημαντικό αφενός γιατί παρουσιάζει τη σημερινή εικόνα σχεδιασμού των διεθνών οργανισμών (και των κατά τόπους συνεργειών) και αφετέρου θέτει ως προβολή την προστιθέμενη αξία της μετέπειτα διατριβής. Η δεύτερη ενότητα είναι σχεδιαστικά επεμβατική. Ως εκ τούτου, τα καταφύγια (σε πρώτο χρόνο) και τα οικιστικά σύνολα που τα διαρθρώνουν (σε δεύτερο) αναλύονται εν είδει προσομοιώσεων ως προς τις περιβαλλοντικές τους συνθήκες (λ.χ. θερμική άνεση). Οι κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής μελέτης αποτελούν ένα εκ των προτέρων σημαντικό ζήτημα προς εξέταση και ως εκ τούτου υπεισέρχεται στο σχεδιασμό. Τέλος, και αφού έχει πραγματοποιηθεί η ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης, η τρίτη ενότητα προχωράει σε συγκεκριμένες σχεδιαστικές προτάσεις. Έτσι, το καταφύγιο επανασχεδιάζεται με γνώμονα τη βελτιστοποίηση των συνθηκών διαβίωσης και αποτυπώνεται τόσο ως αυθύπαρκτη μονάδα όσο και ως εμβάτης οικιστικού συνόλου.

 

Λέξεις-κλειδιά:Al-Sahel, καταφύγιο, οικισμός, πρόσφυγες, [H]εstia, θερμική άνεση

Επιβλέπων: Ψυχογυιός Δημήτρης

Αριθμός Αναφοράς: 1084